Behandeling met een splint

Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Behandeling met een splint

Bij pijn of bij problemen bij het bewegen van de kaak kan de tandarts een splint voorschrijven. In deze folder leest u meer over de behandeling met een splint. Ook vindt u nuttige tips voor een goed gebruik van de splint. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u anders kan zijn dan hier beschreven is.

Doel van een splint

Een splint is een plaatje van kunsthars. Dit plaatje past over de tanden en kiezen en kan in en uitgedaan worden. Uw tandarts of kaakchirurg kan een splint om verschillende redenen voorschrijven. Een splint kan uw kaakgewrichten ontlasten, uw kauwspieren ontspannen en het beschermt uw tanden en kiezen tegen de gevolgen van knarsen.

Tijdelijk meer last

De eerste dagen na het plaatsen van de splint kunt u meer last krijgen van uw klachten. Ook kunnen zich nieuwe klachten voordoen. Meestal zijn uw tanden en kiezen wat gevoeliger. Dit kunt u vooral voelen bij het indoen van de splint, maar ook bijvoorbeeld bij het eten zonder splint. U kunt zelfs het gevoel krijgen dat uw tanden en kiezen een beetje los gaan staan. Dit hoort allemaal bij het wennen aan een splint. Na enkele dagen merkt u dat deze aanpassingsproblemen geleidelijk minder worden.

Dragen

Het is de bedoeling dat u de splint draagt als u met uw gebit knarst of klemt of verwacht dit te gaan doen. Uw tandarts adviseert u hierover. Wij raden u aan de splint niet te dragen tijdens de maaltijd en bij het sporten.

Bewaren

Als u de splint niet draagt, mag u deze na het reinigen droog bewaren in een open bakje (dit wordt u aangeleverd tijdens het ophalen van de spint). U mag de splint reinigen met groene zeep, afwasmiddel of vloeibare zeep en een zachte tandenborstel. Laat uw splint nooit slingeren, want vooral huisdieren zijn er gek op.

Verzorging

De splint dekt uw tanden en kiezen gedeeltelijk af. Op die plekken kan het gebit zijn zelfreinigende werk niet doen. Daarom is het extra belangrijk uw gebit en tandvlees goed te poetsen. Maak ook de splint zelf regelmatig goed schoon. U kunt dit het beste doen door de splint van binnen en van buiten te borstelen met groene zeep, afwasmiddel of vloeibare zeep en een zachte tandenborstel. Wanneer u kalkaanslag merkt in de splint of wanneer deze voor uw gevoel opgefrist mag worden, kunt u deze reinigen door een bakje water te vullen half/half lauw water en natuurazijn, na een uurtje kunt u de splint weer schoonborstelen. 

Controle

U krijgt een afspraak voor controle. Tijdens deze controle wordt nauwkeurig gekeken of bij het dichtbijten uw tanden en kiezen overal gelijkmatig contact met de splint maken. Zo nodig voert de behandelaar correcties uit. Hierdoor kan de splint plaatselijk erg dun worden, waardoor op die plaats een gaatje ontstaat. Dit is geen probleem en zeker geen reden om de splint niet meer te dragen. U hoeft in dat geval ook niet eerder dan afgesproken voor controle te komen.

Aantekeningen

Om te kunnen beoordelen of deze behandeling voor u het juiste effect heeft, is het belangrijk dat u nauwkeurig aangeeft wat u ervaart. Maak dagelijks kort aantekeningen van het dragen van de splint en eventuele klachten. Neem deze aantekeningen bij uw volgende bezoek mee. Wees vooral eerlijk over de momenten waarop u de splint draagt. Hierdoor maakt u het voor de behandelaar makkelijker verbeteringen aan te brengen.

Resultaat

In het algemeen kunt u binnen 8 tot 12 weken positief resultaat verwachten van de splint. Als dit niet het geval is, wordt opnieuw besproken in hoeverre voortzetting van deze behandeling zinvol is.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Mondziekten, Kaak-, en Aangezichtschirurgie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Mondziekten, Kaak-, en Aangezichtschirurgie
040 – 239 96 00


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden