Intieme sessie voor borstkankerpatiënten: women only!

Ruim 15.000 vrouwen krijgen jaarlijks de diagnose borstkanker. Welke behandeling er wordt gekozen, verschilt per persoon. Chemotherapie, een borstsparende operatie of een volledige verwijdering van de borst, een hormoonbehandeling of bestraling; het behoort allemaal tot de opties. Een ding is zeker; je leven verandert ingrijpend. “Veel vrouwen hebben na de behandeling een negatief zelfbeeld over hun lichaam en ervaren een verandering in bijvoorbeeld intimiteit en seksualiteit met de partner. Hier is nog te weinig aandacht voor”, legt verpleegkundig specialist Karin Schauwaert van het Catharina Ziekenhuis uit.

Verpleegkundig specialist Karin Schauwaert ziet wekelijks vrouwen die worstelen met hun gevoelens na een borstkankerbehandeling.

Hoog tijd om daar eens over te praten. Het Catharina Ziekenhuis organiseert op 5 oktober van 19.00 tot 21.00 uur in samenwerking met Lein, Vrouwenzorg op één plek, uit Son een avond voor borstkankerpatiënten. Het thema is Help! Mijn lijf (en ik) zijn veranderd. Het gaat over het veranderde lijf, het veranderde zelfbeeld, de klachten van anti hormonale therapie en seksualiteit.

Leven voor en na kanker

Verpleegkundig specialist Karin Schauwaert ziet wekelijks vrouwen die worstelen met deze gevoelens. “Na borstkanker verandert je lichaam, je zelfbeeld en je seksleven, maar daar praten we niet over. Het zit in de aard van vrouwen dat ze veel ballen de lucht in houden, dat ze niet klagen. Vrouwen willen na de behandeling zo snel mogelijk hun oude leventje weer oppakken. En dat lukt vaak niet, ze lopen vast en krijgen hun leven niet op de rit. Er is een leven voor kanker en na kanker en het is belangrijk dat hier veel meer aandacht voor komt. Helaas heerst het idee dat je eigenlijk niet mag klagen over dit soort futiele dingen als intimiteit, zelfbeeld of seksualiteit. Want hé, je hebt de kanker toch overleefd?”

Jonge vrouwen

Vooral jonge borstkankerpatiënten worstelen met hun veranderde lichaam na de behandeling. “Een borstsparende operatie of een borstamputatie hebben een enorme impact. Vrouwen zien hun borsten vaak als één van de dingen die horen bij het vrouw zijn. Ook horen we vaak dat het gevoel in de borst verandert of zelfs helemaal verdwijnt. Nog ingrijpender is de verandering in de hormoonhuishouding na de behandeling. Dit aspect is vaak nog onderbelicht”, benadrukt Schauwaert.

Overgang in één klap

Veel borstkankerpatiënten krijgen aanvullend anti hormoontherapie na de operatie. Dit gebeurt bij vrouwen waarbij de borstkanker afhankelijk is van vrouwelijke hormonen voor de groei. Dus om ervoor te zorgen dat de kanker niet verder groeit of terugkomt, wordt de werking van de hormonen voor minimaal 5 jaar geblokkeerd. “Dat betekent dat je als het ware direct de overgang in gaat. Inclusief alle vervelende bijwerkingen die daarbij horen, maar dan in één klap. Je krijgt opvliegers, stemmingswisselingen, bent veel vermoeider en de zin in seks neemt af. Vooral jonge vrouwen hebben hier last van omdat bij hen het oestrogeen gehalte nog erg hoog is. Bij vrouwen die de overgang al op een natuurlijke wijze hebben doorgemaakt, zie je deze klachten veel minder”, legt ze uit.

Women only

Samen met Lein, Vrouwenzorg onder één dak, in Son, wil het Catharina Ziekenhuis meer aandacht schenken aan nazorg voor borstkankerpatiënten. “Dit doen we in een intieme sessie, women only en in een kleine groep van maximaal 14 vrouwen”, aldus Schauwaert. Voor meer informatie over Lein, Vrouwenzorg onder één dak, kunnen belangstellenden kijken op www.lein.nl. Aanmelden voor de avond kan via vsborstkankercentrum@catharinaziekenhuis.nl.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden