EEG

Een elektro encefalogram (afgekort EEG) is een hersenonderzoek waarbij de elektrische activiteit van de hersenen wordt geregistreerd. Deze activiteit maakt u zelf; hij ontstaat door de werking van de vele zenuwcellen in de hersenen. Gevoelige meetapparatuur geeft deze activiteit weer via elektroden op de hoofdhuid.

In de meeste gevallen krijgt u een muts op waarin elektroden zitten. Maar soms is het niet mogelijk om met een muts de hersenactiviteit te registreren. In dat geval worden de elektroden apart op uw hoofd aangebracht. Om uw hartslag en uw oogbewegingen te registreren, krijgt u ook een elektrode op uw handen en één boven en één onder uw oog. De kamer wordt verduisterd, zodat u rustig en ontspannen kunt liggen. De laborant gaat in een aparte ruimte (met een glaswand) achter het apparaat zitten. Tijdens het onderzoek krijgt u enkele instructies via een intercom. Tenslotte geeft een lamp boven uw gezicht lichtflitsen. Het totale onderzoek duurt ongeveer een uur.

Kinderen mogen worden begeleid door één van de ouders/verzorgers. Door de vreemde omgeving tijdens het onderzoek en de elektroden op het hoofd kunnen sommige kinderen angstig zijn. Neemt u als afleiding gerust een knuffel, voorleesboek of flesje drinken mee.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden