Eerste ribresectie bij schoudergordel syndroom (TOS)

TOS expertisecentrum
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Eerste ribresectie bij schoudergordel syndroom (TOS)

Video is geblokkeerd.

 

TOS is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij een vaatzenuwbundel in de schouderregio bekneld raakt. Dit geeft problemen in het gebied waar de vaatzenuwbundel naartoe loopt. De klachten worden vaak ervaren in de arm en de hand. “We zien deze klachten vaak bij mensen tussen de 25 en de 40 jaar oud. Vaak lopen deze mensen al jaren met pijnklachten rond. De klachten bestaan uit pijnklachten in de nek-schouder-arm regio, hoofdpijn, krachtverlies en gevoelsstoornissen (tintelingen). Veel patiënten krijgen te horen ‘dat ze er mee moeten leven’, maar dat is onzin”, volgens vaatchirurg Joep Teijink. “Tot twintig jaar geleden werd bij deze klachten een operatie, waarbij de eerste rib wordt verwijderd, relatief vaak uitgevoerd. Maar onduidelijkheid rond de diagnose, teleurstellende resultaten en de risico’s van deze operatie hebben ertoe geleid dat deze procedure nog zelden wordt uitgevoerd. Voor het uitvoeren is ervaring vereist en steeds minder chirurgen zijn in staat zo’n ingreep uit te voeren”, aldus Teijink.

TOS-poli

Het Catharina Ziekenhuis doet de operatie wél en heeft zelfs een speciale TOS-poli. “Geen enkel ander ziekenhuis in Nederland heeft een speciale poli waar mensen met klachten van het schoudergordel syndroom gezien worden door chirurg, neuroloog, pijnspecialist, fysiotherapeut, orthopeed en radioloog. Sommigen zijn gebaat bij een eerste rib resectie, die te zien is in de televisieserie. Het is echter een ingreep die niet veel ziekenhuizen in Nederland doen. Ik vind het belangrijk dat Trauma Centrum laat zien dat wij deze complexe ingreep in het Catharina Ziekenhuis nog wél uitvoeren.”

Operatie

Tijdens deze operatie wordt afhankelijk van de oorzaak van de klachten de eerste, bovenste, rib verwijderd en de slagader, ader of zenuw uit zijn beknelling gehaald. Gedurende de operatie wordt de eerste rib via een sneetje onder de oksel verwijderd en de slagader, zenuw of ader vrijgemaakt. Teijink: “Tijdens zo’n operatie wissel je heel precies opereren af met brute kracht waarbij met een soort betonschaar de eerste rib aan voor- en achterzijde wordt doorgenomen, met in acht name van de daaroverheen lopende vaatzenuwbundel. Specialistisch werk, niet zonder risico’s en met een kleine kans op ernstige complicaties.”

Video is afkomstig uit het tv-programma Trauma Centrum van SBS6 en voor het eerst uitgezonden in maart 2017.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden