Gebruiksinstructies psylliumzaad (metamucil, psylliumvezels of volcolon)

Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Gebruiksinstructies psylliumzaad (metamucil, psylliumvezels of volcolon)

Inleiding

Op advies van uw behandelaar begint u met medicatie om de ontlasting te optimaliseren. Lees voor gebruik aandachtig de bijsluiter door. Deze instructie is een aanvulling hierop.

Omschrijving

U kunt dit middel voor twee doeleinden gebruiken:

  • Om te harde ontlasting soepeler te maken (Bristol type 1 of 2). De vezels laten de ontlasting meer water opnemen. De ontlasting wordt zachter en zwelt wat op. Dit stimuleert de stoelgang.
  • Of om te dunne ontlasting vaster te maken (Bristol type 5, 6 of 7). De vezels zorgen voor meer volume in de ontlasting en binden het vocht, waardoor de ontlasting vaster wordt.

 

Bristol Stool Chart

 

 

Deze schaal geeft aan welke vorm de ontlasting heeft en welke score daarbij hoort. De ideale score op de Brístol-schaal voor ontlasting is tussen 3 en 4. Het gewenste effect van dit middel is te bereiken middels een andere wijze van inname:

  1. Om te harde ontlasting soepeler te maken neemt u de benodigde hoeveelheid in met een glas koud water. Goed roeren en onmiddellijk opdrinken of gemengd met voedsel (bijvoorbeeld vla, yoghurt) innemen. Na iedere dosis een extra glas water drinken. Niet innemen vlak voor het slapengaan.
  2. Om te dunne ontlasting vaster te maken neemt u de benodigde hoeveelheid in met een half glas water of een beetje yoghurt. Goed roeren en onmiddellijk opdrinken direct na de maaltijd. Het middel dikt in zodat er een gelachtige substantie ontstaat. Let erop dat u hierna gedurende een half uur niks drinkt.

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen?
Neem dan contact op met uw voorschrijver

 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden