Echoscopie

Echoscopie is een techniek om organen zonder straling zichtbaar te maken. De gynaecologen van het Catharina Ziekenhuis kunnen echoscopie bijvoorbeeld gebruiken om de eierstokken en baarmoeder goed in beeld te krijgen.

Het is een onderzoek dat wordt gedaan met behulp van geluid dat voor het menselijk oor niet te horen is (ultrageluid). Bij een echoscopie wordt een apparaatje op de buik gehouden of ingebracht in de vagina. Dit apparaatje is in staat om geluid uit te zenden en het teruggekaatste geluid meteen weer op te vangen. Dit geluid wordt omgezet in beeld. Met deze beelden kan de gynaecoloog de vorm, grootte en ligging van de baarmoeder en eierstokken beoordelen.

Uitwendig en inwendig

Er bestaan verschillende vormen van echoscopie. Bij een uitwendige echo kunt u de kleren aanhouden en hoeft alleen de onderbuik ontbloot. Het apparaat maakt beelden via de buikwand.  Een uitwendige echo is niet pijnlijk. Een inwendige echoscopie wordt vaak gemaakt als met een normale echografie via de buik geen duidelijke beelden worden verkregen. Het onderzoek zelf gebeurt met een dun, langwerpig zendertje, waarmee de baarmoeder vanuit de vagina kan worden bekeken. Ook deze echo is volstrekt veilig en niet pijnlijk. Tijdens de zwangerschap wordt in het geval van een 20 weken echo standaard een inwendige echo gemaakt. Bij de 13 weken echo is dit afhankelijk van meerdere factoren, en bekijken we ter plekke of een inwendige- of uitwendige echo nodig is.

Voorbereiding

Voor een echografisch onderzoek van de onderbuik is het van belang dat u bij aanvang van het onderzoek een volle blaas heeft. Een volle blaas zorgt er namelijk voor dat de organen van de onderbuik beter in beeld te brengen is. Dit bereikt u door:

  • 2 uur voor het onderzoek te plassen
  • na het plassen binnen 30 minuten 5 glazen water (1 liter) te drinken
  • na het drinken niet meer plassen

Indien u komt voor een echo tijdens een zwangerschap hoeft u met bovenstaande geen rekening mee te houden, dan is juist een lege blaas gewenst.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden