6 minuten wandeltest (Folder)

Longgeneeskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

6 minuten wandeltest (Folder)

Uw behandeld arts heeft u ingelicht over het onderzoek dat u moet ondergaan. In deze folder leest u wat de 6 minuten wandeltest inhoudt en hoe dit onderzoek wordt uitgevoerd. Zo kunt u zich goed voorbereiden op het onderzoek. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan in deze folder wordt beschreven.

Wat houdt dit longfunctieonderzoek in?

Bij dit onderzoek wordt gemeten hoeveel meter u in 6 minuten maximaal kunt lopen. De longfunctieanalist voert de 6 minuten wandeltest met u uit.

Voorbereidingen

  • Wanneer u zuurstof gebruikt of met een rollator of looprekje loopt, neem deze dan mee naar het ziekenhuis.
  • Verwijder thuis voor het onderzoek uw nagellak. U krijgt tijdens het onderzoek een zuurstofmetertje aan uw vinger. Daarom mag er geen nagellak op de nagels zitten.
  • Trek goede schoenen aan die makkelijk lopen.
  • Gebruikt u medicijnen, dan mag u deze gewoon innemen of inhaleren.

De test

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de afdeling Longfunctie. U wordt meegenomen naar één van de onderzoekskamers. Voordat u begint met lopen, krijgt u een zuurstofmetertje om de pols waarmee wij uw hartslag (hartfrequentie) en zuurstofgehalte (saturatie) meten. Daarna loopt u 6 minuten om twee pylonen op de gang, waarbij u bij elke ronde 20 meter aflegt. Het is de bedoeling dat u in deze 6 minuten zo’n groot mogelijk afstand loopt, zonder te rennen. U mag eventueel tussendoor stoppen, maar u loopt verder zodra het weer gaat. De longfunctieanalist houdt de tijd in de gaten en turft het aantal meters dat u loopt. Tijdens en na het lopen worden uw hartslag en uw zuurstofgehalte gemeten en opgeschreven.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Uitslag

De uitslag van de test krijgt u van uw behandelend arts bij het volgende polikliniekbezoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met de afdeling Longfunctie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Longfunctie
040 – 239 56 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Longgeneeskunde vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/longgeneeskunde


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden