Inwendig onderzoek onder sedatie bij gynaecologische kanker (Folder)

Catharina Kanker Instituut Gynaecologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Inwendig onderzoek onder sedatie bij gynaecologische kanker (Folder)

U ondergaat binnenkort een inwendig onderzoek onder sedatie (lichte narcose). Dit onderzoek geeft de gynaecoloog-oncoloog een beter beeld van de plaats, aard en omvang van een (mogelijke) afwijking in het kleine bekken. Ook wordt dit onderzoek gedaan om de oorzaak van uw klachten te achterhalen of ter controle tijdens of na een behandeling. Het is goed om u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan hier is beschreven.

Voorbereiding

U vult een vragenlijst in voordat u het onderzoek onder sedatie krijgt. Deze vragenlijst staat voor u klaar in het patiëntenportaal. Meer informatie vindt u in de folder Sedatie tijdens een onderzoek of behandeling.

Gesprek verpleegkundige gynaecologische oncologie

U heeft een gesprek met de verpleegkundige gynaecologische oncologie (VGO) of verpleegkundig specialist (VS) op de polikliniek. Zij stelt u vragen en verzamelt gegevens die voor uw opname van belang zijn. Ook kunt u uw gevoelens/ emoties die met uw ziekte te maken hebben met haar bespreken en uw vragen stellen.

Aandachtspunten vooraf
  • Regel van tevoren vervoer naar huis voor na het onderzoek. U mag namelijk niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer, vanwege de sedatie.
  • Het is verstandig iemand te vragen om u te begeleiden. U krijgt namelijk in de loop van de dag de uitslag van het onderzoek te horen. Het kan zijn dat u door de sedatie nog niet helemaal helder bent of dingen vergeet die worden verteld.
Wetenschappelijk onderzoek

In het Catharina Ziekenhuis wordt veel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Als u in aanmerking komt voor een onderzoek in studieverband, wordt u hierover op de polikliniek ingelicht. De researchmedewerker neemt contact met u op indien van toepassing.

Uw opname

De opname is meestal op de dag van het onderzoek. In een enkel geval is het beter dat u een dag vóór het onderzoek wordt opgenomen. Datum en tijdstip waarop we u verwachten, geeft de polikliniek Gynaecologie telefonisch aan u door.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek wordt met een speculum (eendenbek) in de vagina gekeken. Vervolgens wordt inwendig gevoeld om zo de grootte van de mogelijke afwijking vast te stellen. Ook worden de weefsels rond de baarmoeder, het gebied tussen baarmoeder en darm en het gebied tussen endeldarm en blaas afgetast om na te gaan of er sprake is van groei of doorgroei van de afwijking. Verder kan weefsel worden weggenomen om dit verder te kunnen onderzoeken.

Tijdens het onderzoek kan ook een blaasonderzoek worden gedaan (cystoscopie). Met behulp van een cystoscoop, een speciale kijker, wordt een steriele vloeistof in de blaas gebracht, waardoor de binnenkant van de blaas goed bekeken kan worden. Eventueel wordt een klein stukje weefsel uit de blaas weggenomen (biopt) voor verder onderzoek.

Het onderzoek wordt gedaan door twee of drie personen: een gynaecoloog-oncoloog, een assistent gynaecoloog en een radiotherapeut-oncoloog. Zij vergelijken hun bevindingen met elkaar om zo zeker mogelijk te zijn.

Waarom sedatie?

Tijdens dit onderzoek wordt gecombineerd getoucheerd. Hierdoor kunnen we het kleine bekken dieper aftasten. Dit toucheren gebeurt dieper dan normaal en is hierdoor pijnlijker. Zonder sedatie kunt u zich mogelijk minder goed ontspannen, waardoor we het onderzoek minder goed kunnen uitvoeren. Hierdoor kunnen we de grens van de afwijking minder goed bepalen. Onder sedatie bent u wel goed ontspannen en kunnen we dit onderzoek goed uitvoeren.

Praktische gang van zaken

Op de dag van het onderzoek mag u zich gewoon wassen of douchen. 

U mag plaatsnemen op route 365 (tegenover de deur Pijngeneeskunde). De doktersassistente haalt u op. U hoeft zich niet aan te melden.

We adviseren u comfortabele kleding te dragen. Bovenkleding mag u aanhouden.
Als u wakker bent, komt de gynaecoloog oncoloog u vertellen wat er gezien is tijdens het onderzoek. Daarna mag u onder begeleiding van uw naaste weer naar huis. U mag vanwege de sedatie niet zelf autorijden.

Als er biopten zijn afgenomen tijdens het onderzoek is de uitslag na 1 of 2 weken bekend.

Op de polikliniek is een uitslaggesprek voor u gepland bij de gynaecoloog-oncoloog en een vervolg gesprek bij de verpleegkundige. Tijdens deze gesprekken hoort u het behandelvoorstel van de arts.

Wanneer neemt u direct contact op?

  • als het vaginaal bloedverlies na enkele dagen niet ophoudt, of ernstig is (meer dan bij normaal menstrueren);
  • bij plotseling optredende koorts boven de 38,5 graden Celcius.

Neem in bovenstaande situaties en als u iets niet vertrouwt contact op met de verpleegkundigen van de polikliniek gynaecologische oncologie. Bij voorkeur tijdens het telefonisch spreekuur van 09.00 – 10.00 uur.

Als de vraag niet kan wachten tot het telefonisch spreekuur, kunt u contact opnemen met de polikliniekassistent van de polikliniek Gynaecologische Oncologie.

Buiten kantooruren kunt u tot de eerste controle afspraak op de polikliniek contact opnemen met de verpleegafdeling. Daarna kunt u buiten kantooruren contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

Natuurlijk kunt u ook uw huisarts raadplegen. De telefoonnummers van het ziekenhuis vindt u onder ‘Contactgegevens’.

Controle

U komt op controle bij de gynaecoloog-oncoloog op de polikliniek Gynaecologie Oncologie. Tijdens deze afspraak zijn de uitslagen van alle noodzakelijke onderzoeken bekend en worden deze met u besproken. Tevens bespreekt de gynaecoloog-oncoloog met u welke behandeling het meest van toepassing is op uw situatie. Indien nodig volgt een gesprek met de verpleegkundige gynaecologische oncologie of verpleegkundig specialist.

Afspraken staan gepland in het patiëntportaal MijnCatharina en zijn daar ook zichtbaar.  

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel deze dan via het patiëntenportaal MijnCatharina. Log in via www.mijncatharina.nl en stuur een bericht aan uw zorgverlener via het kopje e-consult. Binnen drie werkdagen heeft u een antwoord. U kunt uw vraag ook stellen aan uw gynaecoloog-oncoloog of verpleegkundig specialist tijdens de polikliniekcontrole of telefonisch contact opnemen met de verpleegkundigen van de Gynaecologische Oncologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Binnen kantooruren:
Telefonisch spreekuur (09.00 tot 10.00 uur)
verpleegkundige gynaecologische oncologie
040 – 239 66 80

Polikliniek gynaecologische oncologie
040 – 239 66 77

Planbureau gynaecologische oncologie (10.00 tot 11.00)
(bij vragen over planning van uw operatie)
040 – 239 93 10

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Gynaecologie vindt u op www.catharinaziekenhuis.n/gynaecologie


© 2025 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden