Laserbehandeling van het oog (Folder)

Oogheelkunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Laserbehandeling van het oog (Folder)

Het woord laser is de Engelse afkorting van ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Een laser is te beschouwen als een soort speciale gloeilamp, maar dan een gloeilamp die een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel te snijden.

Er bestaan verschillende soorten lasers. Zij verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal. In de oogheelkunde worden vooral de Pascal-laser en de Yag-laser gebruikt. Beide kennen verschillende toepassingen. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit. De laserbehandeling gebeurt poliklinisch, dus zonder opname in het ziekenhuis.

Welke ziekten kunnen met laser worden behandeld?

 1. Scheurtjes in het netvlies
  Gaatjes of scheurtjes in het netvlies kunnen leiden tot een netvliesloslating (ablatio retinae). Door gaatjes of scheurtjes op hun onderlaag vast te ‘lassen’ met een laser, probeert men een netvliesloslating te voorkomen. Is het netvlies eenmaal losgelaten dan kan de laser niet meer worden gebruikt en is een operatie noodzakelijk.
 2. Suikerziekte in het oog
  Suikerziekte (diabetes mellitus) kan afwijkingen aan het netvlies geven (diabetische retinopathie). Met de laser is het mogelijk de beschadiging van het netvlies te vertragen of tot stilstand te brengen (niet: te herstellen) en zo het gezichtsvermogen zo goed mogelijk te bewaren. Afhankelijk van de aard van de afwijkingen zijn één of meerdere laserbehandelingen nodig. Aangezien de beschadiging van het netvlies door suikerziekte gedurende langere tijd kan doorgaan, kan aanvullende behandeling later nodig zijn.
 3. Glaucoom
  Hoge oogdruk kan leiden tot een toenemende, blijvende beschadiging van de oogzenuw (glaucoom). Dit veroorzaakt verkleining van het gezichtsveld en leidt uiteindelijk tot blindheid. Een te hoge oogdruk kan verschillende oorzaken hebben. Bij het zogeheten open kamerhoek glaucoom, kan met de Yag-laser de afvoer van het oog gestimuleerd worden (laser trabeculo-plastiek). Deze behandeling is vrijwel pijnloos. Bij het zogeheten gesloten kamerhoek glaucoom kan het nodig zijn met de Yag-laser een klein gaatje te maken in het regenboogvlies (laser iridotomie), eventueel in combinatie met stretching van de iris.
 4. Na-staar
  Na een staaroperatie (cataractoperatie) kan nastaar ontstaan. Met de Yag-laser kan deze nastaar worden verwijderd. Deze behandeling is pijnloos.
 5. Andere aandoeningen
  Meerdere afwijkingen van het netvlies kunnen aanleiding zijn voor laserbehandeling, meestal met de Pascal-laser.

Wat mag u van de behandeling verwachten?

Hoe vaak een behandeling moet plaatsvinden, hangt af van de aandoening. Het is heel belangrijk dat u van tevoren met uw oogarts bespreekt wat u kunt verwachten.

Voorbereiding

U krijgt bij het maken van de afspraak voor de laserbehandeling oogdruppels mee. Deze moet u op kamertemperatuur bewaren. U start met het gebruik van de druppels op de dag van de behandeling. Dit doet u ongeveer een half uur vóór de afspraak. Afhankelijk van de soort laserbehandeling krijgt u meerdere oogdruppels mee.

Instructie voor het druppelen
 1. Vóór het druppelen wast u uw handen goed.
 2. U houdt uw hoofd iets achterover en u trekt het onderooglid iets naar beneden zodat er een gootje ontstaat.
 3. U laat 1 druppel in het gootje vallen.
 4. Hierna knippert u een paar maal.
 5. Zorg dat er tussen het gebruik van de verschillende oogdruppels een paar minuten zit.
Druppelschema
U komt voor: Druppels:
Scheurtjes in het netvlies Tropicamide® 0.5% en Fenylefrine® 5%
Suikerziekte in het oog Tropicamide® 0.5% en Fenylefrine® 5%
Glaucoom Pilocarpine® 2% en Iopedine® 1%
Nastaar Tropicamide® 0.5%  Fenylefrine® 5% en Iopedine® 1 %
Overige aandoeningen van het netvlies Tropicamide® 0.5% en Fenylefrine® 5%

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Bij de behandeling wordt een glazen lensje op het hoornvlies geplaatst en vastgehouden door de oogarts. De laserstralen worden door deze lens heen gericht op de afwijking die behandeld moet worden.

De lichtflitsen die men ziet worden vaak als onaangenaam ervaren.

Direct na de behandeling is het zicht wazig ten gevolge van de behandeling en de oogdruppels die men heeft gehad. Soms wordt een oogverband met oogzalf aangebracht om het oog rust te geven.

Zelf autorijden is dus niet mogelijk!

Begeleiding, ook wanneer u met het openbaar vervoer, of met een taxi bent gekomen, is aan te bevelen. In geval van pijn na de behandeling kan men een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) nemen en het oog sluiten. Wanneer de pijn langer dan 12 uur duurt, wordt u verzocht contact op te nemen met uw oogarts.

Na de behandeling kan het zijn dat u thuis nog 1 week het behandelde oog moet druppelen. Indien dit van toepassing is, krijgt u hiervoor een recept mee van de oogarts.

Tijdens kantooruren neemt u contact op met de polikliniek Oogheelkunde in het Catharina Ziekenhuis. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH). De telefoonnnummers vindt u onder ‘Contactgegevens’.

Tot slot

In deze folder geven we in het kort weer wanneer het nodig kan zijn uw ogen met laser te behandelen. Ook wordt aangegeven hoe het een en ander in zijn werk gaat. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde in het Catharina Ziekenhuis.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Polikliniek Oogheelkunde
040 – 239 72 00

Spoedeisende Hulp (SEH)
040 – 239 96 00

Routenummer(s) en overige informatie over de polikliniek Oogheelkunde kunt u vinden op www.catharinaziekenhuis.nl/oogheelkunde


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden