Echografie van de prostaat bij Brachytherapie (Folder)

Urologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Echografie van de prostaat bij Brachytherapie (Folder)

Uw uroloog heeft met u besproken dat u mogelijk in aanmerking komt voor behandeling van uw prostaatkanker met brachytherapie. Voordat deze therapie kan worden gestart, is het nodig dat aanvullend onderzoek wordt gedaan. Een van deze onderzoeken is een echografie van de prostaat. In deze folder leest u meer over dit onderzoek. Realiseert u zich dat voor u de situatie anders kan zijn dan hier wordt besproken.

Echografie van de prostaat bij brachytherapie verloopt iets anders dan een ‘gewone’ echografie van de prostaat. In deze folder vindt u de informatie over echografie van de prostaat bij brachytherapie.

Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan hier beschreven

Doel van het onderzoek

Met behulp van dit inwendig (via de anus) onderzoek kan de arts de prostaat en de omgeving ervan afbeelden. Dit gebeurt met ultrageluidsgolven. De frequentie van deze geluidsgolven is zo hoog dat mensen het geluid niet kunnen horen. Met echografie en eventueel andere onderzoeken kan de uroloog tot de juiste diagnose komen. Echografie is een absoluut veilig onderzoek.

De prostaat

De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier zorgt voor de productie van zaadvloeistof en bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis.

Prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking. Maar het komt ook vaak voor dat binnen de prostaat kwaadaardige weefsels ontstaan, zoals bij prostaatkanker.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Uitvoering van het onderzoek

De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw onderkleding uittrekt. Uw bovenkleding mag u aanhouden. Daarna neemt u plaats op de onderzoeksstoel. De onderzoeker brengt een sonde (kunststof buisje) enkele centimeters in uw anus in (zie figuur). Op de sonde wordt een ruime hoeveelheid glijmiddel aangebracht. Het is belangrijk de sluitspier goed te ontspannen. Zelfs bij kloofjes of aambeien kan het onderzoek dan pijnloos verlopen. Via de sonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een televisiescherm. Op deze manier is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te bekijken. Het onderzoek duurt 15 tot 20 minuten en is niet pijnlijk.

URO016 echografie prostaat.bmp
Echografie van de prostaat

Uitslag

De onderzoeker vertelt u meteen de uitslag van de echografie. Toelichting op deze uitslag en het voorstel voor verdere behandeling bespreekt de uroloog met u tijdens het polikliniekbezoek.

Verhinderg

Als u door ziekte of om een andere reden niet naar uw afspraak kunt komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan uw behandelend arts of aan de verpleegkundigen van de afdeling Urologie. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek Urologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
Telefoon 040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Polikliniek Urologie
040 – 239 70 40

Urologisch behandelcentrum
040 – 239 70 40

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Urologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/urologie.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden