Bovenbeenlift (Folder)

Obesitascentrum Plastische chirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Bovenbeenlift (Folder)

U hebt met de plastisch chirurg gesproken over een bovenbeenlift. Tijdens deze operatie wordt overtollig vet en overtollige huid verwijderd. In deze folder leest u wat er mogelijk is en hoe dat in zijn werk gaat. De folder heeft niet de intentie volledig te zijn of een gesprek met uw plastisch chirurg te vervangen. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Wanneer is deze ingreep zinvol?

Naar mate u ouder wordt verlies de huid zijn elasticiteit. Ook wanneer u overgewicht heeft (gehad) zal de elasticiteit van uw huid zijn verminderd. Hierdoor kunt u last krijgen van huidoverschot van de bovenbenen, vooral als u ook veel bent afgevallen.

Als u nog meer af wilt vallen, dan adviseren wij u om de operatie uit te stellen tot het moment dat u minimaal twaalf maanden stabiel bent op uw streefgewicht. Dit om een beter eindresultaat te verkrijgen en het kans op complicaties te verkleinen.

Welke soorten operaties zijn er mogelijk?

Afhankelijk hoeveelheid en locatie waar uw overtollig vet en/of huid zich bevindt evenals de mate van elasticiteit van uw huid, kunnen de volgende operaties tot de mogelijkheden behoren:

 • Als u een plaatselijke vetophoping heeft van de bovenbenen en u heeft geen verlies van huidelasticiteit, dan is contourverbetering mogelijk doormiddel van liposuctie zonder aanvullende huidverwijdering.
 • Als er naast de plaatselijke vetophoping van de bovenbenen een gering verlies van huidelasticiteit bestaat met een gering huidsurplus, dan kan dit worden verwijderd met liposuctie en een aanvullende maanvormige huidexcisie. Het litteken loopt aan de binnenzijde van de lies naar de bilplooi.
 • Als er meer huidoverschot aanwezig is in combinatie met een slechte elasticiteit van de huid, dan zal er naast liposuctie ook meer huid moeten worden verwijderd. Het litteken loopt in dit geval van de binnenzijde van uw knie tot in uw lies. Eventueel wordt er ook nog huid verwijderd boven de knieschijf. Soms is het nodig huid weg te halen tot aan de enkel.

Zijn er alternatieven voor een operatie?

Contourverbetering kan in beperkte mate worden bereikt door figuurondersteunende compressiekleding en endermologie (bindweefselmassage).

Wat u vóór een operatie moet weten?

Na een inleidend gesprek en lichamelijk onderzoek bespreekt de arts met u de mogelijkheden voor contourverbetering. Daarnaast bespreekt de arts met u de mogelijke complicaties. Ook worden tijdens dit gesprek uw vragen beantwoordt. Voor uw dossier worden op de polikliniek gestandaardiseerde foto’s van uw lichaam genomen. Voorafgaande aan en 3 en 12 maanden na de operatie moet u de BODY-Q vragenlijst invullen. Dit is van belang om uw kwaliteit van leven te meten voor en na operaties.

Het is uitermate belangrijk dat uw lichaam vóór een operatie in de best mogelijke conditie is. Daarom is het noodzakelijk dat u zes weken vóór tot zes weken na de operatie stopt met roken. Dat is nodig omdat het risico op complicaties en wondgenezingsstoornissen aanzienlijk wordt verhoogd door nicotine. Als u een bariatrische ingreep heeft gehad, wordt voor de operatie door de diëtiste bepaald of uw eiwit en vitamines in orde zijn. Zo niet dan kan de diëtiste dit voor de operatie nog aanvullen.

Voorbereiding op de operatie

Pre-operatieve screening en anesthesie

U wordt geopereerd en bent daarom doorverwezen naar de polikliniek Pre-operatieve screening. Op deze polikliniek bekijkt de anesthesioloog of de operatie voor u extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Tijdens dit gesprek bespreken we de verdoving (anesthesie) en pijnstilling met u. We bespreken waarop u moet letten met eten, drinken en roken op de dagen rondom de operatie. Daarnaast spreken we af hoe u op die dagen uw medicijnen gebruikt. Dit geldt ook voor bloedverdunners. Omdat we uw medicijnen willen controleren krijgt u ook een afspraak bij de Apotheek. Zorg dat u tijdens deze afspraak een actueel medicijnen overzicht of medicijnpaspoort bij de hand heeft als u medicijnen gebruikt. Ook vragen we u om bij uw eigen apotheek toestemming te verlenen voor het digitaal delen van de medicatiegegevens.

Ter voorbereiding op deze afspraken vragen we u een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst staat voor u klaar in MijnCatharina. Het is belangrijk dat u deze vragenlijst zo snel mogelijk invult. Nadat u de vragenlijst heeft ingevuld, plannen wij voor u een afspraak bij de Apotheek en een afspraak bij de polikliniek Pre-operatieve screening. Soms zijn dit telefonische afspraken; soms nodigen we u uit voor een bezoek op de polikliniek. Dit hangt af van de antwoorden op de vragenlijst en de operatie die u krijgt. 

Bij de Apotheek en de polikliniek Pre-operatieve screening kunt u alleen op afspraak terecht.

De Apotheek is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 87 20.

De polikliniek Pre-operatieve screening is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 85 01.

Meer informatie over pre-operatieve screening en verdoving vindt u in de folder ‘Anesthesie‘.

U gaat ook naar de medisch fotograaf voor een kleurenfoto voor in uw medisch dossier.

Belangrijke aandachtspunten

 • Als u bloedverdunnende middelen gebruikt, dient u hiermee mogelijk (in overleg met uw arts) voor de operatie mee te stoppen. Vaak is dit een week, maar is afhankelijk van het type bloedverdunner. Neem hiervoor tijdig contact op.
 • Roken is niet toegestaan vanaf 6 weken voor tot 6 weken na de operatie. Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing.
 • Voor de operatie mag u alleen paracetamol innemen. Andere pijnstillers, zoals Aspirine of Naprosyne, maar ook pijnstillers die u zonder recept kunt verkrijgen, kunnen het risico op bloedingen verhogen.
 • U mag de dag van de operatie geen bodylotion gebruiken.
 • Na de operatie is het noodzakelijk dat u een zogenaamd liposculpture-kledingstuk draagt. U dient hiervoor één kledingstuk van tevoren zelf aan te schaffen en mee te nemen op de dag van de operatie. Dit kan een strakke jogging broek zijn of een strak hemdje. Ook zijn er speciale kledingstukken hiervoor te bestellen. De secretaresses van de polikliniek Plastische chirurgie kunnen u hierbij helpen. U dient een geschikt kledingstuk mee te nemen op de dag van de operatie.

De opname

Op de afgesproken dag en tijd meldt u zich op de afdeling die met u is afgesproken. U wordt ontvangen door een verpleegkundige. De verpleegkundige wijst u de weg op uw kamer, bespreekt alle gegevens met u en meet uw temperatuur, polsslag en bloeddruk. U krijgt een injectie om bloedstolsels in de bloedbaan (trombose) te voorkomen. Soms is het nodig om bloed af te nemen, bijvoorbeeld als u bloedverdunners gebruikt. De verpleegkundige geeft u een operatiehemd en een polsbandje met uw naam en geboortedatum. Als u aan de beurt bent, rijdt de verpleegkundige u in uw bed naar de voorbereidingskamer van de operatiekamers. Hier neemt een operatiekamermedewerker de zorg voor u over. Meestal volstaat een opname van één nacht en mag u dus de ochtend na de operatie naar huis.

De operatie

Vlak voor de operatie maakt de plastisch chirurg op uw lichaam een tekening (het operatieplan). Deze tekening geeft aan hoe de operatie gaat verlopen. Dit is nodig om een zo goed mogelijk resultaat van de ingreep te kunnen krijgen.

Op het moment dat u onder narcose bent, kan het zijn dat wij het operatiegebied scheren. Daarbij krijgt u meestal een katheter in de blaas omdat deze operatie rond de drie uur duurt en we op deze manier uw blaas beschermen tegen overvulling. De blaaskatheter wordt zo snel mogelijk na de operatie weer verwijderd. Vervolgens worden de te opereren delen opgespoten met een vloeistof waardoor bloedingen en pijn na de operatie zoveel mogelijk worden beperkt.

Meestal wordt de wond gehecht met oplosbare hechtingen, deze hoeven niet verwijderd te worden. Hierna worden de benen ingezwachteld. Als er geen complicaties optreden dan kunt u meestal de volgende ochtend naar huis.

De wondjes kunnen nog enkele dagen nalekken, dit is normaal.

Leefregels

 • Na de operatie dient u de liposculpture-kleding gedurende 6 weken dag en nacht te dragen. Deze kleding mag alleen kortdurend uit om te douchen.
 • Het geopereerde gebied kan tijdelijk flink blauw, gezwollen en licht pijnlijk zijn. Hiervoor kunt u, als dit nodig is, de eerste paar dagen paracetamol nemen: om de zes uur 2 tabletten van 500 milligram. Na een paar dagen neemt de pijn snel af. Ook een strak en stekend gevoel kan optreden.
 • Wij adviseren u om de littekens het eerste half jaar tot een jaar goed te beschermen tegen de zon. Gebruik hiervoor een zonnebrandcrème met tenminste SPF 30.
 • We adviseren u om de littekens dagelijks, gedurende 2 tot 3 maanden in te masseren met een hydraterende (litteken) crème.
 • Zodra u weer thuis bent, kunt u met lichte activiteiten beginnen.
 • Vermijd bewegingen die pijn doen. Probeer langzaamaan steeds meer te doen, maar forceer niet.
 • U mag de dag na de operatie weer douchen, maar de wond mag niet in het water weken.
 • U mag de eerste drie weken niet zwaar tillen, geen zwaar werk verrichten of sporten.
 • Na vier weken kunt u weer alle activiteiten ondernemen.

Risico’s en complicaties

Bloeding

Het kan in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat na de operatie er een nabloeding optreedt. Het drukverband helpt om dit te voorkomen.

Gevoelsstoornissen

In het wondgebied kunnen gevoelsstoornissen optreden. Meestal verdwijnen deze binnen enkele maanden.

Beschadiging van de lymfevaten

Doordat we in alle gevallen gebruik maken van liposuctie halen we alleen de vetcellen weg en laten we de lymfebanen intact. Indien huid moet worden verwijderd, kunnen we door de voorafgaande liposuctie dit heel makkelijk selectief verwijderen. Uw lymfebanen blijven dus optimaal beschermd. Mocht er toch een groot lymfevat worden beschadigd dan kan dit tot een langdurige zwelling van het bovenbeen leiden.

Infecties

Bij een (mogelijke) infectie moet de wond  altijd door een arts bekeken worden. Een infectie merkt u aan:

 • toename van pijn;
 • koorts;
 • zwelling;
 • roodheid.
Verstoorde wondgenezing

Stoornissen in de wondgenezing kunnen tot een trager herstel en bredere littekens leiden.

Contouronregelmatigheden en asymmetrie

Na de operatie kunnen kleine contouronregelmatigheden en asymmetrie optreden. Als het nodig is, dan kan dit op een later tijdstip met een kleine ingreep verbeterd worden. Volledige symmetrie kan nooit worden gegarandeerd.

Trombose

Bij ingrepen waarbij u tijdelijk veel rust moet houden kan er een bloedstolsel (trombose) in de benen ontstaan en in heel zeldzame gevallen een longembolie optreden. Om dit te voorkomen krijgt u voor en na de operatie injecties tegen trombose.

Wanneer neemt u direct contact op

 • Bij snel toenemende pijn.
 • Als de wond gaat bloeden.
 • Als u een acute zwelling krijgt.
 • Bij koorts boven 38,5 °C.
 • Als u het benauwd krijgt.
 • Bij plotselinge pijn in de onderbenen.

In deze gevallen belt u tijdens kantooruren met polikliniek Plastische chirurgie, telefoonnummer 040 – 239 71 20.

Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp (SEH), telefoonnummer: 040 – 239 96 00.

Wat gebeurt er na ontslag?

U krijgt voor uw ontslag een afspraak mee voor 2 weken bij de verpleegkundige van de plastische chirurgie. Zij zal u dan ook uitleg gegeven over de behandeling van de littekens. U krijg ook gelijk een afspraak mee voor over 3 maanden bij uw plastisch chirurg. Als u vragen heeft of zaken die niet kunnen wachten dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u uitdrukkelijk niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met polikliniek Plastische chirurgie.

 

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
Telefoon 040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Polikliniek Plastische chirurgie
040 – 239 71 20

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Plastische chirurgie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/plastische-chirurgie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden