ICD generator vervangen (Folder)

Cardiologie Catharina Hart- en Vaatcentrum
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

ICD generator vervangen (Folder)

U wordt binnenkort opgenomen in het Catharina Ziekenhuis voor het vervangen van de generator van uw Inwendige Cardioverter Defibrillator (ICD). In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rondom deze ingreep en de nazorg. Tenslotte geven we u een aantal richtlijnen mee voor de periode na de ziekenhuisopname. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan in deze folder wordt beschreven.

Video over de Hartlounge

Voor deze behandeling wordt u opgenomen op de Hartlounge van het Catharina Ziekenhuis. Om u goed te kunnen voorbereiden op deze opname is het raadzaam om de video te bekijken over de Hartlounge. U vindt deze video op de website van het Catharina Ziekenhuis: www.catharinaziekenhuis.nl/hartlounge.

In deze video ziet u alles wat u moet weten over uw behandeling op de Hartlounge van het Catharina Hart- en Vaatcentrum. Ook vindt u op deze website alle informatie over uw behandeling, onderzoek en het Catharina Hart- en Vaatcentrum.

De informatie die u kunt vinden op overige sites, zoals de Nederlandse Hartstichting, kunt u gebruiken als achtergrondinformatie en heeft een algemeen karakter.

 Waarom wordt uw  ICD generator vervangen?

 U heeft een controle gehad bij de ICD-technicus. Daar is vastgesteld dat de batterij van uw ICD leeg begint te raken en aan vervanging toe is. Hierbij wordt altijd rekening gehouden met een ruime veiligheidsmarge. Alleen het kastje (generator) wordt vervangen. De draad (elektrode) wordt niet vervangen, tenzij de technicus of cardioloog u hierover heeft geïnformeerd.

Operatiedatum

Ongeveer een week voor de behandeling krijgt u bericht over de exacte datum van de  ingreep.

Voorbereidingen thuis

Op de dag van de opname neemt u uw gebruikelijke ochtendmedicijnen in met een beetje water. De ingreep gebeurt bijna altijd onder plaatselijke verdoving.  U mag in dat geval een licht ontbijt nuttigen op de ochtend van de ingreep, ongeacht het tijdstip van de behandeling. Het licht ontbijt  bestaat uit twee beschuiten en een kop thee (eventueel met suiker) appelsap of bouillon. U mag geen melkproducten nuttigen. Hierna moet u nuchter blijven. Dit betekent dat u niets meer mag eten of drinken.

Bent u diabetespatiënt en gebruikt u hiervoor medicijnen of gebruikt u antistollingsmedicatie? Volg dan de instructies over het gebruik ervan die u heeft gekregen bij de oproep voor uw opname.

Meenemen naar het ziekenhuis

Wij verzoeken u het volgende mee te nemen naar het ziekenhuis:

  • Iets om te lezen of ter vermaak
  • Makkelijk zittende kleding
  • Een medicatie overzicht van de apotheek
  • medicijnen voor 24 uur

De opname

Het vervangen van de  generator gebeurt tijdens een dagopname. De kans dat u vanwege een complicatie langer moet blijven, is zeer klein. Het is voor één naaste toegestaan om het opnamegesprek bij te wonen. Het overige deel van de dag dat u bij ons verblijft, is bezoek niet toegestaan.

Voorbereidingen tijdens de opname

Een verpleegkundige van de afdeling Hartlounge neemt alle gegevens met u door die van belang zijn voor de opname. U heeft de gelegenheid om vragen te stellen. De bloeddruk, hartslag en temperatuur worden gemeten en u krijgt een infuusnaald in de arm.

Als u erg gespannen bent, kunt u dit bespreekbaar maken bij de verpleegkundige. Indien nodig krijgt u  rustgevende medicatie tijdens de ingreep. Hierna moet u enige tijd wachten in de Hartlounge totdat u aan de beurt bent voor de ingreep. Als u als eerste gepland staat voor de ingreep, wordt u rond 08.15 uur naar de behandelkamer gebracht. Voor behandelingen die later gepland zijn, is het exacte tijdstip van de implantatie niet bekend.  Dit is namelijk afhankelijk van de behandelingsduur van andere patiënten en van eventuele spoedbehandelingen op de behandelkamer.

U krijgt een operatiejasje aan en muts op. U mag een schone onderbroek en sokken aanhouden. Ter voorkoming van infectie krijgt u via een infuus antibiotica toegediend. Voordat u naar de behandelkamer gaat, wordt er een ‘Time out’ procedure gedaan. Hierbij wordt gevraagd wat uw naam is en waarvoor u komt en worden bijzonderheden doorgegeven.

De ingreep

Het verwisselen van de generator  vindt plaats op één van de hartkatheterisatiekamers en wordt uitgevoerd door een elektrofysioloog. Deze cardioloog heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van hartritmestoornissen. Hij wordt geassisteerd door ICD technici. De huid rondom de generator wordt plaatselijk verdoofd. Daarna wordt de huid ter hoogte van het oude litteken opengemaakt. De bestaande elektrode wordt losgehaald van de generator en gecontroleerd.

Vervolgens wordt de nieuwe  generator  bevestigd aan de elektrode en teruggeplaatst onder de huid. (Dit kunnen ook meerdere elektroden zijn) De wond wordt onderhuids gehecht met oplosbare hechtingen. De buitenste wondlaag wordt gelijmd. De technicus stelt met behulp van een programmer de juiste waarden in voor uw apparaat.

Als u pijn krijgt tijdens de ingreep mag u dit altijd melden. De cardioloog kan het wondgebied dan extra verdoven. De totale behandeling duurt ongeveer 30 tot  60 minuten.

Het kan zijn dat uw generator niet direct onder de huid ligt, zoals gebruikelijk, maar onder de grote borstspier. In dat geval vindt de ingreep onder sedatie  plaats.

Heeft u een nieuwe generator gekregen en is er ook een elektrode vervangen of bijgeplaatst, dan duurt de behandeling iets langer. Voor meer informatie over deze behandeling kunt u de ICD folder van het Catharina Ziekenhuis raadplegen. 

 Terug op de Hartlounge

Na de behandeling wordt u teruggebracht naar de Hartlounge. De verpleegkundige controleert uw bloeddruk, hartslag en wond. Als u zich goed voelt, mag u weer eten en drinken. Na een uur mag u rustig uit bed komen. U blijft nog een uur op de Hartlounge en daarna mag u naar huis.

Risico’s en complicaties

Het vervangen van de generator  verloopt meestal zonder problemen. Toch informeren wij u over mogelijke complicaties. De cardioloog heeft dit van tevoren met u besproken. De cardioloog, die de ingreep aanvraagt, weegt de kans op deze complicaties altijd af tegen de voordelen van de ingreep.

Mogelijke complicaties zijn:

  • Ontsteking van de wond en/of ruimte onder de huid waar de generator ligt
  • Bloeduitstorting bij de wond. Deze verdwijnt meestal vanzelf na een paar dagen
  • Beschadiging van een draad van de ICD
  • Decubitus op de plaats van de generator. Dit is een beschadiging van de huid, die ontstaat door de constante druk van het apparaat

Na de opname

Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u wondpijn krijgen. Dit zal binnen enkele dagen afnemen. U kunt maximaal 4 keer per dag 1000 mg paracetamol innemen.

De wond is gelijmd, er hoeft geen pleister op. Als de wond goed droog is, mag u de avond van de ingreep weer douchen. Spoel kort af en vermijd zoveel  mogelijk  dat shampoo of zeep  op de wond komt. Dep de wond droog met een schone handdoek. Wrijf niet over de wond. Na 2 weken begint de lijm los te laten. U kunt de resten er afwrijven. Vanaf dat moment mag u baden of zwemmen. De hechtingen onder de huid verdwijnen vanzelf. Het kan zijn dat ook aan de buitenkant van de wond een stukje hechtdraad zichtbaar is. Dit  laat na enkele weken vanzelf los.

Neem in onderstaande gevallen (tijdens kantooruren)  contact op met de polikliniek van het Catharina Ziekenhuis:

  • Zwelling of de aanwezigheid van pus
  • Toenemende of plots optredende pijn
  • Toenemende roodheid van of om de wond
  • Open gaan van de wond.

Bewegingen met schouder en arm

U mag de arm aan de kant van de ICD  normaal gebruiken na de ingreep.  Ook mag u de arm boven het hoofd heffen om verstijving van het schoudergewricht te voorkomen.

Activiteiten

Autorijden is vanaf de dag na de ingreep toegestaan mits de autogordel geen druk of irritatie geeft bij de wond.

Fietsen en wandelen is direct toegestaan.

Zwemmen is gedurende twee weken niet toegestaan.

Sporten is toegestaan.  Uitzondering hierop zijn  sporten waarbij grote armbewegingen worden gemaakt aan de kant van de pacemaker zoals golf en tennis.  Hier dient u zes weken mee te wachten omdat dit rek op de wond kan geven.

Werken kunt u hervatten afhankelijk van het soort werk dat u verricht, uw conditie en het herstelproces.

Technische controles

De controle kan fysiek plaatsvinden in het ziekenhuis of via de thuismonitoring. Ongeveer twee maanden na de implantatie komt u voor de eerste technische controle naar de polikliniek.

De ICD wordt ook dagelijks gecontroleerd via thuismonitoring. Hiermee kunnen we op afstand uw hartritme en het technisch gedeelte van de ICD in de gaten houden

Thuismonitoring gaat via een transmitterkastje dat u meekrijgt na de implantatie. Deze dient u in de slaapkamer te plaatsen en aan te sluiten aan het stroomnet. Soms is het ook mogelijk om de zendingen te doen via een app op de smartphone. Zorg daarom dat u bij opname uw telefoon meebrengt naar het ziekenhuis, dat deze is opgeladen en dat uw het wachtwoord bij de hand heeft om een app te downloaden. Ieder merk ICD heeft een andere app en/of transmitterkastje. U krijgt na de implantatie instructies mee op papier die voor u van toepassing zijn. Enkele dagen na de implantatie controleren we of we zendingen binnenkrijgen. Als dit niet gelukt is, nemen we contact met u op. We controleren u op afstand en nemen contact op indien er bijzonderheden zijn.

Als u hartritmestoornissen voelt, kunt u -alleen na telefonisch overleg met de afdeling remote care of als wij erom vragen- zelf een handmatige zending doen zodat de ICD technicus direct mee kan kijken.

Meer informatie over thuismonitoring vindt u op https://www.catharinaziekenhuis.nl/behandelingen/remote-care

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij leiden artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat ook een zorgverlener in opleiding uw behandeling, onderzoek of operatie kan uitvoeren. Maar dit is niet altijd zo. Uw veiligheid staat altijd bij ons voorop. Als een zorgverlener in opleiding u helpt, werkt deze altijd onder begeleiding van een gediplomeerd zorgverlener. Als u niet wilt dat een zorgverlener in opleiding u helpt, dan kunt u dit met uw arts bespreken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Na de ingreep kunt u bij vragen een afspraak maken met de pacemakertechnicus of cardioloog.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Cardiologie
040 – 239 70 00

Secretariaat Hartkatheterisatie en planning
040 – 239 57 55 (ma t/m vrij tussen 09.00 en 10.00 uur)

Pacemakercontrole
040 – 239 70 00 (tijdens kantooruren)

040 – 239 91 11 (buiten kantooruren bij spoedgevallen, vraag naar de dienstdoende assistent Cardiologie)

Hartlounge
040 – 239 57 80

Routenummer(s) en overige informatie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/hartenvaatcentrum


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden