Flesvoeding (Folder)

Verloskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Flesvoeding (Folder)

FlesvoedingMoedermelk bevat van nature alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft en wordt dan ook gezien als de beste voeding voor een baby. Maar niet iedere vrouw kan of wil borstvoeding geven. Flesvoeding is dan een goed alternatief. Het wil niet zeggen dat als u uw kindje kunstvoeding geeft u een slechte moeder bent. Het is een keuze die u maakt, om wat voor reden dan ook.

Voor de meeste baby's is gewone zuigelingenvoeding op basis van melk geschikt. Als uw kind problemen krijgt nadat de voeding minimaal een week uitgeprobeerd is, dan kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Sommige kinderen zijn allergisch voor melk of hebben last van spugen, honger of darmkrampjes. Klachten als diarree en verstopping komen bij flesvoeding wat vaker voor dan bij borstvoeding. Er bestaan verschillende soorten flesvoeding.

De hoeveelheid voeding

Tijdens de eerste week zal de kraamverzorgster de flesvoeding klaarmaken en u de aangepaste hoeveelheid geven die uw baby op dat moment nodig heeft. Het maagje en de darmen zijn nog niet gewend om de voeding te verwerken.

In de baarmoeder kreeg de baby voeding via de navelstreng en hoefde het maagdarmstelsel nog niet te verteren. Het maagje en de darmen zullen aan het voedsel moeten wennen door heel voorzichtig met kleine beetjes voeding te beginnen.

De opbouw van de voeding begint met kleine beetjes en in overleg met uw huisarts, de verloskundige of het consultatiebureau. Afhankelijk van het geboortegewicht krijgt uw baby zes á zeven keer per 24 uur voeding. Meestal wordt er gestart met 10 ml per voeding en iedere dag wordt de voeding met 10 ml verhoogd.

Aan het eind van het kraambed zit de gemiddelde baby op zes á zeven keer 80 ml flesvoeding. Dit is niet voor iedere baby genoeg.De hoeveelheid voeding die uw baby nodig heeft en kan verdragen is sterk afhankelijk van het gewicht van uw baby. Uw baby heeft per dag 150ml voeding nodig per kg lichaamsgewicht. Dus bijvoorbeeld: een baby weegt 3.5 kg. Dan heeft hij nodig 3,5 x 150ml = 525 ml per dag. Verdeeld over zes voedingen is dat dan ± 90 ml.

Zo nodig kunt u de hoeveelheid voeding dus opbouwen tot uw baby krijgt wat in onderstaand schema staat.

Gewicht baby

Aantal voedingen per

24 uur

Water

Afgestreken maatschepje voeding

Totaal aantal voeding

Minder dan 3 kilogram

7

60 ml

2

65 ml

3 – 3,5 kg

6

90 ml

3

100 ml

3,5 – 4 kg

6

120 ml

4

135 ml

4 – 5 kg

5

150 ml

5

165 ml

5 – 6 kg

5

180 ml

6

200 ml

Meer dan 6 kg

4

180 ml

6

200 ml

Let op: niet alle merken hanteren deze verhoudingen

Om na te gaan of uw baby voldoende voeding binnen krijgt, is het goed om in de gaten te houden of uw kindje wel voldoende plasluiers heeft, goed groeit en voldaan is. Is dit het geval dan kunt u ervan uit gaan dat uw kindje voldoende krijgt.

Flesvoeding klaarmaken

Maak de voeding maximaal twee uur voor u de voeding aan uw kindje geeft klaar.

Om flesvoeding klaar te maken volgt u onderstaand stappenplan:

 1. Werk zo schoon mogelijk. Was altijd uw handen.
 2. Spoel de fles en de speen af met heet water.
 3. Doe de benodigde hoeveelheid water in de fles en verwarm dit in de magnetron. Dit mag gewoon kraanwater zijn.
 4. Doe precies het aantal benodigde (afgestreken) schepjes poeder bij het water in de fles en roer het poeder er goed doorheen.
  Gebruik alleen het schepje wat bij de voeding wordt geleverd.
 5. Draai de ring met het dekseltje op de fles.
 6. Schud de fles totdat het poeder is opgelost. Zet de speen op de fles zonder het deel van het speentje aan te raken wat in het mondje gaat. 
 7. Controleer de temperatuur op de binnenkant van uw pols. De voeding dient net zo warm te zijn als uw huid.
 8. Geef de voeding aan uw baby. Neem rustig de tijd.
 9. Gooi na het voeden restjes voeding weg.
 10. Maak de fles en de speen na gebruik goed schoon.
 11. Doe het blik goed dicht, bewaar het droog en koel (niet in de koelkast).

Let op: Er is enige discussie over de vraag of je flesvoeding nu wel of niet voor de hele dag moet klaar maken. Als de voeding langdurig buiten de koelkast wordt bewaard, kan er namelijk een bacterie in groeien waar de baby ziek van kan worden. Daarom staat er op de verpakking niet meer dat de voeding voor 24 uur klaar gemaakt kan worden.

Wanneer u toch besluit om de voeding voor 24 uur klaar te maken moet u met de volgende punten rekening houden.

 1. Kook het water en laat het afkoelen voor u de poeder erin doet.
 2. Bewaar klaar gemaakte voeding in de koelkast bij vier graden.
 3. Bewaar de voeding niet in de koelkastdeur in verband met temperatuurschommelingen.
 4. Bewaar de voeding buiten de koelkast maximaal twee uur.
Opwarmen van flesvoeding

Als u flesvoeding opwarmt, onthoudt u dan dat de voeding niet heet hoeft te zijn. Borstvoeding is lauw. Deze temperatuur moet de flesvoeding ook zijn. Niet te koud maar zeker niet te heet. Flesvoeding kan op verschillende manieren worden opgewarmd:

 • in een pannetje met warm water (au Bain Marie);
 • in een flessenwarmer;
 • in de magnetron (speen moet van de fles verwijderd zijn).

Op welke manier u de flesvoeding ook verwarmt, deze mag niet koken. Controleer de temperatuur van de melk door een druppel op de binnenkant van uw pols te laten vallen.

Gooi restjes voeding altijd weg. Warm de voeding nooit twee keer op.

Flesjes en spenen

Er zijn verschillende spenen en flesjes te koop. Welke het beste voor uw baby is, is een kwestie van uitproberen.

Een kindje dat gulzig drinkt, kan het beste een speentje gebruiken met één gaatje, terwijl een kindje dat minder gulzig drinkt misschien beter een speen met meerdere gaatjes kan gebruiken.

Spenen:

 • Kersmodel speen: een speen met een ronde bovenkant.
 • Dental speen: een speen met een plat steunvlak voor de tong van de baby.
 • Drie-standen speen: een speen waarvan de opening regelbaar is.
 • Brede speen: vorm lijkt op een borst.

Spoel direct na het voeden de fles en speen om met koud water. Was ze daarna in de vaatwasser op minimaal 55 graden of in heet sop met een speciale flessenborstel. Spoel de fles en speen na met warm water, om zeepresten te verwijderen. Laat de fles en speen ondersteboven drogen op een droge, schone doek.

Een flessenspeen moet iedere 6 weken vervangen worden.

Flesvoeding geven

Eén van de argumenten die u nogal eens hoort om te kiezen voor flesvoeding is dat een ander ook eens een voeding kan geven. Maar bedenk wel dat uw baby erg onrustig kan worden als hij steeds door iemand anders wordt gevoed.

Een baby herkent de ouders aan hun geur, stem en manier van vasthouden en vindt het fijn als zij dicht bij hem zijn.

De voeding is het moment voor de ouders om even rustig met de baby te zijn. Probeer te voeden in een rustige omgeving.

 • Controleer vóór de voeding of uw baby een schone luier nodig heeft.
 • Leg alle spullen klaar binnen handbereik (slabbetje spuugdoekje, omslagdoek, flesje en een kussen voor onder de arm).
 • Zorg voor een aangename temperatuur en let erop dat uw baby niet op de tocht ligt.
 • Zorg ervoor dat u zelf comfortabel zit; een steuntje onder uw arm is geen overbodige luxe. Het hoofd van uw baby wordt zo goed ondersteunt en ligt met zijn bovenlichaam iets omhoog.
 • Controleer de temperatuur van de voeding altijd voordat u het aan uw baby geeft.
 • Wrijf de speen zachtjes tegen zijn/haar onderlip. Het is voor uw baby een prikkel om zijn/haar mondje te openen
 • Stop de speen in het open mondje, zodat alleen het laatste stuk van de speen nog zichtbaar is.
 • Houd de speen gevuld met voeding, zodat er tijdens het drinken luchtbelletjes te zien zijn in de speen of de fles. Anders krijgt uw baby onnodig lucht binnen wat een oorzaak kan zijn voor buikpijn/krampjes
 • Laat uw baby halverwege de fles even een boertje doen. Dit lukt het beste als u uw baby even omhoog houdt en zachtjes over zijn rugje wrijft en klopt.
 • Uw baby moet minimaal elf tot vijftien minuten doen over zijn flesje. Als het flesje veel eerder leeg is dan is er aan de zuigbehoefte van uw baby niet voldaan en kan uw baby gaan huilen omdat hij langer wil zuigen. Verander dan de speen in een speen met een kleiner gaatje. Zuigen maakt uw baby moe en voldoet aan zijn/haar zuigbehoefte, waardoor hij/zij beter zal slapen.
 • Probeer af en toe af te wisselen met de arm waarmee je de fles geeft, zo voorkom je een voorkeurshouding.
 • Tip: Huilt uw baby veel, maak dan de fles klaar met gekookt bronwater, dit kan soms helpen.

        

Flesvoeding meenemen

Als u ergens naar toe gaat waar een magnetron is, kunt u het u zelf makkelijk maken door kant en klare flesvoeding in pakjes van 200 ml mee te nemen. U schenkt de benodigde hoeveelheid in de fles, warmt het op en u bent klaar. Ook kunt u thuis de flesvoeding al klaarmaken, maar dan moet u het wel binnen twee uur gebruiken. Een andere manier is om de poeder en water los mee te nemen. Als u geen magnetron bij de hand hebt, kan u een thermoskan meenemen met handwarm water. Vergeet niet om een zuigfles mee te nemen.

Tot slot

Er zijn diverse soorten voedingen te koop. Wilt u veranderen van voeding doe dat dan altijd in overleg met het consultatiebureau of uw huisarts. Zij zullen u adviseren welke voedingen u het beste kunt gebruiken. Gebruik een voeding minimaal twee weken om een goed resultaat te zien. 


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden