Nieuwbouw

Zomer 2022 is gestart met de bouw van het nieuwe multifunctionele gebouw dat aan de boulevard, pal naast de hoofdentree van ons ziekenhuis komt te staan.

In het gebouw komen onder meer een compleet vernieuwde Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) en ziekenhuisapotheek, waar de medicatie voor de patiënten die in het ziekenhuis liggen wordt klaargemaakt. Ook wordt de reiniging van endoscopen – instrumenten die gebruikt worden bij darmonderzoeken – integraal onderdeel van de CSA.

Bij het ontwerp van het vier verdiepingen tellende gebouw stond ‘duurzaamheid’ centraal. Zo worden er duurzame bouwmaterialen gebruikt, wordt het gebouw gasloos opgeleverd, komen er zonnepanelen en krijgt het een sedumdak (vetplantjes).

De CSA – de afdeling waar apparatuur en instrumenten van de OK worden gereinigd en gesteriliseerd voor hergebruik – krijgt een prominente plek op de eerste verdieping. “Onze chirurgen gebruiken hoogwaardige materialen tijdens hun operaties. Steeds vaker ondersteunen robots onze chirurgen. Dat vraagt iets van onze manier van reinigen en steriliseren van de onderdelen van deze apparatuur. Daar sorteren we met state-of-the-art machines in deze nieuwe CSA op voor”, legt Ralph van Wezel uit, als ziekenhuisapotheker eindverantwoordelijk voor de CSA. Het reinigen van medische instrumenten is fysiek zwaar werk. Om de medewerkers te ontlasten, worden de processen zoveel als mogelijk geautomatiseerd.

“We gaan ook slimmer met water om. Om medische instrumenten te reinigen en te steriliseren wordt normaal gesproken altijd veel water gebruikt. Met nieuwe apparatuur kunnen we slimmer en daardoor duurzamer werken! Door de Centrale Scopen Desinfectieruimte (CSD) samen te voegen met de CSA kunnen we tevens kostenefficiënter werken!”

Slimmer en efficiënter wordt het straks ook in de vijf nieuwe cleanrooms, waar medicatie voor patiënten op maat wordt gemaakt. “Ook daar houden we rekening met de toekomst. Die cleanrooms worden voorbereid om bepaalde repeterende handelingen straks te kunnen robotiseren.”

Op de begane grond komt het nieuwe personeelsrestaurant voor de 4.500 medewerkers met een compleet verantwoord aanbod van eten en drinken. Het restaurant wordt zo gebouwd dat het ook gebruikt kan worden voor overleggen, ontmoetingen en presentaties. Op de bovenste etages komt een nieuw kantoor-werkconcept. Omdat gedeeltelijk thuiswerken voor veel collega’s van de ondersteunende diensten inmiddels is ingeburgerd, zijn hierdoor minder vierkante meters nodig.

Op 18 juli 2022 is de eerste paal geslagen voor dit nieuwe gebouw.

 

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden