Cardiac-MRI (Folder)

Radiologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Cardiac-MRI (Folder)

U bent door uw behandelend arts doorverwezen voor een MRI-onderzoek van het hart. MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Bij dit onderzoek worden met sterke magneetvelden en radiogolven foto’s gemaakt van organen en weefsels in het lichaam. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek. Het is goed u te realiseren, dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

 Voorbereiding op het onderzoek

 • Draag kleding waar geen metaal in is verwerkt.
 • Voor elk onderzoek bestaat de mogelijkheid dat er een infuus moet worden geprikt in verband met de toediening van contrastmiddel.
 • Het onderzoek duurt maximaal één uur. Daarom kunt u het best vóór het onderzoek naar het toilet gaan.
 • Als u plastabletten gebruikt, wordt u verzocht deze pas na het MRI-onderzoek in te nemen in verband met de duur van het onderzoek.
 • Voor het onderzoek moet het bovenlichaam gedeeltelijk ontbloot worden, zodat ECG-elektrodes kunnen worden aangesloten.

Neem contact op indien

 • U zwanger bent.
 • U een pacemaker of andere magnetische of elektronische hulpmiddelen in het lichaam heeft.

Aandachtspunten

 • Gebruik geen haarlak of bodymilk met glitters. Deze kunnen de opnames verstoren.
 • Alle metalen voorwerpen dienen buiten de scanruimte te blijven. Denk hierbij aan sleutels, telefoon, bankpasje, sieraden, kunstgebit, hoorapparaat e.d.
 • Als u permanente make-up of tatoeages heeft, kan ter plaatse een wat onaangenaam gevoel en enige roodheid optreden.
 • Heeft u last van claustrofobie (engtevrees), meld dit ons ruim van tevoren. U wordt hierin begeleid door de laboranten.
 • Wij raden u aan om waardevolle bezittingen zoals groot geld, andere waardepapieren en sieraden, thuis te laten. Wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor vermissing, beschadiging of diefstal van geld, sieraden of andere persoonlijke eigendommen.

Aanmelden voor uw afspraak

Hoe u zich kunt aanmelden voor uw afspraak, vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/aanmelden. Het is belangrijk dat u altijd een geldig legitimatiebewijs meeneemt, deze heeft u nodig om zich aan te melden.

Waar meldt u zich?

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de afdeling MRI. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een radiodiagnostisch laborant die gespecialiseerd is in MRI-onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt u op een beweegbare onderzoekstafel, die in een tunnel wordt geschoven. Het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden, in dit geval het hart, ligt in het midden van de tunnel. Het is heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil ligt. Als u niet stil ligt, kan de opname mislukken en moet deze opnieuw worden gedaan. U krijgt een belletje waarmee u, als dit nodig mocht zijn, tijdens het onderzoek contact kunt maken met de laborant. Als u op tafel ligt, kunt u via een microfoontje in het apparaat met de laborant praten. De laboranten die het onderzoek uitvoeren, hebben ook voortdurend zicht op u. Het apparaat maakt gedurende de opnames een hard ratelend geluid.

Ter bescherming tegen dit geluid krijgt u een koptelefoon op. Als dit niet mogelijk is krijgt u oordopjes. Het onderzoek bestaat uit meerdere opnames. De laborant vertelt u, via een intercom, hoelang de opnames gaan duren en zal ademinstructies geven.

Duur van het onderzoek

De duur van het onderzoek kan sterk verschillen. Gemiddeld kunt u rekenen op maximaal 60 minuten. Dit is afhankelijk van wat er onderzocht moet worden en of er opnames met contrastvloeistof
gemaakt moeten worden. De MRI-scanner wordt ook gebruikt voor spoedonderzoeken. Daardoor kan het voorkomen dat u wat langer moet wachten. Als dit voorkomt, vragen wij uw begrip hiervoor.

Nazorg

Het contrast dat wordt gebruikt voor een MRI-onderzoek wordt gedurende de dag via de nieren uitgescheiden. Hierbij is geen verdere nazorg nodig. De contrastvloeistof bevat geen jodium en kent nauwelijks tot geen bijwerkingen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan, op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur, telefonisch contact op met de MRI-afdeling.

Bij verhindering wordt u verzocht dit uiterlijk 24 uur voorafgaande aan uw afspraak te melden bij de MRI-afdeling. Zonder berichtgeving kan het onderzoek bij u in rekening worden
gebracht.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

 

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

MRI-afdeling
040 – 239 60 99

Routenummer(s) en overige informatie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/radiologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden