Barron-ligatie bij aambeien (Folder)

Chirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Barron-ligatie bij aambeien (Folder)

U komt binnenkort mogelijk in aanmerking voor een barron-ligatie, ook wel elastiekbehandeling genoemd, om uw aambeien te verhelpen. In deze folder vindt u meer informatie over deze behandeling.

Het is goed u te realiseren dat de situatie in uw geval anders kan zijn dan hier is beschreven.

Wat zijn aambeien?

Iedereen heeft aambeien (hemorroïden). Het zijn kleine zwellichaampjes in de endeldarm, vlak boven de anus. Ze zorgen er samen met de kringspieren voor dat we onze ontlasting en winden niet verliezen. Ze helpen dus bij de continentie.

Klachten van aambeien, zoals bloedverlies en jeuk, komen vaak voor. Ze worden veroorzaakt doordat de aambeien te ver naar beneden en soms zelfs naar buiten zakken. Dit kan onder andere gebeuren door persen bij harde ontlasting, zwangerschap, overgewicht of hogere leeftijd.

CHI059 Barron-ligatie bij aambeien 26-05-2014.jpg
Aambei (Bron: Xpert Clinics-proctologie)

 

Wat kunt u zelf doen?

Om klachten van aambeien te voorkomen, moet u de ontlasting zacht en soepel houden. U hoeft dan niet te persen waardoor druk op de anus zoveel mogelijk wordt voorkomen. Om de ontlasting zacht en soepel te houden kunt u het volgende doen:

  • Eet vezelrijk. Vezels zijn onverteerbare voedingsdeeltjes afkomstig uit plantaardige voeding. Vezels zorgen voor een goede darmwerking en nemen daarnaast vocht op in de ontlasting. Hierdoor wordt de ontlasting zacht.
  • Drink veel, liefst 1,5 tot 2 liter water per dag.
  • Beweeg voldoende. Te weinig beweging kan verstopping veroorzaken of deze verergeren.
  • Voorkom overgewicht.

Diagnose

De arts-assistent, chirurg of physician assistant stelt tijdens het consult vragen over uw klachten, gezondheid en medische achtergrond om zo tot een diagnose te kunnen komen. Daarnaast doet hij/zij in- en uitwendig onderzoek.

Voor dit onderzoek moet de endeldarm leeg zijn. Dit kan door middel van toiletbezoek voorafgaand aan het consult. Wanneer de endeldarm niet leeg is, krijgt u een recept voor een klysma. U dient dan een nieuwe afspraak te maken.

Barron-ligatie

Bij aambeien is in 75% van de gevallen de Barron-ligatie de aangewezen behandeling. Deze behandeling kent een hoog succespercentage. Eerst worden de aambeien bekeken door middel van een kleine kijker in de endeldarm. Boven het aambeiweefsel wordt vervolgens (een deel van) het overtollige slijmvlies opgezogen. Dit overtollige slijmvlies wordt afgebonden met een elastiekje. Meestal worden 3 à 4 elastiekjes geplaatst bij een behandeling. De aambeien verschrompelen hierna voor een deel vanzelf.

Wanneer u voor een Barron-ligatie (behandeling met elastiekjes) in aanmerking komt, dan worden de elastiekjes meteen tijdens het eerste consult geplaatst. U hoeft niet te worden verdoofd, aangezien de behandeling vaak pijnloos is.

Belangrijk

Omdat de anus zeer veel bloedvaten bevat, kan er soms een nabloeding optreden. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meld dit dan vóór de behandeling aan de arts of physician assistant (PA). Deze bloedverdunnende medicijnen geven namelijk een verhoogd risico op nabloedingen. In overleg met de arts/PA zult u mogelijk tijdelijk met deze medicijnen moeten stoppen.

Na de behandeling

Na de ingreep kunt u het gevoel hebben te moeten poepen zonder dat dit zo is (zogenaamde loze aandrang). Dit wordt veroorzaakt door de geplaatste bandjes. Hierdoor gaat het slijmvlies zwellen, waardoor het lijkt alsof de darm gevuld is met ontlasting. Het drukkende gevoel kunt u als onaangenaam ervaren. Dit gevoel verdwijnt vanzelf na ongeveer 24 tot 48 uur.

Bloedverlies in de eerste week na de ingreep is normaal en komt doordat het slijmvlies tijdens de behandeling geïrriteerd raakt. Het bloedverlies stopt meestal na een week. Neemt contact op met polikliniek Chirurgie indien het bloedverlies niet spontaan stopt of als u twijfelt over de hoeveelheid.

De elastiekjes laten vanzelf los en verdwijnen volgens de natuurlijke weg met de ontlasting. Dit merkt u meestal niet. Soms ziet u al direct na de behandeling een elastiekje liggen in de wc. Dit is niet erg, vaak is twee uur afknellen al genoeg om de aambei te doen slinken. Na 5 dagen zijn alle geplaatste elastiekjes verdwenen.

Leefregels

Naar het toilet gaan
Gewoon naar het toilet gaan mag, blijf echter niet persen als er geen ontlasting komt.

Lichamelijke inspanning
U kunt in principe de volgende dag uw werkzaamheden hervatten. Verricht echter de eerste 2 dagen geen zwaar tilwerk of zware lichamelijke inspanning.

Pijnstilling
De eerste 2 dagen kunt u paracetamol innemen. Als dit onvoldoende verlichting geeft en er zijn voor u geen bezwaren voor het gebruik van ibuprofen/brufen, dan kunt u deze naast de paracetamol gebruiken.

  • Paracetamol 500 mg, maximaal 8 per 24 uur (= 4x daags 2 tabletten).
  • Ibuprofen 400 mg, maximaal 3 per 24 uur (= 3x daags 1 tablet).

Controle en vervolgbehandeling

Zes tot weken na de behandeling komt u voor controle naar de polikliniek Kleine Chirurgische Ingrepen (KCI). Afhankelijk van uw klachten wordt dan besloten of herhaling van de Barron-ligaties nodig is. Gemiddeld zijn twee à drie behandelingen nodig.

Wanneer neemt u direct contact op?

  • Bij heftig bloedverlies.
  • Bij abnormale zwelling en pijn in het behandelde gebied.
  • Bij heftige pijn die niet verdwijnt of erger wordt, ondanks het gebruik van de voorgeschreven pijnmedicatie.
  • Bij koorts boven de 38,5º C.

Neem in bovenstaande gevallen tijdens kantoortijden contact op met de polikliniek Chirurgie. Buiten kantoortijden neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp.

Verhinderd

Kunt u niet naar uw afspraak komen? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de polikliniek Chirurgie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
Telefoon 040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Polikliniek Chirurgie
040 – 239 71 50

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Chirurgie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/chirurgie.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden