Laserbehandeling met een fractionele laser (Folder)

Dermatologie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Laserbehandeling met een fractionele laser (Folder)

U heeft binnenkort een afspraak voor een laserbehandeling met een fractionele laser.  In deze folder leest u meer over deze behandeling.

Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u anders kan zijn dan hier beschreven is

Wat is een fractionele laser en waarvoor worden ze gebruikt?

Een laser is een apparaat dat in korte tijd een gebundelde lichtstraal geeft. Er bestaan verschillende laserapparaten die allemaal een andere golflengte van het zichtbare licht geven. De golflengte en de sterkte van de lichtstralen bepalen welke delen van de huid behandeld worden en welke niet.

Een laserbehandeling waarbij het laserlicht in duizenden kleine laserstralen wordt opgedeeld, noemt men een fractionele laserbehandeling. Op onze afdeling worden fractionele lasers vooral gebruikt voor de behandeling van littekens (bijvoorbeeld na acne).

Omdat bij een fractionele laser de laserstraal in vele kleine stralen wordt opgedeeld, zie je op de huid minuscule gaatjes waar de lichtstraal de huid binnen gaat. De huid tussen de gaatjes blijft gespaard waardoor genezing vrij snel verloopt. In en om de kleine gaatjes wordt na de behandeling nieuw bindweefsel aangemaakt. Dit kan de structuur van de huid verbeteren.

Elke laser heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een laser kan prachtige resultaten geven, maar het is helaas geen tovermiddel. Of een laserbehandeling voor u geschikt is, hangt van veel zaken af. Laat u daarom goed voorlichten en vraag uw arts welk resultaat u kunt verwachten.

Welke soorten fractionele lasers zijn er?

Op onze polikliniek hebben we twee soorten fractionele lasers:

  • De verdampende fractionele laser (fractionele CO2 en fractionele Erbium: YAG laser) die vele kleine gaatjes in de huid branden.
  • De niet-verdampende fractionele laser, die kleine warmtekolommen in de huid afgeeft en daar kleine wondjes veroorzaakt.

Het hangt van de huid en de afwijking af of voor een verdampende of niet-verdampende fractionele laser gekozen wordt.

In het algemeen geldt dat wanneer een krachtigere instelling of laser gebruikt wordt, het effect beter is maar er ook meer bijwerkingen zijn.

De behandeling

Het te behandelen gebied wordt voor de behandeling schoon gemaakt. Dit betekent dat crèmes en make-up verwijderd moeten worden

Tijdens de behandeling moet u een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. De arts of de verpleegkundige zal u deze bril geven.

De behandeling is matig tot erg pijnlijk, afhankelijk van de gebruikte instellingen en het type fractionele laser. Daarom wordt de te behandelen plek op uw huid meestal verdoofd met een icepack, een verdovende crème of door injecties.

In het beste geval kunt u al met twee behandelingen een duidelijke verbetering zien. Met minder krachtige instellingen zijn mogelijk rond de vijf behandelingen nodig.

Risico’s en mogelijke complicaties

Bijwerkingen kunnen direct na de behandeling ontstaan. Soms krijgt u pas na enkele weken bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen kunt u bijwerkingen krijgen die niet meer weggaan.
Het risico op bijwerkingen is afhankelijk van:

  • het type laser
  • uw huidskleur
  • de plek op uw lichaam

Uw arts zal de mogelijke bijwerkingen met u bespreken. Het al dan niet kunnen starten met een laserbehandeling zal hier vanaf hangen.

Bijwerkingen die na uren tot dagen kunnen ontstaan:
  • Roodheid en zwelling van de huid komen veel voor. Deze verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen tot weken. Met name bij zeer krachtige instelling kunt u soms ook meerdere weken klachten hebben. Roodheid die niet verdwijnt is zeldzaam.
  • Blaasjes, blaren en puistjes zijn vrij zeldzaam en ontstaan door beschadiging of infectie van de huid door de laser. Indien dit ontstaat, moet u contact opnemen met uw behandelaar.
Bijwerkingen die na dagen, weken of maanden kunnen ontstaan:
  • Witte/lichte vlekken (pigment vermindering): komen vooral voor bij mensen met een donkere kleur huid of een huid die door de zon bruin geworden is. Het is belangrijk om vanaf 6 weken voor de behandeling uw huid goed te beschermen tegen zonlicht (zie: ‘Wat kunt u zelf nog doen?’). Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de witte vlekken meestal. Soms verdwijnen de witte vlekken niet.
  • Donkere vlekken komen vooral voor bij mensen met een donkere huid. Om donkere vlekken te voorkomen is het belangrijk om de behandelde huid tot 12 weken na de behandeling goed te beschermen tegen zonlicht. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de donkere vlekken meestal. Soms verdwijnen de donkere vlekken niet.
  • Wonden en littekens zijn zeldzaam.
Wat kunt u zelf nog doen?

Als de behandelde huid in de zon komt, heeft u meer risico op bijwerkingen. Het is belangrijk dat u uw huid goed beschermt tegen de zon. Dit kunt u het best doen met kleding en/of een zonnebrandcrème (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk) met een hoge beschermingsfactor (SPF 50). Vanaf 6 weken voor de behandeling tot 12 weken na de behandeling zal de huid goed beschermd moeten worden tegen de zon. Dit betekent de behandelde huid elke 2 uur opnieuw insmeren met een antizonnebrandcrème SPF 50. Meestal is het verstandiger om de laserbehandeling niet in het zomerseizoen te laten doen.

Na het douchen of baden de behandelde huid voorzichtig droogdeppen. Niet wrijven met een handdoek of washandje omdat de huid dan gemakkelijk beschadigd kan raken.

Make-up, camouflage-crème, zonnebrandcrème en cosmetica mag u pas gebruiken als korstjes of wondjes genezen zijn.

Vergoeding

Het is afhankelijk van uw zorgverzekering of deze behandeling wordt vergoed. U kunt dit vinden in de polisvoorwaarden van uw basisverzekering of (eventuele) aanvullende zorgverzekering. Als de behandeling niet vergoed wordt vanuit de zorgverzekering, dan moet u het bedrag altijd zelf betalen.

De prijzen per behandeling zijn vooraf vastgesteld en kunt u navragen bij u behandeld arts. De betaling moet vooraf aan elke behandeling voldaan worden.

Als er in de polisvoorwaarden staat dat de behandeling wel vergoed wordt, dan moet u nog wel rekening houden met uw ‘eigen risico’ dat u betaalt voor de zorgverzekering. Het kan dan namelijk toch betekenen dat u de eerste behandelkosten zelf moet betalen. Laat u altijd goed voorlichten, dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een coassistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener.
Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of is er iets niet helemaal duidelijk, dan kunt u terecht bij uw behandeld specialist.

Contactgegevens

Catharina ziekenhuis
040-239091 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek dermatologie
040-23972 70

Spoedeisende hulp
040-239 96 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Dermatologie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/dermatologie 

Gebaseerd op de richtlijn verdampende laser van de Nederlandse vereniging voor Dermatologie en Venereologie Versie 07-03-2020


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden