Een hartoperatie ondergaan als Jehova’s getuige (Folder)

Cardiothoracale chirurgie Catharina Hart- en Vaatcentrum
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Een hartoperatie ondergaan als Jehova’s getuige (Folder)

Een hartoperatie ondergaan is voor iedereen een spannende gebeurtenis, dit is voor Jehova’s getuigen niet anders. Als u als Jehova’s getuige geen bloedtransfusies wilt krijgen, zijn er een aantal situaties die bij u anders gaan lopen. Ook dient u bepaalde beslissingen te nemen vóór de operatie. Deze folder is bedoeld om u te informeren over uw mogelijkheden als Jehova’s getuige en geeft aan waar u rekening mee dient te houden.

Voorbereiding

U ondergaat uw hartoperatie in het Catharina Ziekenhuis. In dit ziekenhuis werken meerdere hartchirurgen die ruime ervaring hebben met het opereren van patiënten zonder het toedienen van bloed. De cardiochirurg en de anesthesist zal een voorbereidend gesprek met u hebben, waarbij u uw wensen en standpunten kenbaar kan maken.

Bloed

Het is normaal dat tijdens een hartoperatie een patiënt bloed verliest. Bloed bestaat voornamelijk uit vier belangrijke bestanddelen:

CTC007 A.png

de rode bloedcellen, de witte bloedcellen, het bloedplasma en de bloedplaatjes. De vier bestanddelen bestaan weer uit kleinere onderdelen, zoals hemoglobine, stollingsfactoren en albumine.

Als Jehova’s getuige wilt u waarschijnlijk geen bloed ontvangen. U dient wel te beslissen of u de kleinere bestanddelen wilt ontvangen of eventueel de kunstmatige varianten van deze stoffen.

Voor de operatie

Als u geen bloedtransfusie wilt ontvangen, kan het onvermijdelijke bloedverlies tijdens de operatie voor u gevaarlijker zijn. Om de risico’s van bloedverlies te verkleinen, is het noodzakelijk dat vóór de operatie de waarde van uw hemoglobinegehalte (Hb=ijzerwaarde) in het bloed hoog genoeg is. Mogelijk moet u hiervoor tijdelijk een dieet volgen, of krijgt u medicijnen in de vorm van ijzer voorgeschreven. Soms is het zelfs nodig om de operatie uit te stellen, zodat uw lichaam de kans krijgt om uw hemoglobinegehalte te verhogen tot de gewenste waarde.

De hartoperatie

Tijdens de meeste operaties neemt de hart-longmachine de functie van het hart over. Vaak hebben Jehova’s getuigen geen probleem hiermee, omdat deze een gesloten circulatie vormt met het eigen lichaam. Het bloed dat naar de machine gaat, stroomt dus ook direct terug naar uw lichaam. Tijdens de operatie wordt gebruik gemaakt van een speciaal systeem. Het bloed dat verloren gaat tijdens de operatie, wordt afgezogen en gezuiverd door dit systeem en wordt daarna teruggeven aan u. Deze toepassing wordt speciaal voor Jehova’s getuigen zo gemaakt dat de bloedcirculatie niet onderbroken wordt.

De andere mogelijkheid die wordt toegepast, is wat in medische termen acute normovolemic hemodilution wordt genoemd. Bij deze methode wordt voor de operatie een deel van uw bloed afgenomen. De rest van het bloed wordt verdund met een zoutoplossing. Het bloed wat u dan verliest tijdens de operatie is minder ‘geconcentreerd’, waardoor u minder belangrijke stoffen verliest. Het afgenomen bloed wordt bij een lage temperatuur teruggegeven aan de patiënt maar blijft in verbinding met het lichaam en wordt gebruikt om het verloren bloed aan te vullen. Na de operatie zal meerdere keren het bloed worden gecontroleerd, om te kijken wat alle waarden zijn.

Tot slot

U heeft een wilsverklaring nodig als u om principiële redenen geen bloedtransfusie wilt ontvangen. Als de verklaring niet ouder dan vijf jaar is, dient de arts zich aan deze wilsverklaring te houden. Voor een wilsverklaring kunt u een afspraak maken bij bureau Patiëntenbelangen in het Catharina Ziekenhuis.

De hartchirurgen hebben goede resultaten behaald met het opereren zonder bloedtransfusies, u dient wel te beseffen dat bloedverlies extra risico’s met zich mee kan brengen. Het is daarom verstandig om ruim voor de operatie na te denken over wat u wel en niet wilt. Bespreek uw wensen duidelijk met uw hartchirurg. Houd er ook rekening mee dat uw hartchirurg niet overal toe bereid is. Als u bepaalde procedures weigert, kan het zijn dat de hartchirurg de operatie niet langer verantwoord vindt.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden