Bloedprikken bij kinderen (Folder)

Laboratorium
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Bloedprikken bij kinderen (Folder)

De informatie in deze folder is bedoeld voor ouders en verzorgers. Binnenkort komt u met uw kind naar het laboratorium om wat bloed te laten afnemen voor nader onderzoek. In deze folder is beschreven wat uw kind kan verwachten bij het prikken en hoe u uw kind het beste kunt voorbereiden.

De prik

Degene die bloed afneemt (de laborant), vertelt van tevoren waar uw kind wordt geprikt. Meestal is dit in de arm of de hand, soms in de vinger. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid bloed die nodig is voor het onderzoek. Als uw kind in de arm wordt geprikt dan krijgt hij/zij een elastische band (stuwband) om de arm. Na de prik plakt de laborant een pleister op het wondje.

Voorbereiding

Vertel uw kind rustig wat er gaat gebeuren. Uw kind is minder angstig als u eerlijk vertelt wat hij/zij kan verwachten. Uw kind mag best weten dat de prik pijn zal doen. Deze pijn gaat gelukkig snel weer over, maar hij/zij mag best even huilen.

Wanneer uw kind in zijn handje of armpje wordt geprikt, kunt u de huid op die plaats van tevoren (laten) verdoven met een pijnstillende crème of zalf. Deze zalf wordt met een pleister op de prikplaats aangebracht. Dit moet een bepaalde tijd voor het prikken gebeuren, omdat de zalf tijd nodig heeft om in te werken. Houd in dit geval rekening met een langere wachttijd van ongeveer één uur. Als u wilt dat de prikplaats wordt verdoofd met pijnstillende zalf, vraag dit dan van te voren aan de verpleegkundige of aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Praktische tips

Als uw kind ontspannen is dan voelt het minder pijn. In de meeste gevallen kan uw kind tijdens het prikken bij u op schoot zitten. Een baby kunt u laten zuigen op een speen, strelen of op schoot nemen. Bij een peuter of kleuter kunt u zijn knuffel mee laten doen.Ook kunt u zijn aandacht afleiden door een verhaaltje te vertellen of een prentenboek te bekijken. Een schoolkind kan worden afgeleid door het oplossen van raadsels of het vertellen van een verhaaltje.

Na de prik

Praat met uw kind nog even na over het prikken. Hoe ging het? Deed het veel pijn? Hielp de zalf? Zo helpt u uw kind het beste om deze (vervelende) ervaring te verwerken. Door het uitspreken van uw vertrouwen dat het bij de volgende keer prikken weer goed of nog beter zal gaan, steunt u uw kind.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder vragen heeft over het bloedprikken bij kinderen, dan kunt u contact opnemen met het Algemeen Klinisch Laboratorium. Bespreek uw vragen gerust  met de arts, verpleegkundige of laborant.

Stichting Kind en Pijn

De tekst in deze folder is afkomstig van de Stichting Kind en Pijn. De Stichting Kind en Pijn is een initiatief van werkers in de gezondheidszorg. Het doel van de stichting is het bevorderen van een goede preventie en bestrijding van pijn bij kinderen. Zij stimuleert de samenwerking tussen de mensen in ziekenhuizen die betrokken zijn bij de bestrijding van pijn bij kinderen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met het Algemeen Klinisch Laboratorium.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Algemeen Klinisch Laboratorium
040 – 239 86 12

Routenummer(s) en overige informatie over het Algemeen Klinisch Laboratorium kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/algemeen-klinisch-laboratorium


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden