Ablatie bij hartritmestoornissen

Catharina Hart- en Vaatcentrum
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Ablatie bij hartritmestoornissen

Ablatie is een behandeling bij hartritmestoornissen. “Bij hartritmestoornissen is de elektrische aansturing van het hart verstoord. Er ontstaan prikkels op verkeerde plaatsen of ze volgen een verkeerde route over het hart”, legt dr. Lukas Dekker uit. Door een ablatie uit te voeren, blokkeert de cardioloog de elektrische prikkels in het hart die het ritme verstoren.

Katheterablatie

Een veelgebruikte techniek is de katheterablatie. “We brengen de katheter onder lokale verdoving in, in de lies. Via de bloedvaten gaan we vervolgens omhoog naar het hart. We zoeken eerst de plaats waar de ritmestoornis ontstaat. Precies daar brand ik met de punt van de katheter kleine stukjes weefsel weg. Er ontstaat steeds een littekentje van enkele millimeters groot. Meestal is het nodig om meer littekens te maken.” In plaats van verhitten, kan de specialist de plek waar de ritmestoornis ontstaat ook bevriezen. Dit heet cryo-ablatie. “Het effect is hetzelfde. De littekens die ontstaan, blokkeren de elektrische prikkels die de stoornis veroorzaken.” Tijdens het maken van de littekens ontstaat een branderig, soms pijnlijk gevoel. De hele behandeling duurt 2 tot 4 uur.

Last

Wanneer komen patiënten in aanmerking voor een ablatie? “Als hartritmestoornissen schade brengen aan het hart en medicijnen niet meer of onvoldoende werken. Dan is het nodig om een ablatie uit te voeren. Maar dat is lang niet bij alle hartritmestoornissen het geval. En natuurlijk gaat het er ook om hoeveel last de patiënt er zelf van heeft”, aldus Dekker.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden