Hoofdhuidkoeling (Folder)

Catharina Kanker Instituut
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Hoofdhuidkoeling (Folder)

In deze folder leest u informatie over hoofdhuidkoeling voor mensen die chemotherapie krijgen. Hoofdhuidkoeling kan haaruitval tijdens chemotherapie sterk beperken. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan in deze folder staat. Roept deze folder vragen op over uw behandeling? Stel deze dan gerust aan uw specialist of oncologisch verpleegkundige.

Hoofdhuidkoeling

Patiënten met kanker krijgen tijdens hun ziekte vaak chemotherapie. Een bijwerking van chemotherapie is dat het ook de haarwortels beschadigt, met haaruitval tot gevolg. Haaruitval is één van de meest vervelende en zichtbare bijwerkingen van chemotherapie. Hoewel dit haarverlies tijdelijk is, wordt het door patiënten als één van de meest belastende bijwerkingen ervaren. Het kan leiden tot gevoelens van schaamte, neerslachtigheid en het zich terugtrekken. Door de hoofdhuid te koelen tijdens de chemotherapie, kan bij bepaalde chemokuren de haaruitval sterk verminderen.

Hoe werkt de koelkap?

Koeling van de hoofdhuid gebeurt met een koelkap van zacht kunststof. U krijgt een kap op uw hoofd geplaatst. Over de kap wordt een muts geplaatst, waardoor de kap goed aansluit op uw hoofd en de koeling optimaal werkt. Door deze koelkap stroomt een koude vloeistof die de hoofdhuid koelt. Door de temperatuur van de hoofdhuid te verlagen, vermindert de doorbloeding van de haarwortels. Ook verlaagt de stofwisseling op die plaats. Hierdoor nemen de haarwortels minder cytostatica op, wat de haaruitval kan beperken. De kap is door middel van slangen verbonden aan een koelapparaat. Door de circulatie van koelvloeistof wordt de kap gekoeld tot – 5  à -6 graden Celsius.

De meeste mensen ervaren de eerste tien minuten van de hoofdhuidkoeling als koud en onaangenaam. Sommige mensen krijgen tijdens en na de behandeling last van hoofdpijn of een licht gevoel in het hoofd. Als deze klachten bij u optreden, geef dit dan door aan de verpleegkundige.

Het effect van de hoofdhuidkoeling verschilt van patiënt tot patiënt en is onder andere afhankelijk van de soort chemotherapie.

Hoe lang duurt de koeling?

De koelkap wordt 30 minuten voor het starten van de chemotherapie op uw hoofd geplaatst. Vervolgens wordt de koelkap tijdens de chemotherapie gedragen en enige tijd daarna. Deze zogenaamde ‘nakoeltijd’ is afhankelijk van de soort chemotherapie en varieert van 20 minuten tot 1,5 uur.

Het kan prettig zijn om tijdens de behandeling warme sokken, een sjaal en een trui te dragen.

hoofdhuidkoeling.jpg
 Een voorbeeld van hoodfhuidkoeling

Hoe behandelt u uw haar?

Chemotherapie kan het haar droog en breekbaar maken. Gebruik daarom milde haarverzorgingsproducten en blondeer of permanent het haar niet. Laat u adviseren door een kapper als u uw haren wilt verven. Gebruik hierbij ook geen agressieve producten zoals waterstofperoxide.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan op werkdagen, tussen 08.00 en 17.00 uur, contact op met de dagbehandeling Oncologie via telefoonnummer: 040 – 239 66 44.

Het telefonisch spreekuur is iedere werkdag tussen 09.00 en 10.00 uur, via telefoonnummer: 040 – 239 75 96.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden