Behandeling van spataderen volgens de Muller methode (Folder)

Dermatologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Behandeling van spataderen volgens de Muller methode (Folder)

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten om spataderen te laten behandelen. Eén van de behandelmogelijkheden bij de polikliniek Dermatologie is een ambulante flebectomie volgens Muller. 

Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u anders kan zijn dan hier beschreven is.

Voorbereiding

Deze behandeling vindt plaats op de polikliniek Dermatologie. Wij adviseren u om iemand mee te nemen die u begeleidt. U mag na de ingreep niet autorijden. U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de polikliniek. U wordt door de arts of verpleegkundige binnengeroepen. En wij vragen u om uw onderkleding uit te doen.

Het is belangrijk uw medicijngebruik van tevoren te melden aan uw arts. Dit geldt ook voor uw allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne. Bloedverdunners hoeven meestal niet gestopt te worden, maar overleg dit wel met uw behandeld arts.

De behandeling

Bij de behandeling volgens de Muller-methode worden eerst de plaatsen van de te verwijderen spataderen met een speciale stift op uw been gemarkeerd, terwijl u rechtop staat. Vervolgens gaat u op de behandeltafel liggen en wordt de huid op verschillende plaatsen verdoofd door middel van injecties. De verdovingsprikken kunnen gevoelig zijn.

Vervolgens wordt een klein sneetje in de huid gemaakt ter hoogte van de te verwijderen spatader. Deze wordt daarna via dit sneetje met een klein ‘haaknaaldje’ verwijderd. Doorgaans is dit niet pijnlijk, geef het aan als dit wel het geval is.

Na de behandeling worden de sneetjes gesloten met hechtstrips en pleisters. Ten slotte wordt er een drukverband en elastische kous aangebracht. De hele ingreep duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Na de behandeling

Het geheel van steriele hechtstrips, pleister en drukverband wordt na de behandeling met een bruine kous bij elkaar gehouden. Deze kous moet u gedurende 48 uur dag en nacht, en daarna nog 2 weken overdag dragen. Na 48 uur mogen het drukverband,de steristrips en pelotte worden verwijderd en mag u kort even douchen.

U wordt verzocht na de ingreep nog een half uurtje in de wachtkamer te blijven zitten, ter controle op eventueel nabloeden. Hierna mag u naar huis. Wij adviseren u de dag van de behandeling niet zelf deel te nemen aan het verkeer met de fiets of auto.

Na de ingreep mag u naar huis en uw dagelijkse bezigheden hervatten. Bij pijnklachten mag u paracetamol innemen. Sporten wordt de eerste week na de behandeling afgeraden. Wel wordt geadviseerd om goed in beweging te blijven en overdag minimaal ieder uur 5 minuten te lopen. Vermijd lange periodes met alleen rust. Saunabezoeken, zonnebanken en zonnen raden wij u af gedurende een periode van ten minste 6 weken.

Controle

Er is geen nacontrole nodig.

Complicaties en risico’s

Na een behandeling kunnen altijd complicaties optreden. Een infectie van het behandelde gebied kan optreden. Aangezien het hier geen operatie betreft is deze kans zeer klein. Van een flebectomie volgens Muller zijn de volgende specifieke complicaties bekend:

  • Blauwe plekken en nabloedingen. Bij vrijwel alle patiënten ontstaan na de Muller-behandeling blauwe plekken en een beurs gevoel in het behandelde gebied. Het been kan een week na de ingreep bont en blauw zien. Dit is normaal en trekt vanzelf weg in 3 tot 6 weken. Ook nabloedingen worden weleens gezien. De kans hierop is echter zeer gering. Mocht thuis nog een nabloeding optreden, dan kunt u het beste rustig gaan zitten met het been omhoog, de kous aan laten en gedurende een kwartier met een schone hand- of theedoek op de bloedende plek drukken. Helpt dit niet tegen het bloeden, neem dan contact op.
  • Pijn of krampen. Dit kan het gevolg zijn van de ingreep zelf. In dat geval behoren de klachten in de daaropvolgende dagen langzaam minder te worden. Zo nodig kunt u een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Nemen de klachten niet af, neem dan contact op.
  • Zenuwschade. Zeer zelden wordt een klein zenuwtakje beschadigd bij het eruit trekken van een spatader. Hierdoor kan het gevoel (pijn en tastzin) in het gebied eronder verstoord of verminderd zijn of afwezig raken. Ook dit herstelt zich meestal volledig, maar het duurt minimaal enkele maanden.
  • Bruine verkleuringen. Na ongeveer 5% van de behandelingen treden er op de plaats van de spataderen (bruine) verkleuringen op. Deze trekken in de meeste gevallen vanzelf weg.
  • Ontsteking van een spatader. Door beschadiging aan bloedvaten kunnen pijnlijke warme rode ‘knobbels’ op de huid ontstaan. Dit risico wordt zoveel mogelijk beperkt door het dragen van steunkousen na de ingreep. Als er toch een ontsteking van de spatader optreedt, zal die uiteindelijk vanzelf genezen. Echter, wanneer deze ontstekingen uitbreiden, adviseren wij u contact op te nemen.
  • Trombose(been)/longembolie. Deze complicatie is uiterst zeldzaam. Alle behandelingen van spataderen kennen het risico van een trombosebeen en/of longembolie. Dit is dus niet specifiek voor de Muller methode.
    Klachten passend bij een trombosebeen zijn: pijn, roodheid en zwelling aan het behandelde been.
    Klachten die passend bij een longembolie zijn: kortademigheid, hoesten, pijn bij zuchten en pijn op de borst.
    Wanneer u een van deze klachten ervaart, neem dan direct contact op, ook in het weekend.

Wanneer neemt u direct contact op?

  • Bij een nabloeding;
  • Bij roodheid en/of forse zwelling van het operatiegebied of de kuit
  • Bij acute benauwdheid of pijn op de borst
  • Als u koorts krijgt, boven de 38.5 graden.
Bel in bovenstaande situaties
  • Tijdens kantooruren met de polikliniek Dermatologie
  • Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende hulp (SEH)

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een coassistent of een verpleegkundige in opleiding Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u uitdrukkelijk niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen? Neem dan gerust contact op met de polikliniek Dermatologie.

Contact

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Dermatologie
040 – 239 72 70

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Dermatologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/dermatologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden