IC-patiënt uit Aalst: ‘Mijn wereld op de kop’

Wie op de Intensive Care-afdeling van een ziekenhuis belandt, loopt kans op mentale en lichamelijke problemen die los staan van de reden voor die opname. Het ‘post-Intensive Care syndroom’, afgekort PICS, kan een leven van de patiënt én de naaste omgeving volledig overhoop gooien. Het syndroom is nog maar pas bekend. 

“In het Catharina Ziekenhuis worden veel patiënten behandeld met complexe zorg op het gebied van hart- en vaatziekten, kanker, obesitas en nierziekten. Een aantal daarvan komt daardoor ook terecht op onze Intensive Care”, vertelt Marc Buise, anesthesioloog-intensivist van het Catharina Ziekenhuis. “Sommige IC-patiënten of hun familieleden houden na de opname klachten, lichamelijk of juist psychisch. Dit noemen we sinds kort het post-IC-syndroom. Het is belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. Om patiënten van onze IC de mogelijkheid te bieden steun te vinden, hebben we een terugkomdag voor IC-patiënten georganiseerd.”

Eén van de sprekers op die terugkomdag was Jan van de Rijt uit Aalst-Waalre (nu 62), die in 2015 drie maanden in coma lag op de IC. Hij lag drie maal op het randje van de dood, maar overleefde. Dat maakt hem ervaringsdeskundige bij uitstek. 

Het ED interviewde Jan van de Rijt. Lees hier zijn verhaal: “Mijn wereld op de kop”.

Terugkomdag voor IC-patiënten

De terugkomdag die op zaterdag 7 oktober 2017 plaatsvond in het Catharina Ziekenhuis werd als emotioneel en erg indrukwekkend ervaren; zowel door oud-IC-patiënten en hun naasten als door de organisatoren zelf. 42 patiënten die in 2015 op de IC-afdeling hebben gelegen en 38 familieleden waren aanwezig om met elkaar in gesprek te gaan en ervaringen uit te wisselen. De diagnose PICS kan namelijk vaak pas na twee jaar worden gesteld. 

Er was verbazing, emotie en veel herkenning. Het gevoel ‘er zijn dus meer mensen zoals ik’ voerde de boventoon op deze eerste bijeenkomst. Een deelnemer vertelt: “Nooit geweten dat mijn vage klachten komen door de opname op de Intensive Care, ik dacht eigenlijk dat ik gek was of in elk geval niet meer de persoon van vóór de IC-opname.” Naast dat er ervaringen werden gedeeld en vragen werden gesteld – aan professionals maar zeker ook aan elkaar –  werd er ook een bezoek gebracht aan de IC. De geluiden op deze afdeling van bijvoorbeeld infusen en beademingsapparaten brachten bij veel deelnemers gevoelens naar boven.

De oud-patiënten en hun naasten gaven aan dat ze de bijeenkomst heel waardevol hebben gevonden. De terugkomdag was een belangrijke eerste stap voor meer bewustzijn over PICS. “Fijn dat jullie benoemen dat PICS bestaat en dat dit veel effect heeft op het leven na een IC-opname, voor zowel de patiënt als de naasten”, aldus één van de bezoekers. De patiënten en specialisten waren het zaterdagmiddag met elkaar eens: er moet veel meer bekendheid komen over de impact van een IC-opname. 

Ervaart of herkent u problemen die te maken hebben met PICS, neem dan – als u in het Catharina Ziekenhuis bent behandeld – contact op met de Intensive Care van het ziekenhuis via telefoonnummer 040 – 239 95 00.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden