Hemodialyse

Nierziekten

De afdeling Nierziekten heeft twee locaties: het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Dialyse Centrum in Deurne. Patiënten uit de regio Eindhoven kunnen terecht op de afdeling Nierziekten in het Catharina Ziekenhuis. Dit is één van de eerste en grootste dialyseafdelingen in Nederland. Patiënten uit de regio Nijmegen / Venray / Deurne kunnen naar het Dialysecentrum Deurne. 

Wat is hemodialyse?

Hemodialyse is het zuiveren van het bloed. Hemo betekent bloed en dialyse betekent verwijderen van afvalstoffen. Bij hemodialyse wordt gebruikt gemaakt van een kunstnier en een machine om de afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. Uw bloed wordt door de kunstnier geleid en stroomt daarna weer terug in het lichaam.

Nierpatiënten komen voor hun dialysebehandeling drie maal per week naar het ziekenhuis. Een korte reistijd naar het ziekenhuis waar zij behandeld worden is daarom heel wenselijk."

dr. Konings internist-nefroloog

 

Hemodialyse in het ziekenhuis

Dialysebehandelingen vinden plaats op maandag tot en met zaterdag. De openingstijden van de afdeling Nierziekten in het Catharina Ziekenhuis zijn maandag, woensdag en vrijdag van 07.00 uur tot 23.30 uur. En op dinsdag, donderdag en zaterdag van 07.00 uur tot 19.30 uur. Het Dialysecentrum Deurne is geopend van maandag tot en met zaterdag van 07.00 uur tot 19.00 uur.

De nefroloog heeft met u een behandelschema afgesproken. Meestal is dat 3 keer per week gedurende 4 uur en zo veel mogelijk verdeeld over de week. Als u een voorkeur heeft voor een bepaalde dag en tijd, dan probeert de afdeling daar rekening mee te houden.

De meeste verpleegkundigen noemen me gewoon bij de voornaam, dat zegt volgens mij genoeg over de sfeer. Het is hier erg gemoedelijk en gezellig.”

Jan van Vugt uit Son en Breugel dialyseert 3 keer in de week in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. 

 

U komt met eigen vervoer naar de afdeling of u maakt afspraken met uw (taxi)chauffeur over brengen en halen. In de garderobe kunt u uw jas ophangen, waarna u plaats neemt in de wachtruimte. De verpleegkundige haalt u op en begeleidt u naar uw dialyseplaats.


De hemodialyse behandeling

Wij vinden het belangrijk dat u zo veel mogelijk betrokken bent bij uw behandeling. Dit bekent dat de verpleegkundige samen met u bekijkt wat uw mogelijkheden zijn en wat u zelf kunt doen. U werkt samen met de verpleegkundige om bepaalde vaardigheden aan te leren, zoals het bedienen van de machine of uw shunt aanprikken. Ook is het mogelijk om zelf bloeduitslagen bij te houden. U stelt samen doelen die worden vastgelegd in het zorgplan.

Tijdens de dialyse zit u in een speciale dialysestoel. Dit is een gemakkelijke stoel die elektrisch bediend kan worden, zodat u in elke gewenste stand kunt zitten of liggen. Eén dialyseverpleegkundige  of dialyse-assistent is tijdens de behandeling uw aanspreekpunt. Hij of zij regelt die dag, samen met u, de zaken rondom uw behandeling.

Een dialysebehandeling duurt meestal 4 uur. De verpleegkundige controleert uw bloeddruk en de gegevens op de dialysemachine en geeft uitleg over uw behandeling.


Ontspanning tijdens hemodialyse

Tijdens de dialyse kunt u televisie kijiken of radio luisteren. Internetten is mogelijk op een door uw zelf meegebrachte tablet/mobiele telefoon. U kunt gratis verbinding maken met het WIFI-netwerk van het ziekenhuis.

U kunt ook gebruik maken van de boeken, kranten en tijdschirften die aanwezig zijn op de afdeling. Uiteraard kunt u ook iets van thuis meenemen om de tijd aangenaam door te brengen.

De broodserveerwagen komt 2 maal per dialysebehandeling langs. U kunt dan een kleine broodmaaltijd eten en iets drinken. U dient zelf rekening te houden met eventuele dieetvoorschirften of vochtbeperking. In sommige situaties kan het zijn dat de verpleegkundige afspraken met u maakt over al dan niet eten/drinken tijdens de behandeling.

Tijdens de dialysebehandeling kunt u bezoek ontvangen. Uitgangspunt hierbij is dat de zorgverlening niet belemmerd wordt en dat de privacy van de andere patiënten niet in het geding komt. De dialyseverpleegkundige bespreekt dit met u. Tijdens de artsenvisite en tijdens het aan- en afsluiten van de machine, is het voor bezoekers niet toegestaan om op de kamer te blijven. Zij kunnen dan plaatsnemen in de wachtkamer.


Overleg met uw arts/verpleegkundig specialist

Een keer per week komt uw nefroloog tijdens de dialysebehandeling bij u langs. U bespreekt hoe de behandeling verloopt en of er bijzonderheden zijn naar aanleiding van (bloed)uitslagen. Als het nodig is worden nieuwe afspraken gemaakt.

Er vindt dagelijks overleg plaats tussen nefrologen, verpleegkundig specialisten en arts-assistenten. Een keer per jaar heeft u een lang gesprek met uw nefroloog. Voor deze jaarcontrole krijgt u een afspraak op de polikliniek Inwendige geneeskunde.


Vergoeding vervoer van en naar het ziekenhuis

Uw vervoer van en naar de dialysebehandeling wordt voor een groot gedeelte vergoed door uw zorgverzekeraar. De secretaresse van de afdeling Nierziekten kan voor u een machtiging aanvragen voor zittend ziekenvervoer of kilometervergoeding. Vraagt u zelf bij uw zorgverzekeraar na welke eigen bijdrage u moet betalen.


Nierpatiëntenvereniging Catharina Ziekenhuis / Elkerliek ziekenhuis

De afdeling Nierziekten heeft een eigen nierpatiëntenvereniging. Nierpatiënten en hun partner met een patiëntrelatie tot het Catharina Ziekenhuis en het Elkerliek ziekenhuis kunnen lid worden van de vereniging. Ook als u getransplanteerd bent, kunt u lid blijven. De vereniging houdt zich onder meer bezig met belangenbehartiging en informatieverstrekking.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering