Catharina Ziekenhuis valt twee keer binnen één week in de prijzen!

Twee prijzen binnen één week voor het Catharina Ziekenhuis! Verpleegkundigen Ilse-Marita Smeulders en Marijke Sol wonnen met hun ‘bladderonderzoek’ de Santeon Verpleegkunde prijs 2017. Lisette van de Bilt is maandag uitgeroepen tot continentieverpleegkundige van het jaar. Gevolg: de vlag is uit in het Catharina Ziekenhuis.

De Santeon Verpleegkunde prijs wordt jaarlijks uitgereikt door een deskundige, medisch-inhoudelijke jury om verpleegkundig onderzoek binnen de zeven topklinische Santeon-ziekenhuizen te stimuleren. In totaal streden zeven genomineerden voor de eindprijs. Santeon is een samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen, waaronder het Catharina Ziekenhuis, die open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren door continue vernieuwing.

Onder de loep

Ilse-Marita Smeulders en Marijke Sol namen het ‘bladder-protocol’ van de verpleegafdeling Orthopedie onder de loep. Bladderen is het meten van de hoeveelheid urine in de blaas door middel van een echoapparaat. Op de afdeling Orthopedie werd na het verwijderen van een urinekatheter twee keer gebladderd na urineren. Ook werd er gebladderd als de patiënt niet binnen zes uur na het verwijderen van de katheter heeft geplast. Dit werd gedaan om het risico op complicaties te verkleinen. Maar nodig?

Niet nodig

Uit het onderzoek van de twee verpleegkundigen blijkt dat het niet nodig is om alle patiënten postoperatief standaard twee keer te bladderen nadat de urinekatheter is verwijderd. Er is wel een aantal risicogroepen waarbij het protocol wel gehandhaafd blijft. Maar voor het overgrote deel van de patiënten kon het protocol worden aangepast door, zonder nare gevolgen of vervelende complicaties, het aantal bladderonderzoeken terug te schroeven. Door dit onderzoek is er een tijdsbesparing behaald, is de patiënttevredenheid toegenomen en kwaliteit van zorg uiteindelijk verhoogd.

Trots

Maar daar bleef het niet bij. Ook verpleegkundig specialist Lisette van de Bilt viel in de prijzen. Zij is uitgeroepen tot continentieverpleegkundige van het jaar. “Ontzettend blij en trots ben ik met deze prijs en helemaal dat ik deze namens het Catharina Ziekenhuis mag uitdragen”, zegt Lisette.

Schaamte en isolement

Incontinentie treft vrouwen en mannen van alle leeftijden en patiënten hebben vaak langdurige klachten. Hierdoor is het voor de verpleegkundigen mogelijk om een echte band op te bouwen met deze patiëntengroep. Lisette: “Sommige patiënten ken ik al jaren, daar heb ik echt een band mee. Incontinentie is een gevoelig onderwerp, patiënten schamen zich er vaak voor. Zeker als incontinentie ineens optreedt na een operatie kan dit voor onzekerheid zorgen. Zo ben ik op dit moment betrokken bij het geven van voorlichting aan mannen met prostaatkanker die geopereerd moeten worden. In het Catharina Ziekenhuis worden patienten geopereerd met behulp van een robot, zogenoemde robotchirurgie. Dat is de beste behandeling maar na de operatie treedt altijd incontinentie op. Ik vind het belangrijk dat mannen goed voorbereid de operatie tegemoet gaan en dat ik ze zowel vooraf als na de operatie kan voorzien van waardevolle adviezen.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden