Proefblokkade

Bij een proefblokkade krijgt u een verdovende injectie in twee spieren. Dit gebeurt met behulp van echogeleiding. Deze behandeling wordt uitgevoerd door de pijnspecialist. Voor de proefblokkade wordt uitgevoerd, moet u de zogenoemde EAST test doen. Dit noemen ook wel de ‘Hands up test’. U brengt uw armen omhoog en de ellebogen in een hoek van 90 graden. Daarna opent en sluit u uw handen langzaam. Bij een positieve test heeft u op dat moment last van pijn, kunt u de armen niet omhoog houden of heeft u last van gevoelloosheid en tinteling van de hand.

Wat is een proefblokkade?

Uw pijnklachten worden mogelijk veroorzaakt door de betrokken zenuwen die tussen twee spieren door lopen. Deze spieren noemen we de musculus scalenus medius en anterior. Deze twee spieren liggen aan de voor/zijkant van uw nek/schouder. Het doel van deze proefblokkade is om te achterhalen of deze zenuwen de pijnklachten veroorzaken.

De anesthesioloog voert echo geleid een proefblokkade uit van de halsspier (musculus scalenus medius en anterior).

Complicaties

De behandeling wordt zorgvuldig uitgevoerd. Hoewel de meeste patiënten angstig zijn voor zenuwbeschadiging en andere complicaties is de kans hierop erg klein. Het gebruik van de echoapparatuur maakt de procedure tot een veilige techniek.

Bijwerking

Na de behandeling kunt u last hebben van tijdelijke krachtvermindering in uw arm. Deze krachtvermindering komt door het gebruik en overloop van de verdovingsvloeistof naar de zenuwplexus en blijft aanwezig tijdens de werkingsduur van de vloeistof. Dit duurt enkele uren. Naast verdoving van de zenuwplexus kan ook tijdelijke verdoving van andere zenuwen in de hals plaatsvinden. Dit kan u tijdelijk het gevoel geven van heesheid of een afhangend ooglid. In heel zeldzame gevallen kunt u korte tijd kortademig zijn.

Resultaat

Bij de proefblokkade is het effect na 20 tot 30 minuten goed te beoordelen. Na 30-60 minuten moet u de EAST test (Hands up test) opnieuw uitvoeren. Dan wordt ook gevraagd in hoeverre uw klachten zijn veranderd:

  • heel veel verminderd
  • veel verminderd
  • beetje verminderd
  • hetzelfde
  • beetje verergerd
  • veel verergerd
  • heel veel verergerd

© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden