Egalisering van de gezichtshuid door middel van een TCA-peeling (Folder)

Dermatologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Egalisering van de gezichtshuid door middel van een TCA-peeling (Folder)

Een TCA-peeling wordt toegepast om oppervlakkige lijntjes en littekentjes in het gezicht te verzachten en verkleuringen van de huid te verminderen. De peeling geeft een sterk verfrissend effect wanneer de huid oneffen oogt of onregelmatig van structuur is, bijvoorbeeld door acnelittekens. In deze folder leest u meer informatie over de behandeling TCA-peeling. 

Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u anders kan zijn dan hier beschreven is.

Bij de TCA-peeling wordt gebruikgemaakt van de stof trichloorazijnzuur. Deze stof maakt de ‘watermantel’ van de eiwitten van de huid kapot. Daardoor slaan de eiwitten neer en gaat de cel dood. Door de oppervlakkige huidlagen op die manier te laten afsterven, wordt de huid gedwongen een nieuwe huidlaag aan te maken. Deze vormt zich onder de ‘dode’ huidlagen.

Zodra deze huidlagen afgestoten worden, is daaronder een nieuwe huid met betere structuur en egalere pigmentatie gevormd. Nadat uw huid hersteld is, ziet deze er aanmerkelijk gladder, zachter en frisser uit. Een TCA-peeling is intensiever dan peelings met glycolzuur zoals bij schoonheidsspecialisten gebruikt wordt.

Consult

De arts zal tijdens het eerste consult onderzoeken of uw huid geschikt is voor een peeling met TCA. U krijgt vervolgens de gelegenheid om uw wensen, klachten en vragen te bespreken. De arts beantwoordt al uw vragen en informeert u zo volledig mogelijk over de behandeling, het te verwachten resultaat en de mogelijke complicaties. Bij twijfel over het effect van de behandeling, zal dit eveneens met u besproken worden.

Voorbereidingen

Foto’s

Vóór de behandeling maken wij foto’s voor in uw medisch dossier. Hiermee kunnen u en uw behandelend arts het resultaat na de behandeling goed beoordelen.

Medicatie en allergieën

Het is belangrijk uw medicijngebruik van tevoren te melden aan uw arts. Dit geldt ook voor uw allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne.

Zwangerschap

Over het gebruik van trichloorazijnzuur tijdens de zwangerschap of het effect bij borstvoeding zijn weinig gegevens bekend. Wij raden daarom een TCA-peeling af tijdens de zwangerschap of de periode van het geven van borstvoeding.

Ontharen en scrubben

In de week voor de behandeling mag u het gebied dat behandeld gaat worden niet meer epileren, harsen of exfoliëren (scrubben).

Nachtcrème

Vanaf 2 weken vóór de behandeling begint u met het smeren van een vitamine-A-zuur crème om uw huid optimaal voor te bereiden op de TCA-peeling. Hiervoor krijgt u indien nodig een recept van de dermatoloog.

Zonnebrandcrème

Om het risico op pigmentstoornissen te beperken, adviseren wij vanaf 1 maand vóór tot 6 weken na de behandeling niet in de zon te komen. Gebruik van een zonnebank is eveneens niet toegestaan. Gebruik tijdens de hele periode bovendien dagelijks een zonnebrandcrème met minimaal factor SPF 30 met UVA-bescherming en breng deze om de 2 uur aan wanneer u naar buiten gaat.

De behandeling

Nadat de huid is gereinigd en voorbereid, wordt trichloorazijnzuur op de huid aangebracht. Dit veroorzaakt een intens brandend gevoel. Dit gevoel zal na enkele minuten verminderen. Ter verzachting wordt er een natte handdoek op de behandelde huid geplaatst en vermindert het pijnlijke gevoel snel. Daarna wordt een speciale zalf op de huid aangebracht die aanvankelijk alleen enigszins rood is. U kunt na de behandeling direct naar huis. In totaal duurt de behandeling circa 30 minuten.

Na de behandeling

Als u last hebt van pijn mag u een pijnstiller gebruiken. Na 24 uur is het branderige gevoel bijna altijd verdwenen en begint de huid droog en strak aan te voelen. Uw huid zal rood en enigszins gezwollen zijn. Bij sommige mensen kan dit zelfs extreem zijn, waardoor bij het ontwaken de ogen ‘dicht’ kunnen zitten. Dit is niet gevaarlijk en het verdwijnt spontaan in 1 tot 2 dagen. Na 2 tot 4 dagen beginnen de bovenste huidlagen te verkleuren en los te laten. Na 4 tot 10 dagen is de gehele huid vervangen en voelt het weer normaal aan.

U mag na de ingreep gewoon douchen. In de eerste dagen na de ingreep bent u niet toonbaar. De meeste mensen gaan na 5 tot 7 dagen weer aan het werk. De huid kan dan nog roze zijn en moet goed beschermd worden tegen zonlicht. Wij adviseren de huid ten minste nog 6 weken na de behandeling goed te beschermen tegen de zon, omdat de behandelde huid gevoeliger is voor zonlicht. Dit kunt u doen door direct zonlicht te vermijden en zich bovendien iedere keer als u naar buiten gaat royaal en herhaaldelijk in te smeren met een goede zonnebrandcrème (minimaal SPF 30).

Het resultaat

Nadat uw huid hersteld is, ziet deze er aanmerkelijk gladder, zachter en frisser uit. Voor een optimaal effect moet de behandeling soms 1 of 2 keer herhaald worden. Dit kan over het algemeen al na een maand. Gemiddeld zal het effect 2 tot 3 jaar aanhouden. De duur van het resultaat is afhankelijk van het verouderingsproces van de huid dat ook na de behandeling doorgaat. Dat proces wordt mede bepaald door erfelijke factoren. Overmatig zonlicht en roken hebben een nadelige invloed op het resultaat.

Complicaties en risico’s

Een TCA-peeling is doorgaans een veilige behandeling. In zeldzame gevallen kunnen er toch bijwerkingen optreden zoals:

  • pigmentverschuivingen (de behandelde huid kan tijdelijk of blijvend donkerder of lichter van kleur worden);
  • tijdelijke roodheid.
Neem in ieder geval contact op met het ziekenhuis bij:
  • heftige pijn die niet verdwijnt of erger wordt ondanks het gebruik van paracetamol;
  • gevoel van ziek zijn en/of koorts, hoger dan 38 °C;
  • ongerustheid of twijfel.

Deze informatie is ter voorbereiding en een aanvulling op het gesprek met de arts. Deze beschrijving kan echter nooit volledig zijn voor iedere individuele situatie. Cosmetische dermatologie is geen exacte wetenschap; u kunt aan deze informatie dan ook geen garanties ontlenen voor het eindresultaat van uw behandeling.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een coassistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

De arts zal uw eventuele vragen tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan dan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Hebt u na het lezen van bovenstaande tekst nog vragen? Neem dan gerust contact op met de polikliniek Dermatologie.

Contact

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Dermatologie
040 – 239 72 70

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Dermatologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/dermatologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden