Op trainingskamp voor je operatie

Een operatie is topsport. En daar moet je voor trainen. Het Catharina Ziekenhuis stuurt patiënten met slokdarmkanker vóór de operatie op ‘trainingskamp’. Want hoe beter je fysieke conditie is als je een zware operatie moet ondergaan, des te groter de kans dat je herstel ongecompliceerd verloopt.

 

Meerdere onderzoeken laten zien dat de fysieke conditie voor de operatie een voorspeller is voor het herstel na een operatie. Het PREPARE programma is door een samenwerking met het Imperial College in Londen door chirurgen dr. Grard Nieuwenhuijzen en dr. Misha Luyer naar het Catharina Ziekenhuis gehaald. Arts-onderzoeker Laura Fransen meet wat het effect is van dit trainingsprogramma op de uitkomsten na een slokdarmoperatie. “Een slokdarmkankeroperatie is een hele zware ingreep. Als onze patiënten fitter de operatie ingaan, verwachten we ook dat ze er  beter uitkomen”, aldus Fransen.

Team

“Veel slokdarmkankerpatiënten krijgen te maken met fors gewichtsverlies door verminderde eetlust en passageklachten door een tumor in de slokdarm. Hierdoor hebben ze vaak ook veel ingeleverd qua conditie. Het is dus heel belangrijk om deze patiënten met een team van artsen, diëtisten, fysiotherapeuten en verpleegkundigen, in een goede voedingstoestand te brengen en conditioneel te verbeteren. Patiënten krijgen wekelijks een trainingsschema van de fysiotherapeut, ze krijgen voedingsadvies van de diëtist en er vinden gesprekken plaats met de verpleegkundig specialist. Dit moet zo snel mogelijk starten, voor een zo optimaal mogelijk resultaat”, legt Fransen uit.

Meetmomenten

Per jaar ondergaan ongeveer 60 patiënten een zware slokdarmkankeroperatie in het Catharina Ziekenhuis. Fransen: “Binnen het PREPARE programma hebben we diverse meetmomenten waarbij we de conditie van de patiënt in kaart brengen: voor, tijdens en na de behandeling. Tussen die meetmomenten door, proberen we als team de patiënten zo goed mogelijk te motiveren om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken.”

Denderende trein

Het PREPARE programma vraagt best veel van de patiënt. “Wanneer je de diagnose slokdarmkanker krijgt, zit je meteen in de zogenaamde medische molen. Patiënten springen op een denderende trein, veel tijd om na te denken is er niet. Laat staan dat je dit psychisch bij kunt houden. En na de operatie komt het besef wat er allemaal is gebeurd. Het is een zware behandeling en er komt veel op de patiënten af, waardoor het nog belangrijker is dat we als team dit proces zo goed mogelijk begeleiden. Omdat er met dit programma meer aandacht is op het gebied van voeding, beweging en psyche, ben ik ervan overtuigd dat de patiënt beter beslagen ten ijs komt”, benadrukt Fransen, “door het PREPARE programma, kunnen we het zorgproces van de patiënt uiteindelijk verbeteren.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden