GnRH-test bij kinderen (Folder)

Kindergeneeskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

GnRH-test bij kinderen (Folder)

Uw kind moet een GnRH-test, een onderzoek naar ontwikkeling van de puberteit, ondergaan. GnRH staat voor Gonadotropin Releasing Hormone. Dit is een hormoon dat door de hersenen geproduceerd wordt. Het stimuleert de hypofyse (een klier in de hersenen) tot afgifte van de hormonen LH en FSH. Deze hormonen stimuleren op hun beurt weer de geslachtsklieren tot het maken van geslachtshormonen. Als de hypofyse minder goed werkt kan dat stoornissen geven in de puberteitontwikkeling.

De voorbereiding

Voor uw kind is het belangrijk dat hij/zij weet wat er gaat gebeuren.

Het is van belang dat u goed op de hoogte bent van het verloop van het onderzoek. Op die manier kunt u uw kind goed voorbereiden op deze test. Door uw aanwezigheid kunt u tijdens het onderzoek een belangrijke steun voor uw kind zijn.

1,5 uur voor de afspraak smeert u de EMLA-crème in allebei de elleboogplooien van uw kind zodat deze goed kan inwerken en de huid verdoofd is als het infuus ingebracht gaat worden. Het recept van de EMLA-zalf krijgt u van de kinderarts, dit haalt u dan bij uw apotheek op

Het onderzoek

Op de dag van de test melden u en uw kind zich op de kinderdagbehandeling. Op de kinderdagbehandeling wordt uw kind  door de pedagogisch medewerker voorbereid op het krijgen van het infuus.

De verpleegkundige brengt het infuusnaaldje in de arm. Via deze naald dient de verpleegkundige het hormoon GnRH toe. Op verschillende tijden nemen ze bloed af via dezelfde infuusnaald. Hier voelt uw kind niets van. Uw kind blijft tijdens de test ongeveer twee uur op bed liggen. U kunt voor uw kind een leesboek meenemen. Na de laatste bloedafname verwijdert de verpleegkundige de infuusnaald. De test is dan afgerond. Voordat uw kind naar huis gaat, krijgt hij/zij nog iets te eten of te drinken aangeboden.

Uitslag

De uitslag van de test krijgt u van de kinderarts bij het volgende polikliniekbezoek.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u terecht bij de Dagbehandeling Kindergeneeskunde.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis Eindhoven
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Dagbehandeling Kindergeneeskunde
040 – 239 82 06
(bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 – 16.30 uur)


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden