Endoscopische Mucosale Resectie (EMR) in de dikke darm (Folder)

Maag-, Darm- en Leverziekten
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven
040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Endoscopische Mucosale Resectie (EMR) in de dikke darm (Folder)

Binnenkort komt u naar de afdeling Endoscopie voor een Endoscopische Mucosale Resectie (EMR) in de dikke darm. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van zaken rondom deze behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven. Als dit voor u het geval is, zal de arts u hierover informeren.

Wat is Endoscopische Mucosale Resectie?

Bij Endoscopische Mucosale Resectie (EMR) wordt een deel van de dikke darm verwijderd. De mucosa is de meest oppervlakkige slijmvlieslaag aan de binnenkant van de dikke darm. Deze behandeling wordt uitgevoerd met behulp van een endoscoop. Een Endoscopische Musocale Resectie wordt uitgevoerd bij patiënten met afwijkingen in het slijmvlies van de dikke darm, die kwaadaardig zijn of kwaadaardig worden.

Omdat dit onderzoek wordt uitgevoerd met een speciale verdoving kan het zijn dat u voor het onderzoek langs de afdeling Pre-operatieve screening moet. Uw behandelend arts bepaalt dit en geeft dit aan u door.

Voorbereidingen minimaal één week voor het onderzoek

 • Als u enige vorm van bloedverdunnende medicijnen gebruikt, dient u dit vooraf aan de arts te melden die het onderzoek aanvraagt. Eventueel moet het gebruik van deze medicatie voor het onderzoek tijdelijk worden gestaakt.
 • Als u ijzertabletten of een ijzerdrankje gebruikt, zoals Fero-gradumet en Ferrofumaraat, dient u het innemen daarvan minimaal één week voor het onderzoek te staken. Doe dit in overleg met uw verwijzend arts. IJzertabletten kleuren de ontlasting zwart en veroorzaken een moeilijk te verwijderen aanslag op het darmslijmvlies waardoor beoordeling van het slijmvlies niet mogelijk is.
 • Heeft u diabetes en spuit u insuline? Dan is het belangrijk om dit tijdens het maken van de afspraak te vermelden.
 • Ook dient u minimaal één week van tevoren met uw arts of diabetesverpleegkundige te overleggen hoeveel insuline u moet spuiten op de dag van het onderzoek. U wordt ook verzocht om uw insulinepen en insuline mee te nemen.
 • Na de behandeling moet u een nacht in het ziekenhuis blijven. Houd hier rekening mee en breng nachtgoed, toiletartikelen en ondergoed mee.
 • Als u andere medicijnen gebruikt en twijfelt over de inname tijdens de voorbereiding, kunt u dit navragen bij uw verwijzend arts.
 • Indien van toepassing: neem uw bewaardoosjes mee voor bril, gehoorapparaatjes en/of gebitsprothese.
 • Wij adviseren u om in verband met het onderzoek makkelijke en loszittende kleding te dragen.

Voorbereidingen twee dagen voor het onderzoek

 • Volg twee dagen voorafgaand aan het darmonderzoek een aangepast dieet. Dit wil zeggen dat u licht verteerbaar voedsel eet.
NIET Toegestaan:
 • Broodproducten zoals: bruinbrood, volkorenbrood en brood met zaden en/of pitten, crackers of beschuit met pitten/ zaden en muesli(repen).
 • Volkoren en meergranenpasta en zilvervliesrijst.
 • Roerbakgroente, rauwe groente, salades en peulvruchten.
 • Fruit met schil en/of pitjes zoals: kiwi, aardbei, bramen, sinaasappel, grapefruit, mandarijn, bessen en gedroogd fruit.
 • Overige voedingsmiddelen zoals: bonen, linzen, quinoa, cruesli, pinda’s en noten
 • Vette voedingsmiddelen zoals friet, snacks, pizza.
WEL Toegestaan:
 • Broodproducten zoals: wit brood, beschuit en crackers zonder pitten en/of zaden.
 • Hagelslag, chocoladepasta, honing, stroop, jam zonder pitjes/schil, magere kaas of vleeswaren.
 • Melkproducten zonder fruit.
 • Fruit zonder schil en/of pitjes: zoals appel, peer, banaan en meloen.
 • Gekookte groente zoals: bloemkool, broccoli, wortelen, bieten.
 • Aardappelen, witte rijst, pasta.
 • Mager zacht vlees of vis zoals kipfilet of witvis.

Als u last heeft van obstipatie, kunt u 2 dagen voorafgaand aan het onderzoek een vloeibaar dieet volgen.

Om uw darmen goed schoon en leeg te maken voor het onderzoek moet u 2 laxeermiddelen innemen. Beide middelen kunt u bij de apotheek halen met behulp van het recept dat u hiervoor heeft gekregen. Het eerste medicijn zijn 2 tabletten. De tweede is een sterk laxerende drank die uw darmen schoon en leeg spoelt waardoor u vaak naar het toilet moet. Voor het bereiden volgt u de aanwijzingen op de bijsluiter.

LET OP: Afhankelijk van het merknaam van het laxeermiddel drinkt u na de inname van de laxeerdrank een bepaalde hoeveelheid heldere vloeistof (zie tabel 2).

Hieronder staan de aanwijzingen schematisch weergegeven hoe u de medicatie in moet nemen. Uitgangspunt bij de voorbereiding is het tijdstip waarop het onderzoek gepland is.

Neem 1 keer (2 avonden vóór de dag van het onderzoek), om 22.00 uur 2 tabletten Bisacodyl in.

Tabel 1

Tijdstip scopie ⇓ Dosis 1 Dosis 2
08.30-10.00 uur

Op de dag vóór het onderzoek neemt u om ±13.00 uur de laatste licht verteerbare maaltijd. Hierna mag u niet meer eten tot na het onderzoek.
Tussen 17.00 en 18.00 uur drinkt u de 1e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

Tussen 05.00 en 06.00 uur drinkt u de 2e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

10.00-13.00 uur

Op de dag vóór het onderzoek neemt u om ±16.00 uur de laatste licht verteerbare maaltijd. Hierna mag u niet meer eten tot na het onderzoek.
Tussen 18.00 en 19.00 uur drinkt u de 1e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

Tussen 06.00 en 07.00 uur drinkt u de 2e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

13.00-16.30 uur

Op de dag vóór het onderzoek neemt u om ± 16.00 uur de laatste licht verteerbare maaltijd. Hierna mag u niet meer eten tot na het onderzoek.
Tussen 18.00 en 19.00 uur drinkt u de 1e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

Tussen 09.00 en 10.00 uur drinkt u de 2e dosis laxeermiddel.
Drink hierna de hoeveelheid heldere vloeistof die in tabel 2 staat aangegeven.*

* Afhankelijk van het soort laxeermiddel drinkt u een bepaalde hoeveelheid heldere vloeistof. Zie tabel 2:

Tabel 2

Merknaam laxeermiddel Hoeveelheid heldere vloeistof na laxeermiddel
Moviprep Minimaal 1 liter
Pleinvue Minimaal 0,5 liter
Picoprep 1,5-2 liter

Heldere vloeistoffen zijn vloeistoffen waar u doorheen kunt kijken. Voorbeelden hiervan zijn water (met of zonder smaak), kruiden- of vruchtenthee, limonade (zonder prik), heldere appelsap, heldere (isotonische) sportdranken, heldere bouillon. Koffie, melkproducten en vruchtensap zoals jus d’orange zijn niet helder en mag u dus niet drinken.

Tips:

 • Drink het medicijn met een rietje.
 • Voeg een klein scheutje ranja toe om de smaak te camoufleren.
 • Zorg dat het medicijn koel gedronken wordt.

Verloop van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich 20 minuten voor de afgesproken tijd aan de balie van de afdeling Endoscopie.

Hierna neemt u plaats in de wachtkamer waar een verpleegkundige van de afdeling Kortverblijf & dagverpleging u komt ophalen. Die zorgt ervoor dat u op een brancard komt te liggen, een infuusnaald krijgt en doet ook evt. andere noodzakelijke handelingen ter voorbereiding.

Daarna wordt u opgehaald door de endoscopieverpleegkundige. Op de scopiekamer zelf:

 • wordt u aangesloten aan de bloeddrukmeter;
 • krijgt u een knijper op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten;
 • wordt u voor het onderzoek in de goede houding gelegd, op uw linkerzijde;

De arts dient vervolgens de medicijnen voor het roesje toe waarna het onderzoek begint. Door het roesje ervaren de meeste mensen het onderzoek als niet vervelend.

De behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd met behulp van een endoscoop. Dit is een dunne, flexibele slang met aan het uiteinde een cameraatje met lampje. Hiermee wordt de binnenkant van de darm bekeken. In de slang bevindt zich ook een werkkanaal waardoor kleine instrumenten ingebracht kunnen worden.

De endoscoop wordt via uw anus in de darm geschoven tot de plaats waar zich de afwijking bevindt. Met behulp van een dunne naald wordt vervolgens vloeistof onder de afwijking gespoten. Vervolgens wordt een draad om het afwijkende weefsel gelegd die zachtjes wordt aangetrokken. Door de draad wordt stroom geleid waardoor het afwijkende weefsel wordt afgesneden van de onderlaag.

Er kunnen stukjes weefsel worden verwijderd variërend in grootte van een één- tot een twee- euromuntstuk. Alle stukjes weefsel worden aan het eind van de behandeling mee naar buiten genomen, om vervolgens onderzocht te kunnen worden door de patholoog.

Duur van de behandeling

De duur van de behandeling is afhankelijk van de grootte van de afwijking. Gemiddeld duurt de behandeling een uur.

Na de behandeling

Verblijf

Als het onderzoek klaar is, gaat u weer terug naar de afdeling Kortverblijf & dagverpleging. U verblijft hier een nacht. De volgende dag zal de MDL-arts of een MDL-verpleegkundige nog bij u langs komen voordat u naar huis mag.

Pijn

Gedurende de eerste uren na de behandeling kunt u last hebben van een opgeblazen gevoel en pijn in de buik. Dit komt doordat er tijdens de behandeling lucht in de darm wordt geblazen.

Eten en drinken

Na de behandeling mag u alles weer eten en drinken.

Complicaties

Bij de Endoscopische Mucosale Resectie ontstaat een wond. Hierdoor kunnen de volgende complicaties optreden:

Bloeding
 • Tijdens de behandeling kan een bloedvaatje worden geraakt, waardoor een bloeding kan ontstaan. Dit gebeurt bij ongeveer één op de tien patiënten. Als dit gebeurt wordt er direct gehandeld, waardoor het bloedverlies over het algemeen beperkt blijft.
 • Een bloeding kan ook enige tijd na de behandeling ontstaan. Daarom wordt u evt. een nacht opgenomen zodat er meteen ingegrepen kan worden.
 • In zeldzame gevallen treedt een bloeding pas later op. U merkt dit doordat u bloed verliest en/of zwarte, teerachtige ontlasting heeft. Als dit gebeurt, moet u direct contact opnemen met de MDL-verpleegkundige, afdeling Endoscopie of buiten kantooruren de Spoedeisende Hulp (SEH).
Perforatie

Een complicatie die zeer incidenteel (één op de honderd patiënten) voorkomt, is een perforatie. Dit betekent dat er een gaatje in de wand van de darm is ontstaan. Als dit gebeurt, volgt eventueel een operatieve ingreep.

Wanneer neemt u direct contact op?

 • Als u via de anus veel vers bloedverlies heeft of zwarte teerachtige ontlasting heeft.
 • Als u aanhoudende heftige pijn en/of hoge koorts heeft.

Neem in de bovenstaande gevallen tijdens kantooruren contact op met de afdeling Endoscopie. Buiten kantooruren neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp.

Uitslag

De stukjes weefsel die uit de darm zijn weggehaald, worden in het laboratorium door de patholoog onderzocht. De Maag-Darm-Lever arts bespreekt op uw eerstvolgende bezoek op de poli MDL met u de uitkomsten van dit onderzoek en hoort u hoe de behandeling verder zal zijn.

 

Verhinderd

Kunt u om dringende redenen niet naar uw afspraak komen? Geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de afdeling Endoscopie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt over de behandeling, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten of de afdeling Endoscopie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten
040 – 239 97 50 (ma t/m vrij tussen 08.30 en 16.30 uur)

MDL Verpleegkundig Specialist (tussen 09.00 en 10.00 uur)
040 – 239 97 50

Afdeling Endoscopie
Tijdens kantooruren (08.30 uur – 16.30 uur)
040 – 239 87 85

Spoedeisende Hulp (SEH)
Buiten kantooruren (16.30 uur – 08.30 uur)
040 – 239 96 00 (in dringende gevallen)

Afdeling Kortverblijf & dagverpleging
040 – 239 87 77

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Endoscopie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/maag-darm-en-leverziekten

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden