Patiënten met darmkanker zien zichzelf terug in het Rijksmuseum!

Kunst kan een positieve invloed hebben op iemands welzijn. Kunst maken ontspant en kan stressniveaus verlagen, waardoor je je mentaal helderder en rustiger voelt.

Met dat uitgangspunt hebben onlangs tien patiënten met darmkanker van het Catharina Kanker Instituut een inspirerende workshop gevolgd rondom schilder Johannes Vermeer. De tien patiënten werden in het ziekenhuis eerst aan het werk gezet om een paneel te schilderen voor een gemeenschappelijk kunstwerk. Dat kunstwerk, een moderne interpretatie van Johannes Vermeers’ beroemde Melkmeisje, is eind februari gepresenteerd tijdens de grootste tentoonstelling ooit van Vermeer in het Rijksmuseum in Amsterdam. Binnenkort wordt het werk tentoongesteld in het ziekenhuis zelf.

‘Je ziekte bestaat even niet’

Na het beschilderen van de panelen gingen de patiënten aan de slag met hun eigen interpretatie van het werk van Vermeer. Zij werkten heel geconcentreerd. Deelneemster Rineke van Doorn: “Wat ik heel fijn vond is dat je anderhalf uur creatief bezig bent. Dat geeft veel ontspanning. Je ziekte bestaat even niet, je bent gewoon iets moois aan het maken en dat is het. Ik vond dat een heel prettige ervaring”.

‘Hangen ze wel mooi in het Rijksmuseum’

“Mooi dat we onze patiënten dit kunnen aanbieden”, zegt verpleegkundig specialist darmkanker Jennifer Demelinne van het Catharina Ziekenhuis. “Normaal komen de patiënten voor hun behandeling naar het ziekenhuis; nu worden ze uitgedaagd om met kunst bezig te zijn. De gesprekken gaan ineens niet meer over hun ziekte. Mooi om even de waan van de dag te kunnen vergeten, zeker voor deze patiënten die dagelijks met hun kanker worden geconfronteerd. En zeg nou eerlijk, wie kan nou zeggen dat ze ooit in het Rijksmuseum hebben gehangen? Ik niet, zij wel.”

De workshop werd aangeboden door Philips, dat al jaren samenwerkt met het Rijksmuseum en altijd op zoek is naar nieuwe manieren om mensen met kunst te verbinden.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden