Borstreconstructie: wisselen van weefselexpander naar definitieve borstprothese (Folder)

Plastische chirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Borstreconstructie: wisselen van weefselexpander naar definitieve borstprothese (Folder)

Als na een borstamputatie uw borsthuid is opgerekt met een weefselexpander, volgt meestal een tweede operatie waarbij de watergevulde weefselexpander wordt vervangen voor een definitieve, meestal siliconen, borstprothese. In deze folder leest u meer over het wisselen van de watergevulde weefselexpander.

Via het bestaande litteken of een nieuwe snede in de onderborstplooi wordt de weefselexpander verwijderd en vervangen voor de definitieve prothese. Soms is een drain noodzakelijk om overtollig vocht in het wondgebied af te voeren. Deze ingreep duurt ongeveer 1,5 uur en u wordt hiervoor één tot twee dagen in het ziekenhuis opgenomen.

Vóór de operatie

Pre-operatieve screening en anesthesie

U wordt geopereerd en bent daarom doorverwezen naar de polikliniek Pre-operatieve screening. Op deze polikliniek bekijkt de anesthesioloog of de operatie voor u extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Tijdens dit gesprek bespreken we de verdoving (anesthesie) en pijnstilling met u. We bespreken waarop u moet letten met eten, drinken en roken op de dagen rondom de operatie. Daarnaast spreken we af hoe u op die dagen uw medicijnen gebruikt. Dit geldt ook voor bloedverdunners. Omdat we uw medicijnen willen controleren krijgt u ook een afspraak bij de Apotheek. Zorg dat u tijdens deze afspraak een actueel medicijnen overzicht of medicijnpaspoort bij de hand heeft als u medicijnen gebruikt. Ook vragen we u om bij uw eigen apotheek toestemming te verlenen voor het digitaal delen van de medicatiegegevens.

Ter voorbereiding op deze afspraken vragen we u een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst staat voor u klaar in MijnCatharina. Het is belangrijk dat u deze vragenlijst zo snel mogelijk invult. Nadat u de vragenlijst heeft ingevuld, plannen wij voor u een afspraak bij de Apotheek en een afspraak bij de polikliniek Pre-operatieve screening. Soms zijn dit telefonische afspraken; soms nodigen we u uit voor een bezoek op de polikliniek. Dit hangt af van de antwoorden op de vragenlijst en de operatie die u krijgt. 

Bij de Apotheek en de polikliniek Pre-operatieve screening kunt u alleen op afspraak terecht.

De Apotheek is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 87 20.

De polikliniek Pre-operatieve screening is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 85 01.

Meer informatie over pre-operatieve screening en verdoving vindt u in de folder ‘Anesthesie‘.

Algemene leefregels

Vóór de operatie is het belangrijk dat u zich aan de volgende algemene leefregels houdt:

  • Roken verhoogt de kans op complicaties van de wondgenezing. De artsen en verpleegkundigen verwachten van u dat u vier weken voor tot vier weken na de operatie niet rookt.
  • U mag 8 uur voor de operatie niets meer eten of drinken.
  • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, overlegt u met de plastisch chirurg of het gebruik van deze medicijnen voor de ingreep gestaakt dient te worden.
  • Zorg voor een passende sportbeha zonder beugel in uw nieuwe cupmaat, het liefst met voorsluiting. Deze neemt u de dag van de operatie mee naar het ziekenhuis.
  • U mag op de dag van de operatie geen bodylotion gebruiken.
  • Zolang u drains heeft, mag u niet douchen. Belangrijk is dat u na het verwijderen van de drains niet te lang douchet en dat u zich deppend afdroogt. Zolang u hechtpleisters en/of hechtingen heeft, mag u niet in bad.
  • Twee tot drie weken na de operatie, als de wonden zijn gesloten, kunt u beginnen met het verzorgen van de wonden met een crème of zalf om de genezing te bevorderen.
  • U mag de eerste 4 weken niet op uw buik liggen. Vanaf week 5 mag u weer proberen op uw buik te liggen. In het begin kunt u hierbij zachte kussens gebruiken voor ondersteuning van de borsten. Na 6 weken mag u liggen zoals u wilt.
  • Luister goed naar uw lichaam, accepteer de grenzen die uw lichaam aangeeft.

Na de operatie

U wordt wakker met een verband rond de borsten of een strakke band met klittenbandsluiting. Na de operatie is de geopereerde borst gezwollen, gevoelig en/of pijnlijk. De eerste paar dagen kunnen pijnstillers nodig zijn, daarna neemt de pijn snel af. Ook een stekend gevoel kan optreden. De drain wordt meestal na enkele dagen verwijderd, zodra de productie minder dan 30 milliliter per 24 uur is. Na het verwijderen van het drukkende verband doet u de meegenomen sportbeha of een borstband aan. De hechtingen worden zonodig na ongeveer 2 weken verwijderd op de polikliniek. U krijgt hiervoor een afspraak mee bij ontslag. Nadat de hechtingen verwijderd zijn en de wond droog en dicht is, is het verstandig het litteken 2 maal per dag met littekencrème in te smeren.

Leefregels na wisselen van weefselexpander naar definitieve borstprothese

Voor de wondgenezing is het belangrijk dat u zich aan de volgende leefregels houdt:

  • Na verwijdering van het plakverband moet u de sportbeha gedurende 3 weken dag en nacht dragen. Daarna draagt u de sportbeha nog 3 weken alleen overdag. De schouderbandjes moet u vooral niet te strak aantrekken. Hierdoor zouden de protheses naar boven verplaatst kunnen worden.
  • Zolang u hechtpleisters en/of hechtingen heeft, raden wij u af om in het bad te gaan. Douchen mag wel, mits de drains eruit gehaald zijn.
  • Twee weken na de behandeling komt u terug bij de wondverpleegkundige op de polikliniek.
  • Autorijden en fietsen mag na 2 weken weer.
  • Wij raden u af om de eerste 6 weken te sporten, zwaar te tillen of zwaar werk te verrichten.

Mogelijke risico’s en complicaties

Het plaatsen van een prothese heeft dezelfde algemene risico’s als een andere operatie, zoals:

  • Risico’s van de narcose;
  • Trombose;
  • Een nabloeding;
  • Het optreden van infecties, eventueel gevolgd door verlies van de prothese;
  • Stoornissen in de wondgenezing;
  • Lelijke littekengenezing.
Specifieke complicatie en risico bij een prothese
  • Kapselvorming; littekenweefsel dat zich rond implantaten kan verstrakken en vormveranderingen en pijnklachten kan geven;
  • Scheur/lekkage; de prothese is dan lek en zal worden vervangen;
  • Verplaatsing of draaiing van een prothese.

Uiteraard doen wij er alles aan om de risico’s tot een minimum te beperken. Natuurlijk verwachten wij van u dat u zich aan de leefregels houdt.

Wanneer moet u contact opnemen?

In de volgende situaties is het belangrijk dat u contact opneemt:

  • Als u na de operatie koorts krijgt boven de 38,5ºC en één of beide borsten warm en pijnlijk aanvoelen.
  • Als de geopereerde borst in korte tijd opzwelt.
  • Bij pijn die niet reageert op pijnstillers.
  • Bij een hevig bloedende operatiewond.
  • Bij toenemende roodheid en zwelling van het wondgebied.

Tijdens kantooruren kunt u bellen met het secretariaat van de polikliniek Plastische chirurgie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH).

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen stel ze dan gerust aan uw plastisch chirurg. Een afspraak voor een informatief gesprek met de plastisch chirurg kunt u maken via het secretariaat van de polikliniek Plastische chirurgie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Plastische Chirugie
040 – 239 71 20

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Routenummer(s) en overige informatie over de polikliniek Plastische chirurgie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/plastische-chirurgie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden