Behandeling van huid bloedvaatjes door middel van lasertechniek (Folder)

Dermatologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Behandeling van huid bloedvaatjes door middel van lasertechniek (Folder)

Een zichtbaar sterke toename van de ontelbare kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in de huid van het gezicht of elders op het lichaam kan gezien worden bij verschillende huidaandoeningen. De vaatjes verdwijnen nooit vanzelf en worden door veel mensen als cosmetisch storend ervaren. In deze folder leest u meer informatie over de behandeling van toegenomen bloedvaatjes door middel van lasertechniek.

Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u anders kan zijn dan hier beschreven is. Vraag aan uw arts of laserbehandeling voor u geschikt is.

Couperose (rosacea) is één van de aandoeningen waarbij in het gezicht uitgezette bloedvaatjes zichtbaar zijn. Hoe couperose precies ontstaat, is niet bekend. Veel blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.

Ook bij bijvoorbeeld wijnvlekken, spataders of spider naevi is er sprake van uitgezette bloedvaatjes. Sinds enkele jaren is het mogelijk om deze uitgezette bloedvaatjes met laser te behandelen. In het Catharinaziekenhuis werken wij met verschillende lasers en lichtbronnen, zoals de KTP en ND-Yag ExelV laser van Cutera. Tevens beschikken we over een Genesis handstuk voor de meer diffuse roodheid. Hiermee kunnen we een grote variatie aan bloedvaatjes behandelen.

Afhankelijk van uw huid en de omvang van de bloedvaatjes zal de arts de meest geschikte techniek voor uw behandeling bepalen.

Wat is een laser?

Een laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Dit speciale licht wordt gebundeld tot een laserstraal. Er zijn verschillende lasers. Deze geven allemaal een ander soort licht (golflengten). De golflengte en de sterkte van het licht bepalen welke delen van de huid behandeld worden en welke niet. Dit betekent dat er niet 1 laserapparaat, maar meerdere laserapparaten voor verschillende behandelingen van de huid bestaan.

Hoe werkt een vaatlaser?

Als het licht van de laser de huid raakt, veroorzaakt dit licht warmte. Door deze warmte ontstaat beschadiging. Een vaatlaser is een laser waarvan het laserlicht vooral door bloedvaten wordt opgenomen, hierdoor kan het aantal bloedvaten worden verminderd.

 

Consult

De arts onderzoekt tijdens het eerste consult of er sprake is van uitgezette bloedvaatjes en of u in aanmerking kom voor de lasertherapie. U kunt dan met de arts al uw wensen, klachten en vragen bespreken. De arts zal u zo volledig mogelijk informeren over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties. Bij twijfel over het effect van de behandeling, zal dit eveneens met u besproken worden. U komt niet in aanmerking voor een behandeling met deze laser als u zwanger bent of Roaccutane (tegen acne) gebruikt.

Voorbereidingen

Foto’s

Vóór de behandeling maken wij foto’s voor in uw medisch dossier. Hiermee kunnen u en uw behandelend arts het resultaat na de behandeling goed beoordelen.

Make-up

Draagt u make-up op de plaats van de uitgezette bloedvaatjes? Verwijder deze make-up dan grondig voor de behandeling.

Stoppen met bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan vertelt de arts u op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Stoppen met bloedverdunners is echter meestal niet nodig.

Stoppen met roken

Roken kan de wondgenezing verstoren, omdat hierdoor de bloedvaten vernauwen. Wij adviseren u daarom 4 tot 6 weken voor de behandeling met roken te stoppen en tot 2 weken na de behandeling niet te roken. Probeer in ieder geval het roken tot een minimum te beperken.

Stoppen met alcohol

Alcohol vergroot de kans op een bloeduitstorting of nabloeding. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken.

Medicatie en allergieën

Het is belangrijk uw medicijngebruik van tevoren te melden aan uw arts. Dit geldt ook voor uw allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne.

Zonnebrandcrème

Om het risico op pigmentstoornissen te beperken, adviseren wij 1 maand vóór en tot minimaal 6 weken na de behandeling niet in de zon te komen. Dit geldt ook voor het gebruik van een zonnebank. Gebruik tijdens deze hele periode dagelijks een zonnebrandcrème minimaal SPF 30 met UVA-bescherming en breng deze om de 2 uur aan.

De behandeling

Op het te behandelen gebied wordt een contactgel aangebracht, dit zorgt voor een betere geleiding van de laserstralen door de huid en werkt vaak ook verkoelend voor de patiënt. Daarna wordt er een klein saffieren glaasje op de huid geplaatst waardoor het laserlicht de huid in wordt gestuurd. Dit glaasje is door middel van een grote arm verbonden met de laserbasis. Bij de Genesis is er geen contact met de huid.

Bij de laserbehandeling schroeit de arts in een milliseconde de vaatjes als het ware dicht. De vaatjes liggen dieper in de huid, de zichtbare opperhuid wordt niet aangetast. Er ontstaan dan ook geen wondjes. Een behandeling met de vaatlaser kan zonder verdoving uitgevoerd worden. Verdovingsmiddelen verminderen het effect van deze behandeling. De huid wordt gekoeld, dit maakt de behandeling minder pijnlijk en comfortabeler. De pijn is sterk afhankelijk van het type vaatlaser en de instelling van de laser. Bij de een voelt de behandeling als kleine prikken van een speld, bij de ander is de pijn heviger en ontstaat er een branderig gevoel.

Hoeveel behandelingen met de vaatlaser zijn er nodig?

Het aantal behandelingen en de tijd tussen de behandelingen hangt af van de reden van behandeling. Soms is met één tot twee behandelingen een goed resultaat te bereiken. Bij couperose (rosacea) zijn vaak 3 tot 4 behandelingen nodig. Bij wijnvlekken moet u rekening houden met 8 tot 10 behandelingen. Vraag uw arts die u behandelt, welk resultaat u kunt verwachten.

Wat zijn de bijwerkingen van een laserbehandeling?

Bijwerkingen kunnen direct na de behandeling ontstaan. Soms krijgt u pas na enkele weken bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen kunt u bijwerkingen krijgen die niet meer weggaan.

Het risico op bijwerkingen is afhankelijk van bijvoorbeeld:

  • Het type laser
  • Uw huidskleur
  • De plek op uw lichaam

Uw arts, of de persoon die u behandelt, zal de mogelijke bijwerkingen met u bespreken.

Bijwerkingen die na uren tot dagen kunnen ontstaan: 

  • Roodheid en zwelling van de huid komen veel voor. Deze verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen. Met name bij zeer krachtige instelling kunt u soms ook meerdere weken klachten hebben. Roodheid wat niet verdwijnt is zeldzaam.
  • Blaasjes, blaren en puistjes zijn vrij zeldzaam en ontstaan door beschadiging of infectie van de huid door de laser. Indien dit ontstaat, moet u contact opnemen met uw behandelaar.

Bijwerkingen die na dagen, weken of maanden kunnen ontstaan:

  • Witte/lichte vlekken (pigment vermindering) komen vooral voor bij mensen met een donkere kleur huid of een huid die door de zon bruin geworden is. Het is belangrijk om vanaf 6 weken voor de behandeling uw huid goed te beschermen tegen zonlicht (zie het hoofdstukje ‘Wat kunt u zelf nog doen?’). Na krachtige behandeling worden regelmatig witte vlekken gezien. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de witte vlekken meestal. Soms verdwijnen de witte vlekken niet.
  • Donkere vlekken komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Om donkere vlekken te voorkomen is het belangrijk om de behandelde huid tot 12 weken na de behandeling goed te beschermen tegen zonlicht. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de donkere vlekken meestal. Soms verdwijnen de donkere vlekken niet.
  • Wonden en littekens zijn zeldzaam.

Neem in ieder geval contact op met het ziekenhuis bij:

  • extreme zwelling en roodheid van het behandelde gebied;
  • heftige pijn die niet verdwijnt of erger wordt ondanks het gebruik van paracetamol;
  • een gevoel van ziek zijn en/of koorts, hoger dan 38 °C;
  • ongerustheid of twijfel.

Wat kunt u zelf nog doen?

  • Als de behandelde huid in de zon komt, heeft u meer risico op bijwerkingen. Het is belangrijk dat u uw huid goed beschermt tegen de zon. Dit kunt u het best doen met kleding en / of een zonnebrandcrème (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (minimaal SPF 30). Vanaf 4 weken voor de behandeling tot minimaal 6 weken na de behandeling zal de huid goed beschermd moeten zijn tegen de zon. Dit betekent de behandelde huid elke 2 uur opnieuw in te smeren met een antizonnebrandcrème minimaal SPF 30.
  • Soms is het verstandiger om de laserbehandeling niet in het zomerseizoen te laten doen.
  • Na het douchen of baden de behandelde huid voorzichtig droogdeppen. Niet wrijven met een handdoek of washandje omdat de huid dan gemakkelijk beschadigd kan raken.
  • Make-up, camouflage-crème, zonnebrandcrème en cosmetica mag u pas gebruiken als korstjes of wondjes genezen zijn.

Het resultaat

Soms is het resultaat direct zichtbaar, maar dit kan tot 2 weken duren. Om optimaal resultaat te verkrijgen zijn er vaak meerdere behandelingen nodig.

Moet u de behandeling zelf betalen?

Dit hangt af van hoe u verzekerd bent. U kunt dit vinden in de polisvoorwaarden van uw basisverzekering of (eventuele) aanvullende zorgverzekering. Als de behandeling niet vergoed wordt vanuit de zorgverzekering, dan moet u het bedrag altijd zelf betalen.

De prijzen per behandeling zijn vooraf vastgesteld en kunt u navragen bij u behandeld arts. De betaling moet vooraf aan elke behandeling d.m.v. pin betaling voldaan worden.

Als er in de polisvoorwaarden staat dat de behandeling wel vergoed wordt, dan moet u nog wel rekening houden met uw ‘eigen risico’ dat u betaalt voor de zorgverzekering. Het kan dan namelijk toch betekenen dat u de eerste behandelkosten zelf moet betalen. Laat u altijd goed voorlichten, dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Algemeen

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven, maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts, welk resultaat u kunt verwachten.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Hebt u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen? Neem dan gerust contact op met de polikliniek Dermatologie.

Contact

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Dermatologie
040 – 239 72 70

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Dermatologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/dermatologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden