Huidpriktest met vroege introductie pinda- en of kippenei (Folder)

Kindergeneeskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Huidpriktest met vroege introductie pinda- en of kippenei (Folder)

U ontvangt deze informatie omdat uw kind in aanmerking komt voor een behandeling ter voorkoming van een pinda-allergie op onze Pindapoli. In deze folder leest u meer informatie over een pinda-allergie, onze Pindapoli en wat de behandeling voor u en uw kind inhoudt. U kunt uiteraard altijd contact met ons opnemen als u nog vragen heeft.

De Pindapoli is opgezet om een pinda-allergie te voorkomen bij kinderen tussen de 4 en 12 maanden met eczeem. Deze kinderen hebben namelijk een verhoogde kans om een voedselallergie te krijgen, omdat pindaresten uit de omgeving via de kapotte huid in het lichaam kunnen komen. Dit is de verkeerde manier om voor het eerst met pinda’s in aanraking te komen en kan voor een allergie zorgen. De goede manier is om pinda via het maag-darmsysteem binnen te krijgen. Zo weet het lichaam dat pinda voeding is en dat er geen allergische reactie hoeft te volgen. Dit noemen we tolerantie. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met eczeem die regelmatig per week kleine hoeveelheden pinda binnenkrijgen een veel kleinere kans hebben op het ontwikkelen van pinda allergie.

Op de Pindapoli wordt gekeken of het veilig is om uw kind op jonge leeftijd pindakaas te laten eten om zo een pinda-allergie te voorkomen. Alleen kinderen met een verhoogd risico op voedselallergie komen hiervoor in aanmerking. Belangrijk is dat uw kind dus al uit een potje fruit- of groentehap kan eten, want daar wordt de pindakaas doorheen gemengd.

Wat is een pinda-allergie?

Bij een pinda-allergie heeft het afweersysteem van het kind allergische afweerstoffen tegen pinda gemaakt. Deze reactie wordt meestal in gang gezet als pindaresten door de kapotte en ontstoken eczeemhuid het lichaam binnenkomen. De afweercellen in de huid zijn getraind in het aanvallen en opruimen van bacteriën als deze via een wondje in de huid binnenkomen en zullen dus veel sneller een afweerreactie op lichaamsvreemde stoffen teweeg brengen. Zolang pinda niet via de darm is binnengekomen, is het een lichaamsvreemde stof voor het lichaam.

Als er allergische afweerstoffen gemaakt zijn, wil er nog niet zeggen dat er een allergie is. Ook de afweercellen zelf moeten pinda herkennen. Allergische afweerstoffen kun je meten met een bloedtest of een huidpriktest. Een positieve test wil dus alleen zeggen dat er afweerstoffen zijn, maar betekent niet automatisch dat er een allergie is. De enige manier om daar achter te komen, is het geven van pinda om te kijken of er acute reacties ontstaan. Omdat de allergische reactie via de huid ontstaat, is de allergische reactie de allereerste keer dat kinderen pinda eten gelijk zichtbaar. Een pinda-allergie bouw je dus niet op door pinda te eten.
De klachten bij een allergische reactie ontstaan direct na het eten (tussen 1 minuut en 2 uur) en bestaan meestal uit huidreacties (met name galbulten/netelroos of zwelling in het gezicht), acuut braken, rode tranende ogen en loopneus en piepende in- of uitademing. Pukkeltjes die de volgende dag ontstaan of buikpijn 4 uur na het eten zijn geen tekenen van een allergie.

De voorbereiding

  • Uw kind mag 7 dagen voor de test geen medicijnen gebruiken die een allergische reactie verminderen (de antihistaminica).
  • Neem eventueel een eigen fruithap (200mg) mee die uw kind lekker vindt.
  • Als de allergietest negatief is, duurt het bezoek ongeveer 4 uur omdat er gelijk pinda aan uw kind wordt gegeven onder medisch toezicht. Reken dus op een half dagdeel ziekenhuisbezoek.

De test

Samen met uw kind meldt u zich op de afgesproken tijd op de Dagbehandeling Kindergeneeskunde. De verpleegkundige van de kinderdagbehandeling voert eerst een huidpriktest uit om te kijken of zich al allergische afweerstoffen tegen pinda en ei gevormd hebben. Uw kind krijgt dan op een onderarm 4 druppels. Deze druppels bevatten ieder een afzonderlijk allergeen (pinda, ei, positief allergeen en negatief allergeen). Een allergeen is een stof waarvoor uw kind overgevoelig kan zijn. De druppels zullen één voor één met een klein naaldje (‘speldenprik’) worden aangeprikt, zodat een kleine hoeveelheid in de huid kan doordringen. Dit kan wat jeuken. Na vijftien minuten wordt gekeken of de huid van uw kind reageert met een allergische reactie.

Afhankelijk van de uitslag van de allergietest zijn er twee vervolgopties:

  1. Indien de huidtest geen reactie geeft en uw kind in goede conditie is, zal dezelfde dag een eerste fruithap met pindakaas gegeven worden om te laten zien dat dit veilig is om te doen. Dit wordt gedaan in twee stappen. Tussen iedere stap zit dertig minuten en na de laatste stap zestig minuten. Hierbij wordt gekeken of uw kind toch reageert met een allergische reactie.
  2. Als de huidtest wel een reactie geeft, wil dit niet zeggen dat uw kind daadwerkelijk een pinda-allergie heeft. Wanneer er een milde reactie optreedt, krijgt uw kind diezelfde dag in vier stappen een eerste fruithap met pindakaas met opnieuw dertig minuten tussen iedere stap en na de laatste stap zestig minuten observatie tijd. Hierbij wordt gekeken of uw kind reageert met een allergische reactie. Wanneer de huidpriktest een grotere reactie geeft wordt er een afspraak gemaakt om binnen twee weken in het ziekenhuis voorzichtig stapsgewijs een fruithap met pindakaas te laten eten, waarbij de hoeveelheid pinda langzaam in 8 stappen opgebouwd wordt in een ochtend.

Nazorg

Als uw kind geen reacties heeft op de inname van pinda’s is het belangrijk om uw kind regelmatig voedsel te geven waar pinda in is verwerkt, zoals pindakaas om een pinda-allergie te voorkomen. Wij adviseren om minimaal 10 gram pindakaas (3 theelepels) per week te geven, bijvoorbeeld in de vorm van pindakaas in babyvoeding of later op brood.
Na uw bezoek aan de Pindapoli is er nog minimaal twee keer contact met de arts of verpleegkundige om te horen of het wekelijks eten van pinda goed gaat en om adviezen te geven om ook andere voedingsmiddelen in het dieet te introduceren. Zo nodig kan er ook een vervolgafspraak bij de kinderarts-allergoloog gemaakt worden.

Uitslag

De uitslag en conclusie van de tekst krijgt u telefonisch van uw arts te horen in de week ná de test.

Vragen?

Als u na het lezen van deze folder vragen heeft, kunt u hiermee terecht bij de Dagbehandeling Kindergeneeskunde op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
www.catharinaziekenhuis.nl
040 -239 91 11

Polikliniek Kindergeneeskunde
040 -239 92 00

Dagbehandeling Kindergeneeskunde
040 – 239 82 06

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Kindergeneeskunde vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/kindergeneeskunde


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden