Kantelproef (Folder)

Neurologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Kantelproef (Folder)

U heeft binnenkort een afspraak voor een kantelproef. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Klinische Neurofysiologie. Een kantelproef is een onderzoek naar de oorzaak van wegrakingen. Met de kantelproef wordt geprobeerd een wegraking uit te lokken. We meten uw hartslag, bloeddruk en hersenfunctie om achter de oorzaak van de wegrakingen te komen.

Het is goed te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan hier beschreven is.

Voorbereiding door de patiënt

Wij vragen u voor het onderzoek uw haren te wassen. Doe dit eventueel al de avond vóór het onderzoek. Na het wassen mag u geen haarlak, versteviging, gel of crème gebruiken. Zorg er voor dat uw haar droog is voordat het onderzoek begint. De elektroden zijn anders niet goed te bevestigen op uw hoofd.

Daarnaast is het prettig om makkelijk en ruim zittende kleding aan te trekken.

Indien een familielid of kennis een keer heeft gezien dat u wegraakte, is het nuttig om hem of haar naar het onderzoek mee te nemen. Bij het optreden van een wegraking tijdens de kantelproef kan hij of zij beoordelen of dit het probleem is waarom het gaat.

Als u na de spontane wegrakingen vaak moe of aangeslagen bent, is dat mogelijk na de kantelproef ook zo. Het is verstandig u te laten brengen en ophalen voor het onderzoek vanwege een mogelijke wegraking tijdens het onderzoek.

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afgesproken tijd bij de afdeling Klinische Neurofysiologie.

Het onderzoek

U krijgt een muts op waar elektroden inzitten om de activiteit van de hersenen te meten. Onder de elektroden wordt een pasta aangebracht, wat een vervelend gevoel kan geven.

Soms is het niet mogelijk om met een muts de hersenactiviteit te registreren. In dat geval worden de elektroden apart op uw hoofd aangebracht. Dit gebeurt met pasta of soms met lijm.

Vlak voor het onderzoek beoordeelt de laborante welke methode voor u geschikt is.

Om uw hartslag en bloeddruk te registreren, krijgt u een bandje om uw vinger. Dit staat in verbinding met een kastje dat om uw pols zit. Ook worden elektroden aangebracht om de hartslag te registreren.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. Over uw lichaam krijgt u 3 banden, zodat u niet van de onderzoeksbank kunt vallen wanneer deze wordt gekanteld. Voor aanvang van het onderzoek zal uw bloeddruk eenmaal worden gemeten met een reguliere bloeddrukband. De laborante en de arts gaan in een aparte ruimte (met een glaswand) zitten.

U ligt eerst 10 minuten horizontaal op de onderzoeksbank, zodat uw lichaam tot rust komt. Vervolgens zal de bank worden gekanteld, zodat u bijna rechtop staat. U staat daarbij met uw voeten op een voetsteun. U blijft ongeveer 20 minuten in deze houding staan.

Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd (herkenbare) klachten aan te geven aan de laborante en de arts. Als er in de 20 minuten geen wegraking optreedt, krijgt u een spray onder de tong. De spray verwijdt tijdelijk de bloedvaten en kan helpen om een wegraking uit te lokken. Als bijwerking kan deze spray kortdurend lichte hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken.

Na het toedienen van de spray zult u nogmaals 20 minuten rechtop gekanteld staan. Bij het optreden van herkenbare klachten met daling van de bloeddruk of een wegraking gedurende het onderzoek zal de bank direct worden terug gekanteld.

De registratie duurt één uur. Het totale onderzoek duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.

Een wegraking

Er is veel ervaring met kantelproeven. Het onderzoek is veilig, maar het kan beangstigend zijn om een wegraking te krijgen. Raakt u kort bewusteloos tijdens de kantelproef, dan vragen we u na te gaan of dit net zo verliep als de wegrakingen die u normaal heeft.

Nazorg

Na het onderzoek worden de banden rondom u borst, middel en benen verwijderd. Tevens worden de bloeddrukmeter, muts en elektroden verwijderd.

Als u tijdens de kantelproef een wegraking heeft gehad, kan het zijn dat u zich niet lekker voelt. Het is verstandig daar de rest van de dag rekening mee te houden en u te laten brengen en ophalen voor het onderzoek

Uitslag

De uitslag krijgt u van uw behandelend arts.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor uw afspraak? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de afdeling Klinische Neurofysiologie of de polikliniek Neurologie. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats komen.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen over het onderzoek? Neem dan telefonisch contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie of de polikliniek Neurologie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Klinische Neurofysiologie
040 – 239 94 50

Polikliniek Neurologie
040 – 239 94 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Neurologie kunt u vinden op www.catharinaziekenhuis.nl/neurologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden