Directe reconstructie na borstverwijdering (Video)

Catharina Kanker Instituut
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Directe reconstructie na borstverwijdering (Video)

De chirurgen van het Catharina Kanker Instituut proberen vrouwen met borstkanker altijd borstsparend te opereren. Soms gaat dat niet en is een borstverwijdering noodzakelijk. “We kijken wat er mogelijk is. We gaan altijd, als het mogelijk is, voor een borstsparende operatie. Maar soms kan dat niet en is een volledige verwijdering van de borst noodzakelijk. Maar naast het medische resultaat is het cosmetische aspect zeker ook zo belangrijk, dat moet je niet onderschatten. Het zelfbeeld van een vrouw is heel belangrijk, zeker voor het genezingsproces. Daarom werken we heel nauw samen met de plastisch chirurgen. Vooraf bespreken we al met elkaar wat er mogelijk is om een zo mooi mogelijk eindresultaat te behalen”, legt chirurg Yvonne van Riet uit.

Directe reconstructie

Bij een borstverwijdering kan in sommige gevallen een directe reconstructie plaatsvinden. “Een borstreconstructie geeft bij veel vrouwen een verbetering van kwaliteit van leven”, vult plastisch chirurg dr. Maarten Hoogbergen aan. “Natuurlijk staat het medische resultaat altijd voorop, maar de laatste jaren is het cosmetische aspect ook steeds belangrijker geworden. En als de borstkanker het toestaat, wordt een directe reconstructie meteen bespreekbaar gemaakt met de patiënt. Dat betekent dus dat de borstchirurg de borst verwijdert en dat ik, als plastisch chirurg, in diezelfde operatie start met de reconstructie”, zegt dr. Hoogbergen. “Er is ontzettend veel mogelijk en bespreekbaar.”

Tissue-expander

Een vrouw van wie de borst is verwijderd en waar direct gestart wordt met een reconstructie, krijgt een zogenoemde tissue-expander geplaatst onder de borstspier. “Zo’n tissue-expander rekt de huid en spier op en maakt ruimte om uiteindelijk een definitieve borstprothese te kunnen plaatsen. Een tissue-expanderprothese is een lege ballon die een aantal weken na de operatie wordt aangeprikt en wordt opgeblazen. Voordeel voor de patiënt is dat de borst niet volledig plat is na de verwijdering. Psychisch levert dit voor de patiënt grote winst op”, benadrukt dr. Hoogbergen.

Video is afkomstig uit het tv-programma Trauma Centrum van SBS6 en voor het eerst uitgezonden in maart 2017.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden