Nieuwe ultrasnelle CT-scan pure winst voor patiënt

Op de afdeling Radiologie van het Catharina Ziekenhuis is sinds kort een nieuwe state of the art CT-scanner in gebruik genomen.

De Siemens Somatom Drive is een zogenaamde dual source, dual energy CT-scanner. ‘Dual source’ wil zeggen dat er twee röntgenbuizen in de CT-scanner zitten, ‘dual energy’ betekent dat die twee buizen ook nog eens op verschillende kilovoltages kunnen scannen. Dat resulteert in betere beeldkwaliteit, hogere snelheid, lagere stralingsdosis en aanzienlijk meer mogelijkheden dan voorheen. “Pure winst voor de patiënt”, zegt teamleider Nicole Vullings, namens de vakgroep Radiologie.

Ultrasnel

Een enorm voordeel dus, de scanner is ultrasnel. Vullings: “Op een scan wil je geen beweging zien. Daarom vragen we patiënten altijd hun adem in te houden. Dat is best moeilijk voor sommige mensen. Maar het moet, anders heb je een bewogen scan. Dat hoeft nu niet meer. Ook kleine kinderen, die vaak moeilijk stil liggen, zijn geen probleem meer.” Maar nog belangrijker is dat de nieuwe scanner perfect aansluit bij de speerpunten van het Catharina Ziekenhuis, hart- en vaat en oncologie. “We doen nu al alle hartscans met deze nieuwe CT-scanner. Door die hogere snelheid kunnen we zonder problemen alle kransslagaders en hartkleppen perfect in beeld brengen. Ook van mensen met een hoog hartritme en dat was voorheen echt een probleem.”

Twee scans tegelijk

Ook voor Oncologie heeft de nieuwe CT-scanner grote voordelen. Hij kan in zekere zin twee scans tegelijk maken. Vullings: “Waar we vroeger eerst een blanco scan zonder contrastmiddel moesten maken en vervolgens een mét, zijn we nu in één keer klaar. Omdat de scanner twee röntgenbuizen heeft, kunnen we met twee verschillende soorten kilovoltage scannen en de beelden daarna splitsen in een versie met en zonder contrastvloeistof.”

Grote winnaars

Uiteindelijk hebben natuurlijk alle specialismen voordeel van de nieuwe CT-scanner. Maar de grote winnaar is toch de patiënt. “We kunnen alles sneller en beter in beeld brengen en daardoor betere diagnostiek leveren”, benadrukt Vullings. “Met een lagere stralingsdosis en lagere hoeveelheden contrastvloeistof. Kortom een stuk minder belastend.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden