Een operatie in het Catharina Obesitascentrum, zoals een gastric bypass (maagomleiding), maakt onderdeel uit van een heel zorgtraject. Dat traject van vijf jaar bestaat uit de screening, een mogelijk voortraject, de operatie en het natraject. Een operatie is nodig om mensen met (extreem) overgewicht de kans te geven hun eigen gezondheid te herstellen.

Wat is een gastric bypass?

De gastric bypass (maagomleiding) wordt gezien als de gouden standaard in de bariatrische chirurgie. Het is één van de meest toegepaste operaties bij patiënten met overgewicht. Het is een operatie die zorgt voor langdurig en aanzienlijk gewichtverlies. De hoeveelheid voedsel die een patiënt na de operatie kan eten is namelijk sterk beperkt. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van leven door deze operatie verbetert.

Ik complimenteer vaak een patiënt met het behaalde resultaat, omdat het ook veel eigen inzet vraagt. Maar ik zie natuurlijk ook wel dat enorme effect van een gastric bypass. Zo veel kilo's eraf is dan niet slechts een duwtje in de rug, maar een soort gratis overtocht naar gezondheid."

dr. Simon Nienhuijs chirurg

Wanneer wordt een gastric bypass uitgevoerd?

Patiënten die in aanmerking komen voor een gastric bypass moeten een BMI hebben die hoger is dan 40 kg/m2. Of een BMI hoger dan 35 kg/m2 in combinatie met diabetes (suikerziekte), hypertensie (hoge bloeddruk), hypercholesterolemie (hoog cholesterol), Obstructief SlaapApneu Syndroom (OSAS) of gewrichtsklachten. Daarnaast moeten patiënten minimaal 18 jaar oud zijn en minstens 1 jaar geprobeerd hebben om op een andere wijze - onder begeleiding - af te vallen. Ook moet er een positief advies zijn gegeven door het multidisciplinaire team van de obesitas kliniek van het Catharina Ziekenhuis, dat bestaat uit een chirurg, verpleegkundig specialist, physician assistant, psycholoog, diëtiste, fysiotherapeut en zonodig een endocrinoloog.

Hoe wordt een gastric bypass uitgevoerd?

Bij een gastric bypass wordt eerst de maag een stuk kleiner gemaakt. Vanuit de kleinere maag die overblijft, maakt de chirurg een verbinding met de dunne darm. Meestal na ongeveer 180 centimeter wordt dit deel dunne darm weer verbonden met het stuk dat oorspronkelijk van de maag en gal afkomt. Pas vanaf hier komen de verteringssappen erbij. Door de kleinere maag en doordat de voedselstroom buiten de 12-vingerige darm en het eerste deel van de dunne darm wordt omgeleid (maagomleiding ofwel maag bypass) heeft dit gewichtsvermindering tot gevolg.

De gastric bypass wordt onder algemene verdoving uitgevoerd en verloopt via een kijkoperatie (laparoscopisch). Dat betekent dat er geen grote wond gemaakt wordt, waardoor het herstel sneller verloopt. Ook de littekens die achterblijven zijn kleiner.

Deze ingreep is iets uitgebreider dan de operatie gastric sleeve. De operatie gastric bypass
duurt ongeveer 55 minuten.

Waarom deze behandeling uitvoeren in het Catharina Ziekenhuis?

Bewezen is dat de behandeling voor overgewicht waarbij de gastric bypass als operatie wordt uitgevoerd, blijvend effectief is.

Daarnaast hebben de chirurgen van het Obesitascentrum veel ervaring met deze operatie. Met grote regelmaat geven zij training aan chirurgen uit binnen- en buitenland die deze operatietechniek ook willen toepassen. Ook lopen zij voorop als het gaat om de nieuwste technieken. Zo wordt in het ziekenhuis gewerkt volgens de fast-track-methode. Dat betekent dat een patiënt die in de ochtend wordt geopereerd 's avonds alweer kan eten. Standaard kan een patient die een gastric bypass heeft ondergaan een dag later naar huis.

Ik ben echt zoveel gelukkiger geworden. Die operatie heeft mijn hele leven veranderd. Niet alleen ben ik veel actiever. Ik heb ook mijn zelfvertrouwen weer terug."

Ruud Janssen uit het Limburgse Roggel kreeg in april 2013 een gastric bypass. Na die operatie viel hij 89 kilo af. lees het verhaal

 

Voor- en nadelen van een gastric bypass

De voordelen van een gastric bypass zijn:

  • Snel gewichtsverlies;
  • Goede resultaten op langere termijn;
  • Goede hersteloperatie na eerdere bariatrische chirurgie zoals maagband/gastric sleeve;
  • Gunstig effect op diabetes;
  • Verminderen van terugstromen van maaginhoud in de slokdarm.

De nadelen van een gastric bypass kunnen zijn:

  • Dumpingklachten / Hypoglykemie. Klachten die ontstaan na een te snelle maagontlediging;
  • Vitamine-tekort;
  • Anticonceptie niet betrouwbaar;
  • Mogelijk minder goede opname van medicatie;
  • Onvoldoende gewichtsverlies.

Gedreven door het leven

Bevlogenheid en gedrevenheid zit in het DNA van de medewerkers van het Catharina Ziekenhuis. Gedrevenheid om het beste uit onszelf te halen en onze patiënt elke keer opnieuw de best mogelijke zorg te geven. Want gezondheid, en daarmee het leven zelf, is ons belangrijkste goed. Catharina Ziekenhuis, Gedreven door het leven.

280

gatsric bypass-operaties

De chirurgen van het Catharina Obesitascentrum voerden in 2018 in totaal 280 gastric bypass-operaties uit.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (4)

plaats reactie

Vivian Zalt

Waardering

Super ziekenhuis geopereerd 28 maart aan een GBP nu 58 kilo afgevallen. Iedereen super bedankt!!

peggy de laat

Waardering

In 2008 sleeve gehad en die is in 2010 omgezet gastric bypass. Ik ben er in totaal 45 kilo mee afgevallen beetje teleurstellend resultaat maar ach wat er af is is er af, daarna zelf nog 20 kilo afgevallen door andere leefstijl. Ik ben heel dankbaar en blij dat ik dit hulpmiddel heb gekregen je moet het uiteindelijk toch zelf doen. ben de artsen en verpleegkundige dankbaar voor de geweldige zorg die ik toen heb mogen ontvangen en ook de nazorg is erg fijn.

Edith van Veldhoven-Meijer

Waardering

Ik ben 14/1/15 geopereerd (Gastric-Bypass), helaas kreeg ik een bloeding en moest nog een keer geopereerd worden. Ik ben heel tevreden en een gelukkig mens. Ik ben nu 43 kilo afgevallen en op streefgewicht. Ik had ook 42 medicijnen in de week en al vanaf januari helemaal niets meer. Ook het natraject in Weert is heel goed, ook ik kan zeggen dat het Catharina ziekenhuis TOP is.

Aafke van Otterdijk

Waardering

Ik ben 22/4/15 geopereerd (GBP). Ik kan alleen maar zeggen dat ik zeer tevreden ben over alles. De intake, het voortraject, de operatie en het natraject... ik voel me begrepen. Ik kan iedereen het Catharina Ziekenhuis adviseren.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering