Echoscopie

Echoscopie is een techniek om organen zonder straling zichtbaar te maken. De gynaecologen van het Catharina Ziekenhuis kunnen echoscopie bijvoorbeeld gebruiken om de eierstokken en baarmoeder goed in beeld te krijgen.

Het is een onderzoek dat wordt gedaan met behulp van geluid dat voor het menselijk oor niet te horen is (ultrageluid). Bij een echoscopie wordt een apparaatje op de buik gehouden of ingebracht in de vagina. Dit apparaatje is in staat om geluid uit te zenden en het teruggekaatste geluid meteen weer op te vangen. Dit geluid wordt omgezet in beeld. Met deze beelden kan de gynaecoloog de vorm, grootte en ligging van de baarmoeder en eierstokken beoordelen.

Uitwendig en inwendig
Er bestaan verschillende vormen van echoscopie. Bij een uitwendige echo kunt u de kleren aanhouden en hoeft alleen de onderbuik ontbloot. Het apparaat maakt beelden via de buikwand.  Een uitwendige echo is niet pijnlijk. Een inwendige echoscopie wordt vaak gemaakt als met een normale echografie via de buik geen duidelijke beelden worden verkregen. Bijvoorbeeld tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Het onderzoek zelf gebeurt met een dun, langwerpig zendertje, waarmee de baarmoeder vanuit de vagina kan worden bekeken. Ook deze echo is volstrekt veilig en niet pijnlijk.

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden