Behandeling van een anale fissuur (Folder)

Chirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Behandeling van een anale fissuur (Folder)

U wordt behandeld aan een anale fissuur. In deze folder vindt u meer informatie over de behandeling. 

Het is goed u te realiseren dat de situatie in uw geval anders kan zijn dan hier is beschreven.

Wat is een anale fissuur?

Een fissuur, ook wel anuskloof genoemd, begint als een scheurtje in de huid van de anus. Na langer bestaan gaat het scheurtje over in een zweer. Vaak loopt de fissuur in de lengterichting van de bilspleet, aan de voor- of achterkant van de anus.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een fissuur:

  • Herhaaldelijke passage van harde ontlasting.
  • Hard persen om de ontlasting kwijt te raken of persen tijdens de bevalling.
  • Een periode van diarree met veelvuldig afvegen.
  • Anaal geslachtsverkeer.
CHI060 fissuur-folder 27-05-2014 def.jpg
Anale fissuur (Bron: Xpert Clinics-proctologie)

 

Klachten

Tijdens en na het ontlasten geeft een anale fissuur vaak een heftige scherpe pijn. Door deze pijn wordt toiletbezoek liever uitgesteld, wat weer voor obstipatie zorgt. Dit helpt niet bij het genezen van het scheurtje. Vaak ziet u ook wat helderrood bloed op het toiletpapier.

Genezing

Meestal geneest een fissuur vanzelf binnen enkele weken. Wanneer de fissuur echter langer dan 6 weken bestaat, spreken we van een chronische fissuur. Deze geneest niet meer spontaan.

Diagnose

De arts of physician assistant stelt tijdens het consult vragen over uw klachten, gezondheid en medische achtergrond om een diagnose te stellen. Daarnaast zal hij/zij uitwendig onderzoek doen. De anus moet iets gespreid worden om de fissuur te kunnen zien. Zo nodig verricht de arts ook inwendig onderzoek.

Behandeling

Wat kunt u zelf doen?

Om genezing van een fissuur te bevorderen of het ontstaan ervan te voorkomen, moet u de ontlasting zacht en soepel houden. U hoeft dan niet te persen en beschadigingen in de anus treden dan minder snel op.

Om de ontlasting zacht en soepel te houden kunt u het volgende doen:

  • Eet vezelrijk. Vezels zijn onverteerbare voedingsdeeltjes afkomstig uit plantaardige voeding. Vezels zorgen voor een goede darmwerking en nemen daarnaast vocht op in de ontlasting. Hierdoor wordt de ontlasting zacht.
  • Drink veel, liefst 1,5 tot 2 liter water per dag.
  • Beweeg voldoende. Te weinig beweging kan verstopping veroorzaken of deze verergeren.

Wanneer dit niet voldoende helpt, schrijft de arts een gel of crème voor of wordt u behandeld met Botox.

Behandeling met Diltiazem gel/crème of ISDN crème

Diltiazem gel/crème
Diltiazem gel/crème verbetert de doorbloeding van de huid van de anus. Ook heeft het een verslappende werking op de spanning van de inwendige kringspier. Hierdoor kan de fissuur genezen. Breng de gel/crème 2x per dag aan op de buitenzijde van de anus gedurende 6 tot 12 weken. Let op: pijnverlichting treedt in het algemeen pas op na 2 weken.

Na 6 tot 8 weken heeft u een controle afspraak op de polikliniek Chirurgie, waar het effect van de behandeling wordt beoordeeld.

ISDN crème
ISDN crème ontspant de inwendige kringspier en verbetert de doorbloeding van de huid van de anus. Hierdoor kan de fissuur genezen. Breng de zalf iedere 3-4 uur dun aan op de buitenzijde van de anus gedurende 6 tot 12 weken. Let op: pijnverlichting treedt in het algemeen pas op na 2 weken.

Na 6 tot 8 weken heeft u een controle afspraak op de polikliniek Chirurgie, waar het effect van de behandeling wordt beoordeeld.

De eerste 2 à 3 dagen kan bij het gebruik van ISDN crème hoofdpijn ontstaan. Dit gaat meestal vanzelf over. U mag hier een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol, voor nemen.

Houdt de hoofdpijn langer dan 5 dagen aan, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie.

Behandeling met Botox

Wanneer behandeling met bovenstaande crèmes niet voldoende geholpen heeft, dan kan besloten worden om Botox te gebruiken. Botox ontspant de spieren en is bekend van de antirimpel behandelingen. Wanneer we Botox in de inwendige kringspier spuiten ontspant deze zich. Doordat de druk in de anus vermindert, neemt de doorbloeding toe en hierdoor kan de fissuur genezen. De behandeling met Botox gebeurt onder algehele narcose en vindt plaats in dagbehandeling.

Hieronder vindt u meer informatie over de behandeling met Botox.

De behandeling met Botox

Pre-operatieve screening en anesthesie

U wordt behandeld op de operatiekamer en daarom doorverwezen naar de polikliniek Pre-operatieve screening. Op deze polikliniek bekijkt de anesthesioloog of de operatie voor u extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Tijdens dit gesprek bespreken we de verdoving (anesthesie) en pijnstilling met u. We bespreken waarop u moet letten met eten, drinken en roken op de dagen rondom de operatie. Daarnaast spreken we af hoe u op die dagen uw medicijnen gebruikt. Dit geldt ook voor bloedverdunners. Omdat we uw medicijnen willen controleren krijgt u ook een afspraak bij de Apotheek. Zorg dat u tijdens deze afspraak een actueel medicijnen overzicht of medicijnpaspoort bij de hand heeft als u medicijnen gebruikt. Ook vragen we u om bij uw eigen apotheek toestemming te verlenen voor het digitaal delen van de medicatiegegevens.

Ter voorbereiding op deze afspraken vragen we u een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst staat voor u klaar in MijnCatharina. Het is belangrijk dat u deze vragenlijst zo snel mogelijk invult. Nadat u de vragenlijst heeft ingevuld, plannen wij voor u een afspraak bij de Apotheek en een afspraak bij de polikliniek Pre-operatieve screening. Soms zijn dit telefonische afspraken; soms nodigen we u uit voor een bezoek op de polikliniek. Dit hangt af van de antwoorden op de vragenlijst en de operatie die u krijgt. 

Bij de Apotheek en de polikliniek Pre-operatieve screening kunt u alleen op afspraak terecht.

De Apotheek is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 87 20.

De polikliniek Pre-operatieve screening is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 85 01.

Meer informatie over pre-operatieve screening en verdoving vindt u in de folder ‘Anesthesie‘.

Opname

Op de dag van opname meldt u zich op de afgesproken tijd op de betreffende afdeling. Een verpleegkundige ontvangt u en bereidt u voor op de behandeling.

De behandeling

De behandeling vindt plaats op de operatiekamer. Een chirurg voert de behandeling uit. Nadat de narcose is toegediend, spuit de chirurg Botox in uw inwendige kringspier. De behandeling wordt vaak gecombineerd met een onderzoek onder narcose en het eventueel schoonmaken van de fissuur.

De behandeling duurt ongeveer een kwartier.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Als u pijn heeft of misselijk bent, kunt u de verpleegkundige vragen u hier medicijnen tegen te geven. Wanneer uw bloeddruk en ademhaling goed zijn en u goed wakker bent, gaat u naar de afdeling Kortverblijf & dagverpleging.

Naar huis

U kunt dezelfde dag naar huis. Het is prettig als iemand u naar huis kan begeleiden. U mag niet zelf naar huis rijden.

Meestal merkt u na een week al dat de pijn vermindert. Het wondje heeft echter dan nog 1 tot 3 maanden nodig om volledig te genezen. Ook kunt u nog een tijdje wat bloed blijven verliezen. Als het effect van de behandeling onvoldoende blijkt, kan ervoor worden gekozen de Botox-injectie te herhalen. De Botox zorgt voor een tijdelijke verlamming. U wordt hiervan niet incontinent, maar het kan wel zo zijn dat u uw winden moeilijker op kunt houden. Ook kunt u bij aandrang het gevoel hebben dat u sneller naar het toilet moet gaan. Dit is allemaal van voorbijgaande aard.

Leefregels

Het is belangrijk om na de behandeling de ontlasting zacht en soepel te houden. Adviezen hiervoor vindt u in de paragraaf ‘Wat kunt u zelf doen?’.

Controle

Na 6 tot 8 weken komt u op de polikliniek Chirurgie om het effect van de behandeling te bespreken.

Verhinderd

Kunt u om dringende redenen niet naar uw afspraak komen? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de polikliniek Chirurgie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Polikliniek Chirurgie
040 – 239 71 50

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Chirurgie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/chirurgie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden