Behandeling van stressincontinentie met Urolon (Folder)

Urologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Behandeling van stressincontinentie met Urolon (Folder)

Uw arts heeft vastgesteld dat u last heeft van stressincontinentie (SI). In deze folder leest u meer over de behandeling van stressincontinentie met vulstoffen (Urolon).

Wat is stressincontinentie?

Stressincontinentie (SI) betekent urineverlies bij normale dagelijkse activiteiten zoals hoesten, lachen, niezen, lichaamsbeweging of andere handelingen zoals zwaar tillen. Deze en andere dagelijkse activiteiten veroorzaken tijdelijke druk (stress) in de buik en de blaas.

De oorzaken van stressincontinentie zijn nog niet volledig bekend. Men denkt dat stressincontinentie veroorzaakt wordt door slappe bekkenbodemspieren. Dit zijn de spieren om de urinebuis die de urinebuis afgesloten houden tijdens momenten van verhoogde druk in de buik (lachen, lichaamsbeweging, enz.). In sommige gevallen verliezen de spiertjes van de urinebuis zelf het vermogen om hard genoeg te knijpen tijdens handelingen die druk veroorzaken. Ook een daling in de hormoonproductie bij vrouwen in de overgang kan er de oorzaak van zijn dat de urinebuis niet goed afgesloten wordt. Al deze factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van stressincontinentie.

Behandelmogelijkheden

Bij stressincontinentie is fysiotherapie (bekkenbodemoefeningen) vaak de eerste behandelkeuze. Als dit onvoldoende helpt, is het gebruikelijk dat er invasieve behandelopties worden aangeboden. Dat zijn behandelingen waarbij er iets het lichaam binnen gaat. Bijvoorbeeld het aanbrengen van een band (sling) onder het midden van de urinebuis. Het nadeel van eze invasieve behandelopties is dat ze veel bijwerkingen hebben. Daarom is er behoefte aan behandelingen die minder invasief zijn.

Behandeling met vulstoffen

Eén van die behandelopties is het gebruik van vulstoffen. Het gebruik van vulstoffen rondom de urinebuis is veelbelovend, omdat deze behandelingen in een poliklinische omgeving (met lichte verdoving) kunnen worden uitgevoerd en weinig bijwerkingen hebben. De behandeling duur minder lang, u bent sneller thuis en herstelt sneller van deze behandeling dan na een operatie.

Injectie met een vulstof rondom de urinebuis heeft een vernauwend effect. Dit ondersteunt het sluitmechanisme van de urinebuis waardoor u minder urine verliest.

Welk middel wordt gebruikt?

Urolon is een injecteerbaar medisch hulpmiddel op basis van veel gebruikt biologisch afbreekbaar materiaal (polycaprolacton, PCL). Dit materiaal is al met succes toegepast in vele andere medische producten, zowel in Europa als in Amerika. Het is voor u belangrijk om te weten dat Urolon in Europa is goedgekeurd voor de behandeling van stressincontinentie.

Verloop van de behandeling

In overleg met uw behandelend arts kunt u beslissen welk type verdoving uw voorkeur heeft. Tijdens de behandeling injecteert uw arts de vulstof op PCL-basis met behulp van drie injecties in het weefsel rondom uw urinebuis. U mag naar huis nadat u in staat bent om spontaan en zonder klachten te plassen.

Bijwerkingen

Deze behandeling kan voor deze bijwerkingen, risico’s en/of ongemakken zorgen:

Op korte termijn
 • Blaasontsteking
 • Bloed in urine
 • Pijn bij plassen
 • Urineretentie (slappe spierwand) zodat niet alle urine uit de blaas kan worden geperst, als dit optreedt, zal dit verholpen moeten worden met behulp van katheterisatie,
 • Vaker aandrang om te plassen,
 • Risico’s die te maken kunnen hebben met de verdoving
 • Obstructie van de urinebuis (zwakke, aanhoudende stroom)
 • Koorts
Zeldzame ernstige complicaties (lange termijn)
 • Pijnlijke chronische ontsteking op de plaats van de injectie (periurethraal granuloom)
 • (Kleine) beschadigingen aan de urinebuiswand (erosie van urinebuis)
 • Verplaatsing van vulstof naar andere plek in het lichaam (Eislocatie)
 • Afsluiting van bloedvat (Embolisatie)
 • Verzakking van de urinebuis (Urethrale verzakking)
 • Vorming van abcessen, cysten en andere gezwellen
 • Het erger worden van het urineverlies

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Bent u in de vruchtbare leeftijd? Bespreek dit met uw behandelend arts.

Wat gebeurt er bij de behandeling?

U meldt zich bij het Urologisch Behandelcentrum (UBC). Daarna wordt u opgenomen op de afdeling Kortverblijf & Dagbehandeling. Doet u thuis alvast gemakkelijke kleren aan. Op de polikliniek wordt u verzocht uw broek, onderbroek en schoenen uit te doen en te plassen. U neemt plaats op een behandelstoel met de benen in de beensteunen. Vervolgens maakt de verpleegkundige die de uroloog assisteert de uitgang van uw plasbuis schoon met gazen met water. De behandeling kan nu beginnen.

De anesthesist geeft u een infuus en u wordt voorbereid op de sedatie (de verdoving).

Hierna wordt er op drie plaatsen een hoeveelheid Urolon rondom de uitgang van uw blaas in de wand van de plasbuis gespoten. Vervolgens wordt het buisje uit uw plasbuis verwijderd. De behandeling duurt ongeveer twintig minuten. U wordt na de behandeling naar de uitslaapkamer gebracht waar u even kunt herstellen van de sedatie. Het plassen kan de eerste keren na de behandeling wat pijnlijk zijn en er kan bloed bij uw urine zitten. Dit komt door de wondjes in de plasbuis en is niet verontrustend.

Leefregels na de behandeling

Na behandeling raden we u aan om gedurende 3-4 weken na de behandeling de volgende instructies te volgen:

 • Drink dagelijks 1-2 liter, voornamelijk water
 • Til geen voorwerpen van meer dan 5 kilo
 • Doe geen intensieve sporten
 • Neem een douche in plaats van een bad
 • Ga niet naar thermale baden en sauna’s
 • Voorkom verstopping door uw dieet aan te passen
 • Géén seksuele activiteit met vaginale penetratie
 • Fiets de eerste vier weken niet

Neem in de volgende gevallen direct contact op met de behandelend arts:

 • Als u koorts heeft boven de 38.5 graden
 • Als u niet zelfstandig kunt urineren
 • Als u last hebt van ernstig bloedverlies of pijn

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Urologie
040 – 239 70 40

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Urologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/urologie.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden