Echografie van de prostaat (Folder)

Urologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Echografie van de prostaat (Folder)

Binnenkort wordt u verwacht voor een echografisch onderzoek van de prostaat. Met behulp van dit inwendig (via de anus) onderzoek kan de arts de prostaat en de omgeving ervan afbeelden. Dit gebeurt met ultrageluidsgolven. De frequentie van deze geluidsgolven is zo hoog dat mensen het geluid niet kunnen horen.

Met echografie en eventueel andere onderzoeken kan de uroloog tot de juiste diagnose komen. Echografie is een absoluut veilig onderzoek. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan hier beschreven.

De prostaat

De prostaat is een klier die normaal ongeveer de grootte heeft van een kastanje. Deze klier zorgt voor de productie van zaadvloeistof en bevindt zich aan de onderzijde van de blaas, daar waar de blaas overgaat in de plasbuis. Prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking.

Voorbereiding

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Uitvoering van het onderzoek

U meldt zich voor dit onderzoek op de afgesproken dag en tijd bij de secretaresse van het Urologisch Behandel Centrum. Het onderzoek duurt 10 minuten en is niet pijnlijk. De verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer waar u uw onderkleding uittrekt.

De bovenkleding mag u aanhouden. Daarna neemt u plaats op de onderzoekstafel.

De onderzoeker brengt een sonde (kunststof buisje) enkele centimeters via uw anus in (zie figuur). Op de sonde wordt een ruime hoeveelheid glijmiddel aangebracht. Het is belangrijk de sluitspier goed te ontspannen. Zelfs bij kloofjes of aambeien kan het onderzoek dan pijnloos verlopen. Via de sonde worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een scherm. Op deze manier is het mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te bekijken. Bovendien worden eventuele afwijkingen binnen de prostaat zichtbaar gemaakt.

Uitslag

De uitslag van de echografie krijgt u meteen te horen.

Verhinderd

Als u door ziekte of een andere reden niet naar uw afspraak kunt komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u uitdrukkelijk niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Deze brochure betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw behandelend arts. Bij bijzondere omstandigheden kunnen er wijzigingen zijn. Dit zal uw uroloog u altijd laten weten. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel deze dan gerust aan uw behandelend arts of aan de verpleegkundigen van de afdeling Urologie. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek Urologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
Telefoon 040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Polikliniek Urologie
040 – 239 70 40

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Urologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/urologie.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden