Microbiologische diagnostiek per 1 januari 2024 naar Radboudumc

Catharina Ziekenhuis en Máxima MC hebben deze zomer het besluit genomen om per 1 januari 2024 samen te gaan werken met de afdeling medische microbiologie van het Radboudumc in Nijmegen. Ook voor microbiologische diagnostiek in de eerste lijn zal deze overgang per 1 januari 2024 plaatsvinden. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de inrichting van deze overgang. 

Wat gaat u merken van deze verandering? 

Zeer weinig. Het aanbod in ZorgDomein van microbiologische testen uit bloed, urine en feces in ZorgDomein blijft ongewijzigd. Achter de schermen zullen deze analyses in de ziekenhuizen of bij het Radboudumc verstuurd en vervolgens geanalyseerd worden. 

De bepalingen op uitstrijken worden voorlopig nog door Eurofins/PAMM verricht. U ontvangt de uitslag digitaal, zoals dat nu ook gaat. De doorlooptijden van de uitslagen zullen niet noemenswaardig veranderen. De pathologische dienstverlening blijft tevens bij Eurofins/PAMM.

Eén formulier voor klinische chemie en medische microbiologie

Bij een gecombineerde order van diagnostiek voor klinische chemie en microbiologie ontvangt u nu twee formulieren voor de patiënt. Dat zal per 1 januari 2024 (voor bloed, urine en feces) veranderen naar één patiëntformulier. Microbiologische diagnostiek uit bloed, feces en urine kan afgenomen en/of ingeleverd worden in de ziekenhuizen en op prikposten van ’De Bloedafname’. 

Consultatie

Vijf artsen microbiologie zijn verbonden aan de regio Eindhoven en aanwezig in de ziekenhuizen. Zij zijn beschikbaar voor consultatie over microbiologische diagnostiek aangevraagd in de ziekenhuizen. De arts-microbiologen zijn bereikbaar via de centrale van Catharina Ziekenhuis en Máxima MC.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden