Coloscopie

Coloscopie is een onderzoek waarbij de binnenkant (slijmvlies) van de gehele dikke darm wordt bekeken.

Hierbij wordt een flexibele slang via de anus in de dikke darm geschoven. Aan het uiteinde van deze slang zijn een lampje en een cameraatje bevestigd. Het lampje zorgt voor licht in de darm en de beelden die de camera maakt worden gelijktijdig op een monitor weergegeven. Indien nodig kunnen tijdens het onderzoek met de endoscoop kleine stukjes weefsel (biopten) worden weggenomen of poliepen worden verwijderd.

Laxeermiddelen

Het is belangrijk dat de darm goed schoon is zodat het slijmvlies grondig kan worden onderzocht en zelfs de kleinste afwijkingen in het weefsel worden gezien. Daarom volgt u twee dagen voorafgaand aan het darmonderzoek een aangepast dieet van licht verteerbaar voedsel. Om uw darmen goed schoon en leeg te maken voor het onderzoek moet u twee laxeermiddelen innemen.

Roesje

U kunt een coloscopie ook met een roesje (dit is een slaapmedicijn en/of pijnstiller) ondergaan, maar dit moet vooraf door de aanvragende arts worden geregeld. Soms wordt een weefselstukje weggenomen voor microscopisch onderzoek. Dit is niet pijnlijk omdat het darmslijmvlies geen zenuwcellen bevat. Als tijdens het onderzoek poliepen worden gevonden, verwijdert de arts deze over het algemeen direct. Het onderzoek duurt gewoonlijk ongeveer 30 minuten.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden