Borstreconstructie met een weefselexpander (Folder)

Plastische chirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Borstreconstructie met een weefselexpander (Folder)

Deze folder bevat algemene, aanvullende informatie over een borstreconstructie met een weefselexpander. De folder heeft niet de intentie volledig te zijn of een gesprek met uw plastisch chirurg te vervangen. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Over een borstreconstructie met een weefselexpander

Als door een borstamputatie onvoldoende huid aanwezig is om een borst direct te reconstrueren, kan een weefselexpander worden gebruikt om de huid op te rekken. Hierdoor wordt dan ruimte gemaakt om uiteindelijk een definitieve borstprothese te kunnen plaatsen. De kwaliteit van de achtergebleven huid moet goed zijn en ook de grote borstspier moet voor deze methode nog intact zijn. Het kan dus voorkomen dat na het verwijderen van de borst blijkt dat de huid te dun is en dat het plaatsen van een weefselexpander te risicovol is. Dit wordt dan niet direct verricht, maar kan na een aantal maanden alsnog. Een weefselexpander, ook wel tissue-expander genoemd, is een lege ballon die door aanprikken gevuld kan worden. Via het litteken van de amputatie wordt deze ballon onder de grote borstspier ingebracht.

Om de doorbloeding van de huidlappen van de borst zo goed mogelijk te houden, wordt, indien nodig, de huid tijdens de operatie ingesmeerd met een crème die de bloedvaatjes in de huidlap verwijdt. De crème zorgt ervoor dat de kans op afsterven van de huidlap en wondgenezingsproblemen verminderen. Deze crème heeft echter als bijwerking dat u in de uren na de operatie wat hoofdpijn kunt krijgen. Ook kunt u tijdelijk last krijgen van een wat lage bloeddruk.

Er wordt een slangetje (drain) geplaatst om overtollig vocht in het wondgebied af te voeren. Deze ingreep neemt ongeveer een uur in beslag en u moet er één tot twee dagen voor in het ziekenhuis worden opgenomen.

Vlak voor de operatie kan het zijn dat de plastisch chirurg op uw lichaam een tekening maakt (het operatieplan). Deze tekening geeft aan hoe de operatie gaat verlopen.

Vóór de operatie

Pre-operatieve screening en anesthesie

U wordt geopereerd en bent daarom doorverwezen naar de polikliniek Pre-operatieve screening. Op deze polikliniek bekijkt de anesthesioloog of de operatie voor u extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Tijdens dit gesprek bespreken we de verdoving (anesthesie) en pijnstilling met u. We bespreken waarop u moet letten met eten, drinken en roken op de dagen rondom de operatie. Daarnaast spreken we af hoe u op die dagen uw medicijnen gebruikt. Dit geldt ook voor bloedverdunners. Omdat we uw medicijnen willen controleren krijgt u ook een afspraak bij de Apotheek. Zorg dat u tijdens deze afspraak een actueel medicijnen overzicht of medicijnpaspoort bij de hand heeft als u medicijnen gebruikt. Ook vragen we u om bij uw eigen apotheek toestemming te verlenen voor het digitaal delen van de medicatiegegevens.

Ter voorbereiding op deze afspraken vragen we u een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst staat voor u klaar in MijnCatharina. Het is belangrijk dat u deze vragenlijst zo snel mogelijk invult. Nadat u de vragenlijst heeft ingevuld, plannen wij voor u een afspraak bij de Apotheek en een afspraak bij de polikliniek Pre-operatieve screening. Soms zijn dit telefonische afspraken; soms nodigen we u uit voor een bezoek op de polikliniek. Dit hangt af van de antwoorden op de vragenlijst en de operatie die u krijgt. 

Bij de Apotheek en de polikliniek Pre-operatieve screening kunt u alleen op afspraak terecht.

De Apotheek is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 87 20.

De polikliniek Pre-operatieve screening is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 85 01.

Meer informatie over pre-operatieve screening en verdoving vindt u in de folder ‘Anesthesie‘.

U gaat ook naar de medisch fotograaf voor een kleurenfoto voor in uw medisch dossier.

Opname

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich op de afdeling. U wordt ontvangen door een verpleegkundige. De verpleegkundige wijst u de weg op uw kamer, bespreekt alle gegevens met u en meet uw temperatuur, polsslag en bloeddruk. U krijgt een injectie om bloedstolsels in de bloedbaan (trombose) te voorkomen. Soms is het nodig om bloed af te nemen, bijvoorbeeld als u bloedverdunners gebruikt. De verpleegkundige geeft u een operatiehemd en een polsbandje met uw naam en geboortedatum. Als u aan de beurt bent, rijdt de verpleegkundige u in uw bed naar de voorbereidingskamer van de operatiekamers. Hier neemt een operatiekamermedewerker de zorg voor u over. Meestal volstaat een opname van 1 nacht, waarbij u de volgende dag naar huis mag.

Algemene leefregels

 • Roken wordt ten zeerste afgeraden vanaf zes weken vóór tot zes weken na de operatie. Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing.
 • U mag 6 uur voor de operatie niets meer eten of drinken.
 • Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, dient u hiermee mogelijk (in overleg met uw arts) voor de operatie mee te stoppen. Vaak is dit een week, maar is afhankelijk van het type bloedverdunner. Neem hiervoor tijdig contact op.
 • Na de operatie krijgt u een steunband aangemeten, deze dient u de eerste 2 weken te dragen. De steunband mag natuurlijk af als u gaat douchen. Hoe strak u de band zet, bepaalt u zelf. Wat u het prettigste vindt.
 • Na de operatie krijgt u van de verpleegkundig consulent mammacare een afspraak voor het aanmeten van een BH met tijdelijke- of deelprothese. Zodra u deze BH met vulling heeft ontvangen mag u kiezen of u deze draagt of de steunband
 • U mag op de dag van de operatie geen bodylotion gebruiken.
 • Zolang u hechtpleisters en/of hechtingen heeft, raden wij u af om in bad te gaan. Douchen mag wel, ook wanneer u nog drains heeft.
 • Twee tot drie weken na de operatie, als de wonden dicht zijn, kunt u het litteken tweemaal per dag insmeren met een hydraterende (litteken) crème gedurende 3 maanden.
 • Wij adviseren u om de littekens het eerste half jaar tot een jaar goed te beschermen tegen de zon. Gebruik hiervoor een zonnebrandcrème met tenminste SPF 30.
 • U moet proberen de eerste 4 weken niet op uw buik te liggen. Vanaf week 5 mag u weer proberen op uw buik te liggen. In het begin kunt u hierbij zachte kussens gebruiken voor ondersteuning van de borsten. Na 6 weken mag u liggen zoals u wilt. Direct na de operatie is rugligging het beste, zijligging zou eventueel ook mogen mits dit niet pijnlijk is of druk geeft op de gereconstrueerde borst.
 • Luister goed naar uw lichaam, accepteer de grenzen die uw lichaam aangeeft.

Na de operatie

U wordt wakker met een verband rond de borsten. Na de operatie is de geopereerde borst gezwollen, gevoelig en/of pijnlijk. De eerste paar dagen kunnen pijnstillers nodig zijn, daarna neemt de pijn snel af. Ook een stekend gevoel kan optreden. De drain wordt meestal na enkele dagen verwijderd, zodra de productie minder dan 30 milliliter per 24 uur is. De hechtingen worden zonodig na ongeveer twee weken verwijderd op de polikliniek. U krijgt hiervoor een afspraak mee bij ontslag. Nadat de hechtingen verwijderd zijn, is het verstandig het litteken twee keer per dag met vitamine E crème in te smeren.

Na ongeveer twee tot drie weken wordt begonnen met het geleidelijk vullen van de prothese met fysiologische zoutoplossing tot de gewenste cupmaat is bereikt. Dit gaat in etappes. Hiervoor komt u gedurende vier tot acht weken wekelijks naar de polikliniek. Het vullen gebeurt met een injectienaald waarmee door de huid heen de vuldop wordt aangeprikt. Het vullen duurt ongeveer twee minuten. Per keer wordt gemiddeld 50-60 milliliter gevuld.

Na een rustperiode van ongeveer drie maanden na de laatste inspuiting volgt meestal een tweede operatie waarbij de expander wordt vervangen door een definitieve prothese. U kunt tot de wissel van de weefselexpander met de definitieve prothese ook nog kiezen voor een reconstructie met eigen weefsel. Dit kan u samen met uw plastisch chirurg bespreken.

Leefregels na borstreconstructie met weefselexpander(s)

 
Week 1:
 • Geef uzelf en het geopereerde gebied voldoende rust.
 • Draag gedurende de eerste drie weken dag en nacht een aangemeten BH of de steunband. Of het moet anders afgesproken zijn met uw behandelend arts.
 • Hef uw armen niet boven schouderhoogte.
 • Vermijd zwaar tillen.
 • Doe geen huishoudelijk werk.
 • De eerste twee weken na de operatie wordt zelfstandig autorijden afgeraden. Rijden terwijl dit door uw gezondheidsproblemen eigenlijk niet toegestaan is, kan in geval van een aanrijding of een ongeval tot weigeren van uitkering van de schade leiden.
 • Belangrijk is dat u niet te lang doucht en dat u zich deppend afdroogt. Zolang u hechtpleisters en/of hechtingen heeft, mag u niet in bad.
Week 2:
 • Als de arts het goed keurt en uw lichaam het aan kan, kunt u eind deze week beginnen met het poliklinisch bijvullen van de weefselexpander(s). Wekelijks wordt de weefselexpander met circa 50-60 cc bijgevuld tot het gewenste volume is bereikt.
 • Hef uw armen niet boven schouderhoogte.
 • Vermijd zwaar tillen.
 • Lichte huishoudelijke activiteiten zijn toegestaan, zolang u binnen de comfortzone blijft. Dat wil zeggen: zolang u er zich goed bij voelt en het gemakkelijk gaat.
 • De aangemeten BH of steunband draagt u dag en nacht, of het moet anders afgesproken zijn met uw behandelend arts.
Week 3:
 • U mag uw armen boven het hoofd heffen, maar zonder kracht te hoeven zetten.
 • Vermijd zwaar tillen.
 • U mag het huishoudelijke werk naar vermogen iets uitbreiden.
 • Autorijden is weer toegestaan, mits u zich hier fit genoeg voor voelt.
 • De aangemeten BH of steunband draagt u dag en nacht, of het moet anders afgesproken zijn met uw behandelend arts.
Week 4:
 • Het herstelproces is in volle gang.
 • U mag uw armen boven het hoofd heffen, en meer gaan gebruiken.
 • U mag geleidelijk aan uw gewone dagelijkse bezigheden hervatten, maar belast het geopereerde gebied niet en luister naar uw lichaam.
 • De aangemeten BH of steunband draagt u overdag, of het moet anders afgesproken zijn met uw behandelend arts.
Week 5:
 • U zult merken dat uw activiteiten gemakkelijker verlopen.
 • U mag de armbewegingen en krachtsinspanning geleidelijk opvoeren zolang u binnen de comfortzone blijft.
 • De aangemeten BH draagt of steundband u overdag, of het moet anders afgesproken zijn met uw behandelend arts.
Week 6:
 • In deze week kunt u geleidelijk uw alledaagse bezigheden hervatten.
 • Qua sporten nog geen tennis, golf of bijvoorbeeld hockey. U mag wel wandelen en fietsen.
 • Denk er aan niet te lang zware dingen te tillen.
 • Na deze week mag u in principe alles weer doen wat u gewend was, het dragen van een aangemeten BH is niet meer noodzakelijk.

De fase tussen weefselexpander en het plaatsen van de definitieve prothese

In de periode van het plaatsen van de weefselexpander(s) tot aan het plaatsen van de definitieve prothese(s) mag u geen MRI-onderzoek ondergaan. Dit omdat de weefselexpander is voorzien van een metalen plaat.

De weefselexpander wordt zoals eerder beschreven poliklinisch gevuld tot het gewenste volume is bereikt. Na een rustperiode van ongeveer drie tot zes maanden volgt meestal een tweede operatie waarbij de expander wordt vervangen door een definitieve prothese of met eigen weefsel.. Uw behandelend plastisch chirurg zal samen met u deze termijn bespreken.

Mogelijke complicaties en risico’s

Het plaatsen van een weefselexpander kent dezelfde algemene risico’s als een reguliere operatie:

 • Risico’s van de narcose;
 • Trombose;
 • Een nabloeding;
 • Het optreden van infecties;
 • Stoornissen in de wondgenezing;
 • Lelijke littekengenezing.

Specifieke complicatie en risico bij een weefselexpander

 • Kapselvorming: littekenweefsel dat zich rond implantaten kan verstrakken en vormveranderingen en pijnklachten kan geven.
 • Scheur/lekkage: de prothese is dan lek en kan worden vervangen.
 • Verplaatsing of draaiing van een prothese
 • Infectie van het implantaat: Bij een infectie of open wond door gestoorde wondgenezing kan het noodzakelijk zijn om de weefselexpander vroegtijdig te verwijderen.

Deze laatste complicatie komt zelden voor. Uiteraard doen wij er alles aan om de risico’s tot een minimum te beperken. Natuurlijk verwachten wij van u dat u zich aan de leefregels houdt.

Wanneer moet u contact opnemen?

In de volgende situaties is het belangrijk dat u contact opneemt:

 • Als u na de operatie koorts krijgt boven de 38,5º C en één of beide borsten warm en pijnlijk aanvoelen;
 • Als de geopereerde borst in korte tijd opzwelt;
 • Bij pijn die niet reageert op pijnstillers;
 • Bij een hevig bloedende operatiewond;
 • Bij toenemende roodheid en zwelling van het wondgebied.

Tijdens kantooruren kunt u bellen met de afdeling Plastische Chirurgie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH).

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie. Of u kunt contact opnemen tijdens het telefonisch spreekuur van de verpleegkundig consulent mammacare. Op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 10.00 uur.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Plastische Chirurgie
040 – 239 71 20

Verpleegkundig consulent mammacare
Telefonisch spreekuur van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 10.00 uur
040 – 239 75 66

Spoedeisende Hulp (SEH)
040 – 239 85 80

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Plastische chirurgie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/plastischechirurgie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden