Allergietest via een huidpriktest (Folder)

Longgeneeskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Allergietest via een huidpriktest (Folder)

Uw behandelend arts heeft u ingelicht over de test die u moet ondergaan. Om vast te stellen of uw klachten voortkomen uit een allergie krijgt u een allergietest via de huidpriktest. Wij hopen dat u zich met behulp van deze folder goed kunt voorbereiden. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan in deze folder wordt beschreven.

Wat is een allergietest?

Bij deze test wordt gekeken of uw lichaam een allergische reactie geeft op een aantal veel voorkomende allergenen. Allergenen zijn stoffen waarop je overgevoelig kunt reageren.

Voorbereidingen

In overleg met uw behandelend specialist mag u sommige medicijnen zeven dagen voor de test niet gebruiken. Het gaat om medicijnen die een allergische reactie verminderen (de antihistaminica). Enkele voorbeelden hiervan zijn: Xyzal, Zyrtec, Aerius en Telfast. Neemt u contact op met de afdeling longfunctie als u niet in staat bent om deze medicijnen zeven dagen te stoppen.

Waar meldt u zich?

Op de dag van de allergietest meldt u zich bij de afdeling Longfunctie. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.

Aanmelden voor uw afspraak

Hoe u zich kunt aanmelden voor uw afspraak, vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/aanmelden. Het is belangrijk dat u altijd een geldig legitimatiebewijs meeneemt, deze heeft u nodig om zich aan te melden.

De test

U wordt meegenomen naar een onderzoekskamer. U krijgt dan op beide onderarmen in totaal 16 tot 22 druppels. Deze druppels bevatten ieder een afzonderlijk allergeen of een mengsel van allergenen. Een allergeen is een stof waarvoor U overgevoelig kunt zijn. De druppels zullen één voor één met een klein naaldje (“speldenprik”) worden aangeprikt, zodat een kleine hoeveelheid in de huid kan doordringen. Dit kan wat jeuken. Er wordt niets met een spuit in de huid ingespoten. Hierna gaat u naar de wachtruimte. Na vijftien minuten wordt gekeken of u huid reageert met een allergische reactie.

Duur

Het totale onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Uitslag

De uitslag van de test krijgt u van uw behandelend arts bij het volgende polikliniekbezoek.

Wat u verder nog moet weten

Het kan zijn dat de huidreactie(s) meteen na het onderzoek gaan jeuken. De longfunctie-assistent brengt bij u een jeukwerende crème aan op de huid. Een ernstige allergische reactie komt zeer zelden voor. U kunt dit herkennen aan uitgebreide roodheid en zwelling, ernstige benauwdheid en koorts (meer dan 38ºC). Deze reacties verschijnen dan binnen zes uur na het onderzoek. Als dit het geval is, neemt u dan contact op met de afdeling Longfunctie of met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Zij overleggen, indien nodig, met uw behandelend specialist.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Longfunctie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
Telefoon 040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Afdeling Longfunctie
040 – 239 56 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Longgeneeskunde kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/longgeneeskunde.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden