Dubbel ballon endoscopie (Folder)

Maag-, Darm- en Leverziekten
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Dubbel ballon endoscopie (Folder)

Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een dubbel ballon endoscopie te doen. Dit onderzoek wordt verricht door een Maag-Darm-Lever specialist (MDL-arts). Deze folder geeft uitleg over het onderzoek, de voorbereiding erop en de nazorg. Het is goed u te realiseren dat de situatie in uw geval anders kan zijn dan hier is beschreven.

Wat is een dubbel ballon endoscopie?

Dubbel ballon endoscopie is een inwendig onderzoek waarbij de binnenkant van de dunne darm, het slijmvlies, wordt bekeken. Het onderzoek wordt via de mond (oraal) of via de anus (rectaal) uitgevoerd, afhankelijk van de reden van het onderzoek. Dit is door de arts met u tijdens het polikliniekbezoek besproken.

De arts schuift een lange flexibele slang (de endoscoop) op. Aan het uiteinde van de slang bevindt zich een camera. Door middel van de camera kan het darmslijmvlies op een beeldscherm worden bekeken. Op het uiteinde van de endoscoop is een ballonnetje bevestigd en over de endoscoop is een zachte schacht geschoven waarop ook een ballonnetje zit. Door beide ballonnetjes afwisselend op te blazen en leeg te laten lopen, is het mogelijk de hele dunne darm of een groot deel ervan te onderzoeken en eventuele afwijkingen te behandelen. Het slijmvlies van de dunne darm kan alleen goed bekeken worden als de darm goed schoon is. Daarom is de voorbereiding met behulp van een laxeermiddel, Moviprep genaamd, noodzakelijk. Hiervoor krijgt u een recept mee.

Voorbereidingen minimaal één week voor het onderzoek

 • Als u ijzertabletten of een ijzerdrankje gebruikt, zoals Fero-gradumet en Ferrofumaraat, dient u het innemen daarvan minimaal één week voor de rectale dubbel ballon endoscopie te staken. Doe dit in overleg met uw verwijzend
  arts. IJzertabletten kleuren de ontlasting zwart en veroorzaken een moeilijk te verwijderen aanslag op het darmslijmvlies waardoor beoordeling van het slijmvlies niet mogelijk is.
 • Als u enige vorm van bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dient u dit vooraf aan de arts te melden die het onderzoek aanvraagt. Eventueel moet het gebruik van deze medicatie voor het onderzoek tijdelijk worden gestaakt.
 • Als u andere medicijnen gebruikt en twijfelt over de inname tijdens de voorbereiding, kunt u dit navragen bij uw verwijzend arts.

De voorbereiding voor een orale dubbel ballon endoscopie of een rectale dubbel ballon endoscopie is verschillend. Daarom volgen hieronder twee verschillende richtlijnen:

Bij u wordt het onderzoek op de volgende manier uitgevoerd:

 • Rectaal
 • Oraal

Voorbereiding rectale dubbel ballon endoscopie

 • Volg twee dagen voorafgaand aan het darmonderzoek een aangepast dieet. Dit wil zeggen dat u licht verteerbaar voedsel eet.
NIET Toegestaan:
 • Broodproducten zoals: bruinbrood, volkorenbrood en brood met zaden en/of pitten, crackers of beschuit met pitten/ zaden en muesli(repen).
 • Volkoren en meergranenpasta en zilvervliesrijst.
 • Roerbakgroente, rauwe groente, salades en peulvruchten.
 • Fruit met schil en/of pitjes zoals: kiwi, aardbei, bramen, sinaasappel, grapefruit, mandarijn, bessen en gedroogd fruit.
 • Overige voedingsmiddelen zoals: bonen, linzen, quinoa, cruesli, pinda’s en noten
 • Vette voedingsmiddelen zoals friet, snacks, pizza.
WEL Toegestaan:
 • Broodproducten zoals: wit brood, beschuit en crackers zonder pitten en/of zaden.
 • Hagelslag, chocoladepasta, honing, stroop, jam zonder pitjes/schil, magere kaas of vleeswaren.
 • Melkproducten zonder fruit.
 • Fruit zonder schil en/of pitjes: zoals appel, peer, banaan en meloen.
 • Gekookte groente zoals: bloemkool, broccoli, wortelen, bieten.
 • Aardappelen, witte rijst, pasta.
 • Mager zacht vlees of vis zoals kipfilet of witvis.

Als u last heeft van obstipatie, kunt u 2 dagen voorafgaand aan het onderzoek een vloeibaar dieet volgen.

Om uw darmen goed schoon en leeg te maken voor het onderzoek moet u 2 laxeermiddelen innemen. Beide middelen kunt u bij de apotheek halen met behulp van het recept dat u hiervoor heeft gekregen. Het eerste medicijn zijn 2 tabletten. De tweede is een sterk laxerende drank die uw darmen schoon en leeg spoelt waardoor u vaak naar het toilet moet. Voor het bereiden volgt u de aanwijzingen op de bijsluiter.

LET OP: Afhankelijk van het merknaam van het laxeermiddel drinkt u na de inname van de laxeerdrank een bepaalde hoeveelheid heldere vloeistof (zie tabel 2).

Hieronder staan de aanwijzingen schematisch weergegeven hoe u de medicatie in moet nemen. Uitgangspunt bij de voorbereiding is het tijdstip waarop het onderzoek gepland is.

Neem 1 keer (2 avonden vóór de dag van het onderzoek), om 22.00 uur 2 tabletten Bisacodyl in.

Tabel 1

Tijdstip scopie ⇓ Dosis 1 Dosis 2
08.30-10.00 uur

Op de dag vóór het onderzoek neemt u om ±13.00 uur de laatste licht verteerbare maaltijd. Hierna mag u niet meer eten tot na het onderzoek.
Tussen 17.00 en 18.00 uur drinkt u de 1e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

Tussen 05.00 en 06.00 uur drinkt u de 2e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

10.00-13.00 uur

Op de dag vóór het onderzoek neemt u om ±16.00 uur de laatste licht verteerbare maaltijd. Hierna mag u niet meer eten tot na het onderzoek.
Tussen 18.00 en 19.00 uur drinkt u de 1e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

Tussen 06.00 en 07.00 uur drinkt u de 2e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

13.00-16.30 uur

Op de dag vóór het onderzoek neemt u om ± 16.00 uur de laatste licht verteerbare maaltijd. Hierna mag u niet meer eten tot na het onderzoek.
Tussen 18.00 en 19.00 uur drinkt u de 1e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

Tussen 09.00 en 10.00 uur drinkt u de 2e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

* Afhankelijk van het soort laxeermiddel drinkt u een bepaalde hoeveelheid heldere vloeistof. Zie tabel 2:

Tabel 2

Merknaam laxeermiddel Hoeveelheid heldere vloeistof na laxeermiddel
Moviprep Minimaal 1 liter
Pleinvue Minimaal 0,5 liter
Picoprep 1,5-2 liter

Heldere vloeistoffen zijn vloeistoffen waar u doorheen kunt kijken. Voorbeelden hiervan zijn water (met of zonder smaak), kruiden- of vruchtenthee, limonade (zonder prik), heldere appelsap, heldere (isotonische) sportdranken, heldere bouillon. Koffie, melkproducten en vruchtensap zoals jus d’orange zijn niet helder en mag u dus niet drinken.

Tips:

 • Drink het medicijn met een rietje.
 • Voeg een klein scheutje ranja toe om de smaak te camoufleren.
 • Zorg dat het medicijn koel gedronken wordt.

Voorbereiding orale dubbel ballon endoscopie

U kunt, tot en met de avond voor de dag van het onderzoek, blijven eten zoals u gewend bent.

Op de dag van het onderzoek mag u niets meer eten. U mag wel heldere vloeistoffen drinken. Het medicijn wat u moet innemen is een sterk laxerende drank die uw darmen schoon en leeg spoelt waardoor u vaak naar het toilet moet. Voor het bereiden volgt u de aanwijzingen op de bijsluiter.

Tabel 3

Dosis 1

Tussen 06.00 en 07.00 uur drinkt u de 1e dosis laxeermiddel.

Drink hierna minimaal de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 4 staat aangegeven.

 

Tabel 4

Merknaam laxeermiddel Hoeveelheid heldere vloeistof na laxeermiddel
Moviprep Minimaal 1 liter
Pleinvue Minimaal 0,5 liter
Picoprep 1,5-2 liter

Heldere vloeistoffen zijn vloeistoffen waar u doorheen kunt kijken. Voorbeelden hiervan zijn water (met of zonder smaak), kruiden- of vruchtenthee, limonade (zonder prik), heldere appelsap, heldere (isotonische) sportdranken, heldere bouillon. Koffie, melkproducten en vruchtensap zoals jus d’orange zijn niet helder en mag u dus niet drinken.

Verloop van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich 20 minuten voor de afgesproken tijd aan de balie van de afdeling Endoscopie. Hierna neemt u plaats in de wachtkamer waar een verpleegkundige van de afdeling Kortverblijf & dagverpleging u komt ophalen. Die zorgt ervoor dat u op een brancard komt te liggen, een infuusnaald krijgt en doet eventueel ook andere noodzakelijke handelingen ter voorbereiding. Daarna wordt u opgehaald door de endoscopie verpleegkundige.

Op de scopiekamer zelf:

 • wordt u aangesloten aan de bloeddrukmeter;
 • u krijgt een knijper op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten;
 • u wordt voor het onderzoek in de goede houding gelegd, op uw linkerzijde.

Indien het onderzoek plaatsvindt via de mond, geldt bovenstaande plus:

 • u krijgt en drankje dat schuimvorming in de maag tegengaat;
 • als u een gebitsprothese hebt, dan moet u deze uitdoen;
 • u krijgt een bijtring tussen uw kaken ter bescherming van uw gebit en de endoscoop.

De arts dient vervolgens de medicijnen voor het roesje toe waarna het onderzoek begint. Door het roesje ervaren de meeste mensen het onderzoek als niet vervelend. Bij een dubbel ballon endoscopie wordt ook vaak een behandeling toegepast, zoals weg schroeien van bloedvaatjes met argongas, verwijderen van poliepen of het nemen van biopten.

Het onderzoek duurt normaal gesproken 60 tot 90 minuten.

Nazorg

Als het onderzoek klaar is, gaat u weer terug naar de afdeling Kortverblijf & dagverpleging. Op deze afdeling verblijft u minimaal twee uur totdat het roesje is uitgewerkt. Het is normaal dat u zich daarna nog wat suf en slaperig voelt. U mag daarom alleen onder begeleiding naar huis. Zorg daarom dat iemand met u mee komt naar het ziekenhuis of dat u iemand kunt bellen die u na het uitslapen naar huis kan brengen. Tot de ochtend na het onderzoek mag u niet actief deelnemen aan het verkeer. U kunt ook beter geen belangrijke beslissingen nemen die dag.

Risico’s en complicaties

Hoewel een dubbel ballon endoscopie doorgaans een veilig onderzoek is, kan zich altijd een complicatie voordoen. Een complicatie kan een bloeding zijn of een gaatje in de darm. Daarnaast ontstaat er zeer zelden een alvleesklierontsteking na het onderzoek. Als er een complicatie optreedt, dan moet u mogelijk langer in het ziekenhuis blijven.

Tijdens een orale dubbel ballon endoscopie krijgt u een bitje in de mond, in uitzonderlijke gevallen kunnen uw lip of tanden hierdoor een lichte beschadiging oplopen.

Wanneer neemt u direct contact op?

Als u thuis buikpijn, koorts of ernstig bloedverlies krijgt, dient u contact op te nemen met het ziekenhuis. Tijdens kantooruren neemt u hiervoor contact op met de afdeling Endoscopie. Buiten kantooruren kunt u de dienstdoende arts bereiken via de Spoedeisende Hulp.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u normaal gesproken bij de eerstvolgende polikliniekafspraak van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Verhinderd

Kunt u om dringende redenen niet naar uw afspraak komen? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Endoscopie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Heeft u na het onderzoek nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie.

Tot slot

Wilt u tot slot denken aan het volgende:

 • Neem bij ieder bezoek een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)  en medicijnpaspoort mee, als u deze heeft.
 • Neem bewaardoosje(s) mee voor uw bril, gehoorapparaat en gebitsprothese als u deze draagt.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Endoscopie
Tijdens kantooruren (08.30 uur – 16.30 uur)
040 – 239 87 85

Spoedeisende Hulp (SEH)
Buiten kantooruren (16.30 uur – 08.30 uur)
040 – 239 96 00

Afdeling Kortverblijf & dagverpleging
040 – 239 87 77

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Endoscopie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/maag-darm-en-leverziekten


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden