De anti-dik pil?

dr. Simon Nienhuijs

chirurg

“Toegegeven, soms moet ik de boeken er op na slaan om het precieze antwoord te vinden. Dat was onlangs het geval toen een patiënt een slimme vraag stelde. Als bariatrisch chirurg legde ik hem uit dat de werking van een maag verkleinende operatie zeker niet alleen door het kleinere volume komt. Er zijn allerlei stoffen en regelmechanismen die een andere werking op de darmen veroorzaken waardoor iemand verder kan afvallen. ‘Ja maar dokter, kunnen ze dan niet al die goeie stofjes in een pil stoppen? Ze kunnen toch zoveel tegenwoordig?’"

"Dat klopt. Met de nu al lange ervaring die er wereldwijd is met bariatrische procedures, is ook de kennis van de werking van het maagdarmkanaal toegenomen. Al jaren roept de farmaceutische industrie dat daar een doorbraak in te verwachten valt. Maar eigenlijk bestaan er al lang dergelijke ‘anti-dik’ pillen. Al sinds 1893 werd het thyroïdhormoon gebruikt als vermageringsmiddel. Dit hormoon zorgt voor een te snel werkende schildklier wat tegelijkertijd dan ook een ernstige bijwerking was. Om deze reden is deze pil met dit hormoon uit de handel genomen."

"In de jaren ’30 waren daar de dinitrofenol en amfetaminen. Die zorgden respectievelijk voor zenuwschade en psychose. Een vermageringsmiddel wordt trouwens zo genoemd als na één jaar het gewicht 10 procent lager is. Eind vorige eeuw kwamen en verdwenen nog een aantal mogelijke wondermiddelen vanwege bijwerkingen als hartklepaandoeningen, depressie en suïcidaliteit. In Nederland is er nu maar één geregistreerd en beschikbaar middel (orlistat). Maar ook hiervoor is de balans tussen werkzaamheid en bijwerkingen niet zo gunstig. Het effect is beperkt en er zijn vaak nadelige effecten op de darmwerking, wat zelfs kan leiden tot een zeldzame leverziekte."

"Inmiddels zijn er twee nieuwe medicijnen bijgekomen die mogelijk kunnen ondersteunen bij gewichtsdaling, maar deze zijn in Nederland nog niet verkrijgbaar. Ook deze ‘new kids in town’ geven slechts 4 a 5 kilo gewichtsverlies, hebben bijwerkingen en daar is het bekende jojo effect weer, gaat het gewicht weer omhoog na het stoppen van deze pillen. Vooralsnog blijft het een illusie dat er een veilig en goed werkend vermageringsmiddel is. De allerbeste anti-dik pil die we wel hebben heet ‘preventie’. Dit wordt nog als een bittere pil gezien, maar daar moeten we met z’n allen nog hard aan werken. En die slimme patiënt? Die zei ’doe mij die gastric sleeve dan maar’.”

Naar overzicht Catharina Blogs

Reacties op deze pagina (5)

plaats reactie

Albertho Bolenius

Waardering

Beste dr. Nienhuijs en alle medewerkers van het Obesitascentrum, Ik ben in 2011 geopereerd door U en we zijn nu 6 jaar later. Ik woog toen op mijn max 150 kilo. Ik heb met verschillende diëten, sportscholen, kuren, behandelingen etc. net een 20 kilo eraf kunnen krijgen. Pillen en dergelijke (voor mij!!) rotzooi, werkte niet. En ik probeerde te sporten maar met overgewicht en dergelijke pleegde ik een soort van roofmoord op mijn lichaam. Mijn BMI was veel te hoog, ik had een verhoogde kans op diabetes, hoge bloeddruk en een levensverwachting van 55 jaar. U en uw team heeft mij toen geopereerd met een sleeve en ondersteund in de nazorg, 5 JAAR LANG!! En nu.... Ik weeg nu 85 kilo. Ik train 2x in de week Crossfit, ik ga 2x in de week hardlopen (+/- 15km) ik doe mee aan obstacle course running. Ik coach het honkbalteam van mijn zoontje en train nu voor de marathon van Eindhoven en uiteindelijk de Iron Viking. Ik kan met de kids spelen zonder pijn, vermoeid te raken of last te hebben van overgewicht (dikke buik, dikke benen etc.). Bariatrische chirurgie is geen wondermiddel, dat zullen pillen ook niet zijn. Zelf meegemaakt, zelf ondervonden. Maar het heeft mij wel geholpen om de stap te maken er zelf meer aan te gaan doen. Nieuwe levensstijl, nieuwe eetpatronen, noem maar op. Ik ben ontzettend blij met uw kennis en hulp en ben u daar ook heel dankbaar voor. Ik kan nu gezond en wel, lekker lang van mijn leven en van mijn kinderen genieten!!!

Riet Kempenaar

Ja was er maar zo een pil . In 2014 na en tijdens de chemo kuur flink aan gekomen. En kom niet in aanmerking voor een maagverkleining . Maar met bijna 100 kilo en maat 48 voel ik me niet prettig . Ben nu weer aan het proberen om de kilo,s eraf te krijgen . En dat valt niet mee.

Catharina Ziekenhuis

´Overgewicht kwijt raken is heel lastig. Niet iedereen komt in aanmerking voor een operatie en een echte anti-dik pil bestaat niet. Toch zijn er wel successen waaruit moed en kracht geput kan worden. Een juiste begeleiding door een psycholoog, diëtist en bewegingsdeskundige TEGELIJKERTIJD is het beste alternatief. Uw huisarts kan u hierbij helpen in gang te zetten.´ Chirurg dr. Simon Nienhuijs

Mla Van den Meijdenberg

Waardering

Ja ik ben nog steeds verdrietig dat mijn verdere behandeling omwille van mijn leeftijd geen doorgang kan vinden. Dr. V Montfoort heeft me netjes gezegd hoe het zat, maar omdat ik 67 jaar ben is dat te oud. Dus ik ben afgeschreven. Te oud. Wat nu????? Ik weet het niet meer.

Isabella Ismer

Waardering

Hello Dr. Nienhuijs, I had a Gastric Sleeve in March 2015 with Dr. Smulders and I am happily satisfied, lost till now roundabout 40 Kilos and still loosing because I changed my complete eating habit and In my experience in the last two years it is the only option when someone wants to keep on track and loosing wait. I can only give every one in the Obesitas Center my appreciation and say thank you to all of you, this surgery changed my live in an absolut positiv way! If there is something that I can do or give back to other Patients, like sharing my experience or talk about this let me know! Kind regards, Isabella Ismer

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?