Defaecogram (Folder)

Bekkenbodemcentrum Maag-, Darm- en Leverziekten Radiologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Defaecogram (Folder)

Uw behandelend arts heeft u doorverwezen naar de afdeling Radiologie voor een onderzoek van de endeldarm. Dit is een röntgenonderzoek waarbij de functie van de endeldarm en de sluit­spier van de anus zichtbaar worden gemaakt door middel van contrastvloeistof.

In deze folder vindt u algemene informatie over dit onderzoek. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

Voorbereiding

Om hygiënische redenen is het voor dit onderzoek noodzakelijk dat uw endeldarm zo leeg mogelijk is. Daar­voor zijn een aantal voorbereidingen nodig.

De dag voor het onderzoek

Voor het ontbijt moet u twee laxe­rende tabletjes (bisacodyl) innemen met een glas water. ’s Avonds na 22.00 uur neemt u opnieuw twee laxerende tabletjes in.

De dag van het onderzoek

U mag een licht ontbijt (thee en beschuit) gebruiken.

Belangrijk voor het onder­zoek

  • Bent u zwanger of vermoedt u dit, neem dan vooraf contact op met de afdeling Radiologie voor nader overleg.
  • Bent u allergisch voor bepaalde stoffen, geef dit dan vóór het onderzoek door aan de laborant.
  • Als u last heeft van obstipatie (verstopping), geef dit dan voor het onderzoek door aan de laborant.

 Aanmelden voor uw afspraak

Hoe u zich kunt aanmelden voor uw afspraak, vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/aanmelden. Het is belangrijk dat u altijd een geldig legitimatiebewijs meeneemt, deze heeft u nodig om zich aan te melden.

Verloop van het onder­zoek

Wanneer u voor uw afspraak komt, meldt u zich aan bij de aanmeldzuil van de afdeling Radiologie. Deze ver­wijst u door naar de wachtruimte van de desbetreffende röntgenkamer.

De laborant roept u naar binnen en zal u vragen om uw broek, onderbroek en schoenen uit te trekken. U krijgt een papieren jas en wegwerp sloffen aan. Terwijl u op de onderzoekstafel in de voorbereidingsruimte ligt, wordt via een slangetje in de anus wat contrastvloeistof in de endeldarm gebracht. Nadat dit slangetje is verwijderd, mag u plaats nemen op een po in de onderzoeksruimte. De radioloog vraagt u te persen of juist te ontspannen, zonder daarbij contrastvloeistof te verliezen. Daarna moet u persen zodat u het contrastvloeistof kwijtraakt.

Tijdens deze procedure maakt de radioloog een aantal röntgenfoto’s. Het gehele onderzoek duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Nazorg

Het kan zijn dat er nog wat contrastvloeistof bij de eerstvolgende ontlasting zit.

Uitslag van het onderzoek

De radioloog maakt een verslag van uw onderzoek. Het verslag gaat naar uw behandelend arts. Uw specialist bespreekt de uitslag van het onderzoek met u bij uw volgende afspraak. Komt u via de huisarts, dan duurt het 3 à 4 werkdagen voordat u de uitslag

Verhinderd

Kunt u niet naar uw afspraak komen? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Radiologie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats geholpen worden.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u uitdrukkelijk niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Radiologie
040 – 239 85 65

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Radiologie kunt u vinden op www.catharinaziekenhuis.nl/radiologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden