Halo-frame (Folder)

Spoedeisende Hulp / Spoedpost
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Halo-frame (Folder)

Uw behandelend arts heeft in overleg met u besloten om een Halo-frame aan te leggen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling met een Halo-frame. 

Aanleiding

Door een ziekteproces of ongeval zijn uw nekwervels beschadigd of gebroken. Om te voorkomen dat deze beschadiging het ruggenmerg ook aantast, legt de arts een Halo-frame aan. Het Halo-frame bestaat uit:

 • een ring (de Halo-kroon) die met pennen op uw hoofd wordt geplaatst;
 • een kunststof vest met zachte bekleding aan de huidzijde;
 • vier stangen die de verbinding vormen tussen de Halo-kroon en het vest.
ORT025 afbeelding Haloframe.bmp
Afbeelding 1. Halo-frame

 

Na een ongeval is het soms noodzakelijk om enige tijd met een gewicht aan de Halo-kroon bevestigd in bed te liggen, voordat het frame kan worden aangemeten. Deze behandeling moet ervoor zorgen dat de wervels weer in een goede lijn komen te staan. Ook kan dan de zwelling, veroorzaakt door het ongeval, afnemen.

De Halo-Kroon krijgt u vaak al bij binnenkomst op de Spoedeisende Hulp aangemeten.

Door de ziekte of het ongeval kan ook de stabiliteit van de beschadigde nekwervels verslechteren. De arts kan het dan noodzakelijk vinden uw wervels operatief vast te zetten. Dit kan vaak pas als de zwelling is afgenomen. Na de operatie kan een nabehandeling met een Halo-frame noodzakelijk zijn.

Mobiliseren

Nadat uw nekwervels voldoende vastgemaakt en ondersteund zijn, gaat u zo snel mogelijk uit bed. Na een paar dagen bedrust gaat het uit bed komen bij sommige mensen zonder problemen. Ligt u al langer in bed, dan is het extra belangrijk om het revalideren langzaam op te bouwen. Dit begint door eerst in bed van lig tot zit te komen. Vervolgens komt u met behulp van fysiotherapie langzaam weer uit bed. Doordat de nek en het hoofd in een bepaalde stand vastgezet zijn, is het erg moeilijk uw evenwicht te vinden. In het begin heeft u daarom begeleiding en ondersteuning nodig.

Verzorging Halo-frame

Verzorging pennen

Het schoonhouden van de pengaten is van groot belang! Deze moeten drie keer per week worden schoongemaakt met chloorhexidine in alcohol (0,5% in 70%). Tijdens uw opname doen verpleegkundigen dit. Thuis doet de wijkverpleegkundige of uw huisgenoot dit of u doet dit zelf.

Het schoonmaken gaat volgt:

Per pengat gebruikt u een wattenstokje of een gaasje, natgemaakt met bovengenoemde alcoholoplossing. Vervolgens draait u met het wattenstokje of het gaasje rond het uiteinde van de schedelpen en tegen de hoofdhuid aan. Korstjes verwijdert u ook op deze wijze. Er hoeft geen gaasje achtergelaten te worden, tenzij het pengat erg vochtig is.

Verzorging vest

Tijdens de periode in het ziekenhuis voelt u waarschijnlijk al goed of het vest naar omstandigheden wel of niet comfortabel zit. Wanneer dit niet zo is, kunt u dit melden aan de verpleegkundige. Zo nodig wordt er iets aangepast. U mag nooit zelfstandig het vest strakker of losser zetten.

Krijgt u thuis klachten? Neem dan contact op met de Gipskamer.

Het vest mag niet nat worden. Wanneer dit toch gebeurt, is het van groot belang dat u de bekleding niet verwijdert. Droog het vest met handdoeken of een föhn.

Lichamelijke verzorging

 • Wassen: u kunt de huid onder het vest verzorgen door een vochtige handdoek onder het vest door te halen. Bij ernstige transpiratie kunt u met een in 30% alcoholoplossing gedrenkte doek de huid weer droog en fris maken. Afdrogen kan door een droge handdoek onder het vest door te trekken.
 • Haar wassen: bescherm uw schouders met een stuk plastic. Plak dit zo nodig vast aan de stangen van het vest. Wanneer u een bad heeft, kunt u hiernaast knielen en dan voorovergebogen uw haren spoelen met de douchekop of een waterkan (zie afbeelding 2).
SEH013 Haar wassen.bmp
Afbeelding 2. Haar wassen

 

Ook kunt u uw haar wassen door uw hoofd voorovergebogen boven de wasbak te houden. Gebruik geen haarverf, sprays of conditioners. Deze kunnen in de peninsteekplaatsen een infectie veroorzaken.

 • Jeuk: probeer krabben te voorkomen door te wassen met alcoholdoekjes. Wanneer krabben niet te vermijden is, gebruik dan geen scherpe voorwerpen. Waarschuw hulpverleners dat ze voorzichtig moeten zijn wanneer ze u helpen bij de lichamelijke verzorging. Een aanvaring met uw pennen kan erg pijnlijk zijn.

Kleding

Tijdens het dragen van het Halo-frame kunt u waarschijnlijk niet alle bovenkleding dragen die u gewend bent.

Geschikte winterkleding
 • sweaters waarvan de hals verder ingeknipt wordt en die met klittenband gesloten kunnen worden;
 • V-hals truien;
 • een winterjas of cape die enkele maten te groot is (eventueel lenen of tweedehands kopen);
 • een sjaal voor het bedekken van uw hals;
 • alle overige oversized kleding.
SEH013 Aangepaste kleding.bmp
Afbeelding 3. Aangepaste kleding

 

Geschikte zomerkleding
 • voor dames: een jurk met een lage hals of schouderbandjes;
 • een hemd of T-shirt onder het vest, als het te warm wordt. Knip het T-shirt aan een zijde en een schouder open en trek deze als het ware zijwaarts aan.

Schoeisel

Draag stevige schoenen met rubberen zolen. Hoge hakken en leren zolen zijn niet toegestaan.

Slapen

Uw slaappatroon kan veranderen door het dragen van het Halo-frame. Allereerst is het vermoeiend om de stellage met u mee te dragen. Daarnaast wordt uw nachtrust waarschijnlijk vaker onderbroken dan voorheen, omdat het moeilijker is om een comfortabele houding te vinden. Na verloop van tijd zult u aan het frame wennen en slaapt u beter. Tips:

 • begin met slapen op twee kussens als u op uw rug ligt;
 • een opgerolde handdoek onder uw nek kan bijdragen aan uw comfort;
 • om makkelijker te kunnen draaien, kunt u gebruik maken van een papegaai.

Voeding

Uw leefpatroon is veranderd, waardoor uw gewicht kan veranderen. Merkt u dat het vest losser of strakker gaat zitten, neem dan contact op met de Gipskamer. Het telefoonnummer vindt u onder ‘Contactgegevens’.

Vervoer

Lopen en autorijden zijn het meest comfortabel. Hierbij zijn de minste trillingen te verwachten. Bij het instappen van de auto gaat u eerst op de stoel zitten en vervolgens draait u uw benen naar binnen. Bij het uitstappen doet u dit in omgekeerde volgorde.

SEH013 Instappen in de auto.bmp
Afbeelding 4. Instappen in de auto

 

Bij vervoer per trein, bus en metro is de kans op stoten erg groot. Moet u hiervan gebruik maken, probeer dan buiten de spitsuren te reizen.

Seksualiteit

Een Halo-frame vormt geen belemmering voor intiem contact, maar wees voorzichtig met de pennen en stangen. Probeer uit wat voor u de meest comfortabele houding is.

Controle

In overleg met uw arts worden de nacontroles besproken. Deze vinden plaats op de Gipskamer.

Nazorg

Na zes weken tot drie maanden verwijdert de gipsverbandmeester het Halo-frame. Het verwijderen is erg gemakkelijk: het vest wordt losgekoppeld en vervolgens worden de pennen die op uw schedel bevestigd zijn losgedraaid. Hierna voelt uw nek behoorlijk stijf en tegelijkertijd slap aan. U krijgt daarom tijdelijk nog een zachte kraag ter ondersteuning.

De gipsverbandmeester geeft u instructies over de verzorging van de wondjes. De arts adviseert u wanneer u weer kunt gaan sporten en wanneer u aan andere activiteiten mag deelnemen.

Wanneer neemt u direct contact op?

Neem in onderstaande situaties contact op met de Gipskamer:

 • bij pijn aan de pennen of loszittende pennen;
 • bij ontstoken pengaten of koorts;
 • bij krachtsvermindering of tintelingen in de armen.

Verhinderd

Kunt u niet naar uw afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de Gipskamer. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats geholpen worden.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de Gipskamer.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Gipskamer
040 – 239 96 50

Routenummer(s) kunt u terugvinden op: www.catharinaziekenhuis.nl/routenummers

Wat te doen bij reanimatie?

1. Draai de onderste knop los
2. Verwijder de taille riemen
3. Plaats uw hand op het bovenste gedeelte van het vest en buig het onderste gedeelte naar de borst
4. Start met de reanimatie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden