Peritoneaaldialyse

Nierziekten

Peritoneaaldialyse vindt thuis plaats. Een patiënt die voor deze vorm van dialyseren kiest, wordt in het ziekenhuis uitgebreid getraind. Ook kan de patiënt altijd met vragen en bij problemen altijd terugvallen op een dialyseverpleegkundige van de afdeling Nierziekten.

Wat is peritoneaaldialyse?

Bij peritoneaaldialyse (PD) wordt het buikvlies gebruikt als dialysefilter. Peritoneum betekent buikvlies. Dialyse het verwijderen van afvalstoffen. Het buikvlies is een dun vlies met veel kleine bloedvaatjes dicht aan de oppervlakte. Peritoneaaldialyse wordt ook wel buikspoeling genoemd.

Peritoneaaldialyse is de ultieme mogelijkheid om je zelfstandigheid te behouden. Het zou, na transplantatie, mijn eerste keus zijn."

  Maaike Hengst verpleegkundig-specialist

Het plaatsen van een katheter

Als u voor deze behandeling kiest, plaatst een chirurg eerst operatief een katheter (slangetje) in de buikholte. Dit is een relatief kleine, meestal poliklinische ingreep. Na een rustperiode kunt u de katheter gebruiken.

De peritoneaaldialyse behandeling

Via de katheter brengt u speciale dialysevloeistof in en uit de buik. De behandeling vindt gedurende de hele dag (continu) plaats. U ververst - dit heet wisselen - de spoelvloeistof vier à vijf keer per dag, zeven dagen per week.

Ook kan er gekozen worden voor nachtspoelingen met een machine naast het bed, die de wissels uitvoert.

Training in het ziekenhuis

Zodra de arts heeft vastgesteld dat nierfunctie vervangende therapie noodzakelijk is en u gekozen heeft voor peritoneaaldialyse wordt de training gepland. Die training vindt plaats in het ziekenhuis en duurt meestal een week. Tijdens de trainingsweek leert u zelfstandig de behandeling uit te voeren.

U krijgt de eerste week zoveel mogelijk training van dezelfde verpleegkundige. De training is elke dag van 10.00 - 16.00 uur. U leert de behandeling zelfstandig uit te voeren en u kunt na de training handelen bij problemen. Na de training volgt op korte termijn een afspraak op de polikliniek bij uw behandelend nefroloog.

Contact met het ziekenhuis

Peritoneaaldialyse voert u zelfstandig uit of met behulp van de thuiszorg of familieleden, in uw eigen omgeving. Als u vragen heeft of er zijn problemen, kunt u bellen met de afdeling Nierziekten. Van maandag tot en met vrijdag is een dialyseverpleegkundige aanwezig als aanspreekpunt. 

U kunt de verpleegkundige in het Catharina Ziekenhuis bereiken via 040 - 239 58 00. De dialyseverpleegkundige in het Dialysecentrum Deurne bereikt u via 0492 - 59 59 46. 's Avonds of 's nachts belt u het algemene nummer van het Catharina Ziekenhuis. U wordt doorverbonden met de dienstdoende arts. Algemeen telefoonnummer Catharina Ziekenhuis: 040 - 239 91 11.

U hebt iedere 6-8 weken een afspraak op de polikliniek bij uw behandelend nefroloog. De arts bespreekt met u uw welzijn en beantwoordt uw vragen.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering